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     March 2, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. Jerome Jaynes 
     State's Attorney 
     Grant County 
 
     RE:  Taxation - Assessors - Election 
 
     This is in response to your letter in which you state the following: 
 
           "The Grant County Director of Tax Equalization asks two 
           questions relating to property tax administration which are of 
           statewide interest.  I would like to present them to you with a 
           request for an official opinion. 
 
           "The first question has to do with the election or appointment 
           of an assessor for an unorganized territory as set forth in 
           Section 57-02-33 of the North Dakota Century Code.  When the 
           county commissioners districts are abolished or when county 
           commissioners are elected at large, as set forth in Chapter 
           11-07 of the North Dakota Century Code, how is the district 
           assessor elected or appointed? 
 
           "The second question has to do with the option of the electors 
           to abolish the office of the township assessor at the annual 
           township meeting as set forth in Section 58-05-02 of the North 
           Dakota Century Code.  If the electors decide by majority vote 
           at an annual township meeting to abolish the office of township 
           assessor, can the electors at some future annual meeting vote 
           to reestablish the office of township assessor." 
 
     As to the first question, Section 57-02-33 provides in substance that 
     the assessor districts shall comprise the same territory as the 
     county commissioners of the county.  The problem arises where the 
     county fails to redistrict in accordance with the criteria set forth 
     in Chapter 11-07 which, pursuant to the provisions of Section 
     11-07-03, abolishes the county commissioner districts if 
     redistricting is not accomplished pursuant to law. 
 
     The provisions of Section 57-02-33 in effect adopt the existing 
     county commissioner districts for purposes of establishing an area to 
     be serviced by a district assessor.  The fact that the commissioner 
     districts are subsequently abolished does not automatically abolish 
     the assessor districts.  In the absence of any other provision of 
     law, we would conclude that the commissioner districts as last 
     legally existing would continue to constitute assessor districts 
     until such time as new commissioner districts are created or until 
     such time as the Legislature may provide for reestablishing such 
     districts. 
 
     It would therefore be our opinion that the assessor districts as 
     existing would continue until changed by legislative act or pursuant 
     to direction contained in a legislative act. 
 



     It is our further opinion that if the office is not filled by 
     election for whatever reason, that the same may be filled by 
     appointment by the board of county commissioners. 
 
     As to the second question involving the township assessor, 58-05-02 
     provides that the electors at the annual township meeting may vote to 
     abolish the office of township assessor.  This section also provides 
     that all of the duties and powers of the township assessor shall be 
     vested in the county assessor as the successor. 
 
     We would note that no provision is made for recreating the office of 
     township assessor. 
 
     It is therefore our opinion that if the electors at an annual meeting 
     decide to abolish the office of township assessor, that office is 
     forever abolished until such time as the Legislature authorizes the 
     township to again create the office of township assessor. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


