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May 1, 1972     (OPINION) 
 
Mr. Dennis D. Schulz 
Secretary-Treasurer 
North Dakota Real Estate Commission 
 
RE:  Real Estate - Brokers Licenses 
 
This is in reply to your letter of April 11, 1972, requesting an opinion of 
this office with regard to the interpretation of Section 43-23-14 of the 1971 
supplement to the North Dakota Century Code. 
 
 As you indicate this statute provides: 
 

 “43-23-14.  FUND HANDLING BY BROKER.--Every real estate 
broker or mortgage broker as herein defined shall remit immediately 
to his principal all money received by him belonging to his 
principal, except where by the terms of his employment he is 
permitted to retain possession of such money until the final 
settlement and consummation of such transaction, in which event he 
shall immediately deposit said money in a bank in a special or 
trust account and such money shall not be used by such real estate 
broker or mortgage broker, except in connection with said 
transaction. 
 

You indicate that it has been brought to your attention that a number of real 
estate brokers have been delegating their authority to sign checks withdrawing 
funds from the broker’s trust account to a salesman, secretary, or office 
manager, when the broker is absent from the office due to illness, vacation, 
business trip, or some other cause.  The brokers content that by not being able 
to delegate this authority in times of absence they are causing undue hardship 
and inconvenience to their client by not being able to close a real estate 
transaction. 
 
You indicate further that in the past your office has taken the position that 
as a general rule trustees must retain custody of trust funds and execute the 
trust themselves and not through an agent such as a secretary, salesman, or 
office manager.  Furthermore, you have taken the position that only a broker 
may be a signatory on a trust account. 
 
You state that the question upon which you desire an opinion is whether a 
broker as trustee of a trust account can delegate the right to withdraw funds 
from such an account through a person such as a salesman, secretary or office 
manager, or whether a broker as trustee of the trust account is the only person 
under the law authorized to draw from the trust fund account. 
 
Title 59 of the North Dakota Century Code as amended to date, entitled “Trusts, 
Uses, and Powers” does enter the reposing of “confidence” in the trustee, the 



“responsibility” of that position, and, of course, the fact that the trustee is 
in a position of “trust”.  However, the basic feature of a trust bank account 
is basically that the “trustee” of such bank account holds a bare legal title 
to such account for the benefit of the “cestui que trust” or “beneficiary”.  We 
find nothing in the trust or banking statutes that would prevent a trustee from 
utilizing the services of treasurer, comptrollers, salesmen, secretaries, 
managers or other agents in handling same.  We are not, of course, suggesting 
that the trustee could or would thus escape personal liability and 
responsibility for misuse of the funds, or for a use not authorized by the 
trust purposes.  Also, looking to the provisions of Chapter 43-23 of the North 
Dakota Century Code, and specifically the provisions of section 43-23-14 we 
find nothing therein that would make the issuance of checks on the trust 
account so specifically a part of the licensed activity, as to prohibit person 
other than a licensed broker to handle such account. 
 
We are not, of course, suggesting that it is necessarily a good business 
practice for the broker to allow employees access to either his individual 
account or the type of trust account to which you refer, only that this 
practice is not prohibited by the statutes on the subject. 
 


