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     February 24, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. Dale W. Moench 
 
     City Attorney 
 
     Dickinson, ND 
 
     RE:  Public Recreation System - Mill Levy - Election 
 
     This is in reply to your letter of February 4, 1972, with regard to 
     the application of sections 40-55-08 and 40-55-09 of the North Dakota 
     Century Code to a contemplated city park district recreation system. 
 
     You indicate petitions are being circulated in your community with 
     regard to the above.  You state there is no public recreation system 
     in the community at present and that the question thus arises as to 
     whether or not the mill levy placed on the ballot should be 2.5 and 
     3.5 mills.  You paraphrase this question as whether the "question of 
     3.5 mills can be placed on the ballot where a public recreation 
     system is being established or created, rather than 2.5 mills, or 
     whether it is necessary to establish a public recreation system with 
     2.5 mills and then at a later election increased to 3.5 mills." 
 
     Section 40-55-08 of the North Dakota Century Code provides insofar as 
     here applicable: 
 
           * * * The governing body * * * shall submit to the electors the 
           question of the establishment, maintenance, and conduct of a 
           public recreation system, and the levying of an annual tax for 
           the conduct and maintenance thereof of not more that two and 
           five-tenths mills on each dollar of assessed valuation of all 
           taxable property within the corporate limits or boundaries 
           * * *." 
 
     Section 40-55-09 of the North Dakota Century Code provides insofar as 
     here applicable: 
 
           * * * Upon the adoption of such proposition at an election by a 
           majority of the votes cast upon such proposition, the governing 
           body of such municipality, * * * shall * * * thereafter levy 
           and collect annually a tax of not more than two and five-tenths 
           mills, or not more than three and five-tenths mills if the same 
           is authorized as herein provided, on each dollar of all taxable 
           property within the corporate limits or boundaries * * *.  The 
           mill levy herein authorized may be raised to not more than 
           three and five tenths mills when such increase is approved by 
           the citizens * * * after the submission of such question in the 
           same manner as provided in section 40-55-08 for the 
           establishment of the public recreation system. * * *" 
 
     Looking to the wording of these statutes, it would appear to us that 
     the voters are entitled to pass on both the question of whether a 
     public recreation system shall be established with a 2.5 mill levy 



     limit, and of whether  the 2.5 levy limit shall be raised to a 3.5 
     mills levy limit, if the 3.5 mill levy limit is to be considered by 
     them, in the circumstances you describe. 
 
     We see no reason why both questions cannot be presented to the voters 
     at the same time, though such presentation would necessarily require 
     two separate ballot questions. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


