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     December 6, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. LeRoy H. Ernst 
     Executive Director 
     Governor's Council on Human Resources 
     State Capitol 
     Bismarck, North Dakota  58501 
 
     Dear Mr. Ernst: 
 
     This is in response to your letter in which you state the following: 
 
           "During a June 24, 1972, meeting of the North Dakota Commission 
           on the Status of Women, the Commission voted to request that it 
           be affiliated with the Governor's Council on Human Resources. 
           This request was taken under advisement by Governor William L. 
           Guy and subsequently granted on July 7, 1972.  A copy of 
           Governor Guy's directive is attached for your information. 
 
           "Authorization was also granted, in Governor Guy's directive, 
           for the inclusion in the 1973 - 1975 budget request of the 
           Governor's Council on Human Resources an appropriation for 
           funding of the Commission on the Status of Women.  Included in 
           the budget request for the Commission are such items as: 
           travel, postage, telephone, miscellaneous fees, supplies and 
           printing. 
 
           "A review of immediate goals and priorities of the Commission 
           on the Status of Women includes a plan of action that advocated 
           the ratification of the Equal Rights Amendment by the 1973 
           Legislative Assembly. 
 
           "It has been brought to our attention that the Commission 
           working for the passage of the Equal Rights Amendment in 1973 
           legislature possible could be construed as a state agency using 
           public funds for advocating legislation of this type. 
 
           "The question arises, can the Commission on the Status of Women 
           of the Governor's Council on Human Resources request funding 
           for the 1973-1975 biennium while it is actively advocating the 
           passage of legislation such as the Equal Rights Amendment? 
           Your opinion on the interpretation of this question will be 
           appreciated." 
 
     The basic question can be stated as follows:  May the members of the 
     Commission on the Status of Women in their official capacity, as 
     members of the Governor's Council on Human Resources, advocate the 
     passage of the Equal Rights Amendment by the 1973 Legislative 
     Assembly by expending funds made available to the Council on Human 
     Resources either by the state or federal government and if their did 
     so advocate the passage of the constitutional amendment, would this 
     in any way jeopardize the standing of the Governor's Council on Human 
     Resources? 



 
     In answering this question, it is necessary to examine several 
     constitutional provisions and statutes.  We must also start from the 
     premise that a governmental agency or body, commission, etc., has 
     only such powers as are granted to them by either the Constitution or 
     the statutes or as are necessarily implied from the grant. 
 
     We must also assume that the funding of the Governor's Council on 
     Human Resources is at least in part funded by taxes levied by this 
     state and by the federal government. 
 
     Section 175 of the North Dakota Constitution provides that no tax 
     shall be levied except in pursuance of law and every law imposing a 
     tax shall state distinctly the object of the same to which only it 
     shall be applied.  The taxes levied for general government could be 
     construed to include the objectives of the Governor's Council on 
     Human Resources as that agency is established under the provisions of 
     Chapter 50-26.  None of the provisions of said chapter suggest even 
     remotely any political activity including the advocating for passage 
     of statutes or constitutional amendments.  The appropriation does not 
     reveal any funds appropriated for such purpose. 
 
     In this respect, we note that Section 186 of the North Dakota 
     Constitution provides that all public monies be deposited in the 
     State Treasury and shall be paid out and disbursed only pursuant to 
     an appropriation first made by the Legislature (exceptions are made 
     for certain state agencies which are considered to be engaged in 
     business).  Thus, without considering any other statute, we would 
     have to conclude that there is no authority for the expenditure of 
     any funds to promote the passage of the Equal Rights Amendment. 
 
     The Legislature has enacted numerous laws relating to the 
     misappropriation of public funds.  Section 12-10-01 prohibits any 
     public officer or any person receiving any monies on behalf or on 
     account of the state or for any fund created by law in which the 
     state or the people thereof are interested directly or indirectly to 
     appropriate it to his own use or to any person not entitled thereto 
     without authority of law.  Violation of this provision constitutes a 
     felony.  Section 12-10-02 makes it a felony for any public officer or 
     employee to expend public funds or to cause them to be expended 
     contrary to law. 
 
     It would reasonably follow that where taxes have not been levied and 
     where no funds have been appropriated for the purpose of promoting 
     the passage of the Equal Rights Amendment (without considering 
     whether or not the state would have such authority) it would be a 
     violation of law to expend public funds for such purpose. 
 
     In addition to the foregoing, Section 54-16-03 also provides that any 
     funds expended for which no appropriation was made and for which 
     authority from the Emergency Commission had not been obtained, does 
     not constitute a valid expenditure and any debt or deficit created as 
     a result of such action is void. 
 
