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     November 8, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. H. L. Thorndal 
     President 
     Bank of North Dakota 
     700 East Main Street 
     Bismarck, ND  58501 
 
     Dear Mr. Thorndal: 
 
     This is in response to your letter of October 2, 1972, wherein you 
     make inquiry of this office for an opinion regarding the status of 
     persons 18 years to bind self and his or her upon a real estate 
     mortgage.  You submit the following questions in your letter of 
     inquiry: 
 
           "What is the capacity of a nonadult under the present North 
           Dakota law to bind self and his or her real estate in making a 
           real estate loan?  The Code now states, 'all persons 18 years 
           of age and over are adults.'  A subsidiary question would be, 
           must mortgage of real estate executed to a lender by a person 
           under 18 years of age he made and executed by the guardian of 
           his or her estate; would it be binding?  Otherwise stated, does 
           every competent person over 18 years of age have the capacity 
           to mortgage his or her property without appointment of a 
           guardian or other supervision. 
 
           "Another subsidiary question of interest is whether, and if so 
           to what extent, the marriage of a minor girl dispenses with 
           need for formal guardianship, assuming that a guardian of her 
           estate would be needed, preliminary to a valid mortgage of her 
           property before marriage." 
 
     We would initially note that the law is currently as stated in your 
     letter of inquiry with regard to the classification of "adults".  The 
     same is found in section 14-10-02 of the North Dakota Century Code, 
     as amended, which provides as follows: 
 
           " 'ADULTS' DEFINED.  All persons eighteen years of age and over 
           are adults." 
 
     Conversely, section 14-10-01 of the North Dakota Century Code, as 
     amended, provides for the definition of "minors" as follows: 
 
           " 'MINORS' DEFINED.  Minors are persons under eighteen years of 
           age. * * * " 
 
     This change of classification by age was the result of chapter 145 of 
     the 1971 Session Laws.  This resulted in extending rights of persons 
     under the age of twenty-one years who were eighteen years of age or 
     older, as defined by the statute, in those instances where the 
     designation of "adult" and "minor" were used throughout the laws of 
     this state.  We would note that in certain instances classification 
     by a specific number of years, i.e., "twenty-one years of age", was 



     made.  In such cases it would appear that the change effected by 
     Chapter 245 of the 1971 Session Laws relating to definition of adult 
     and minor would not change the application of such statutes.  In 
     instances where the statutes relate solely to "adult" and "minor", 
     however, it would appear that the change would apply and be 
     effective. 
 
     Nothing that your question relates to rights and capacity of 18 years 
     olds to contract or convey real estate by mortgage, we note that 
     section 14-10-09 of the North Dakota Century Code imposes the 
     restriction upon minor's to contract relating to real property.  The 
     same provides as follows: 
 
           "MINOR'S DISABILITY TO DELEGATE POWER AND TO CONTRACT RELATING 
           TO REAL PROPERTY.  A minor cannot give a delegation of power. 
           A person under the age of eighteen may not make a contract 
           relating to real property or any interest therein, nor relating 
           to any personal property not in his immediate possession or 
           control." 
 
     Since the immediately foregoing statute restricts both "minors" and 
     persons under the age of eighteen years of age, it appears clear that 
     your specific question, "must mortgage of real estate executed to a 
     lender by a person under 18 years of age be made and executed by the 
     guardian of his or her estate; would it be binding?", must be 
     answered in the affirmative to the extent that such a mortgage would 
     necessarily need to be executed by the guardian of such person's 
     estate.  Further, and with regard to the question of whether such 
     mortgage would be binding, we would note that the guardian would 
     necessarily need to be appointed by the court having jurisdiction of 
     the estate of such minor and that requirements relating to the 
     execution of mortgages of property under guardianship would need to 
     be complied with in order to obtain the necessary special 
     authorization required for such guardian to mortgage real property of 
     the guardianship estate.  (See chapter 30-14 of the North Dakota 
     Century Code).  Otherwise stated in your question, "does every 
     competent person over 18 years of age have the capacity to mortgage 
     his or her property without appointment of a guardian or other 
     supervision", we would be of the opinion that such person, being by 
     statute defined as an "adult", would have the capacity to enter into 
     and execute a mortgage of real property belonging to him and that 
     such mortgage would be binding upon such person. 
 
     We would note, however, that section 14-10-11 of the North Dakota 
     Century Code, relating to minor's contracts and disaffirmation 
     thereof, provides in part as follows: 
 
           "If the contract is made by the minor while he is over the age 
               of eighteen, it may be disaffirmed in like manner upon 
               restoring the consideration to the party from whom it was 
               received or paying its equivalent with interest." 
               (emphasis supplied) 
 
     While the above provision does not appear to be consistent with the 
     definition of "minor" and "adult" as hereinbefore mentioned, it may 
     serve as a basis for legal question as to whether a person over the 
     age of eighteen years and under the age of twenty-one years may 



     disaffirm such a contract, the same appearing to be especially 
     applicable to an agreed rate of interest as opposed to the legal rate 
     of interest. 
 
     With regard to your question as to whether, and if so to what extent, 
     the marriage of a minor girl dispenses with need for formal 
     guardianship, we would note the provisions of section 30-10-21 of the 
     North Dakota Century Code which provides as follows: 
 
           "MARRIAGE OF MINOR TERMINATES GUARDIANSHIP OF PERSON.  The 
           marriage of a minor ward terminates the guardianship of his 
           person but does not terminate the guardianship of his estate." 
           (emphasis supplied) 
 
     Since the requisite of guardianship of the estate of a minor exists 
     and would be a requisite to a valid execution of mortgage of real 
     property owned by the minor or the guardianship estate, we can only 
     conclude that marriage would not affect the requirements under 
     guardianship law insofar as the same relates to the guardianship of 
     the estate.  Accordingly, the marriage of a minor girl does not 
     dispense with the need for formal guardianship to validate a mortgage 
     of real estate in which she or her estate holds an interest. 
 
     We trust that the foregoing will adequately set forth our opinion 
     upon the matters presented and that the same will be of interest and 
     assistance to you. 
 
     Sincerely yours, 
 
     Helgi Johanneson 
 
     Attorney General 