     The Legislature has in a number of instances enacted laws making it 
     unlawful for public officials and corporations to engage in political 
     activity.  In this respect, under Section 39-01-03 it makes it 



     unlawful for any person, officer or employee of the state or in any 
     of its departments or bureaus to use or drive a state owned vehicle 
     for engaging in any political activity.  Section 39-01-04 defines 
     political activity. 
 
     Section 39-01-05 even provides that any state officer or employee who 
     drives a privately owned vehicle and if engaged in political activity 
     shall not be entitled to collect any portion of the trip for the day 
     on which such officer or employee engaged in any political activity. 
 
     Similarly, the Legislature, by Section 16-20-08, made it unlawful for 
     any corporation or cooperative to give money or anything of value to 
     aid political parties or candidates or to influence legislation of 
     any kind. 
 
     The Legislature also prohibited by Section 54-23-52 any member or 
     officer of the board to subject any officer or an employee of an 
     institution subject to its control to solicit or otherwise influence 
     such employee in favor of a particular view, candidate for office, or 
     for any election purpose. 
 
     The provisions of these statutes clearly illustrate the efforts made 
     by the Legislature to prevent the expenditure of public funds and to 
     curtail public officers and employees from engaging in political 
     activity on the job or through the position or office such person may 
     hold. 
 
     In addition to state legislation, the Congress of the United States 
     has enacted what is now codified as 5 USC 1501 and 5 USC 1502.  The 
     latter is specific in prohibiting a state or local officer from 
     engaging in political activity.  Under the enactments, a state or 
     local officer or employee is one who is financed in whole or in part 
     by loans or grants made by the United States or federal agency. 
 
     5 USC 1503 permits nonpartisan political activity and the last 
     unnumbered paragraph states as follows: 
 
           "For the purpose of this section, questions relating to 
           constitutional amendments, referendums, approval of municipal 
           ordinances, and others of a similar character, are deemed not 
           specifically identified with a National or State political 
           party." 
 
     This last provision addresses itself only to the political activity 
     and does not apply to the expenditure of public funds.  This section 
     does not authorize the expenditure of public funds for such purpose. 
 
     While there may be other provisions of law which could be cited, 
     there is no need to further search the Code because these amply 
     illustrate that the expenditure of public funds for political 
     purposes is in violation of law. 
 
     You may recall that even where the Legislature had appropriated funds 
     for explaining a new Constitution, questions were raised as to 
     whether or not the explanations were advocating the adoption of the 
     new Constitution.  Reference to this is made only for the purposes of 
     bringing out the historic disapproval of expending public funds for 



     political purposes in either advocating for or against a candidate, 
     or a law as the case may be, whether it is in the form of a statute 
     or constitutional amendment. 
 
     Serious doubt exists as to the legality of creating a committee, or 
     the making of an existing nongovernmental committee a part of state 
     government where such committee acknowledgedly proposes to expend or 
     actually expends public funds to engage in political activity in the 
     form of lobbying for or against certain measures or any other form. 
 
     However, if a nongovernmental committee were created and complied 
     with the existing laws pertaining to lobbying, etc., and otherwise 
     complied with the law, no legal objections would be raised. 
 
     Even if a member of a nongovernmental committee were appointed to the 
     Governor's Council, it would not prevent such individual from 
     promoting or advocating his own political philosophies if it is done 
     as an individual and not as a member of the commission and if no 
     public funds are expended.  Care, however, must be taken that the 
     individual does not speak either as an official or as a 
     representative of the Governor's Council on Human Resources. 
 
     Any political activity as a member of the Council or as a member of 
     the Commission on the Status of Women, if public funds are expended, 
     would constitute an unauthorized expenditure and would in all 
     probability constitute a violation of state law.  In addition to 
     this, it could well jeopardize any federal grants that may have been 
     available from the United States government and in an extreme 
     situation might even require the state to repay such funds expended 
     for such purposes. 
 
     Thus, in direct response to your question, it is our opinion that the 
     Commission on the Status of Women as an integral part of the 
     Governor's Council on Human Resources, would be acting contrary to 
     law if it were in such position advocating the passage of the Equal 
     Rights Amendment and thereby expending public funds and at the same 
     time request funding for the 1973-1975 biennium. 
 
     It is our further opinion that any individual member of either the 
     Governor's Council on Human Resources or a member of the Commission 
     on the Status of Women could, as an individual but not in the 
     capacity as a member of the Council, express his or her views on 
     matters which could be considered political, provided no public funds 
     are expended.  In so doing, precaution should be exercised to avoid 
     jeopardizing the meritorious program of the Governor's Council on 
     Human Resources. 
 
     Sincerely yours, 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


