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     March 8, 1972     (OPINION) 
 
     The Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     RE:  Elections - Special Elections - Publishing of Ballot 
 
     This is in response to your letter in which you state that some 
     concern has been expressed over the special election that is 
     scheduled to be held on April 28 and the required legal publication 
     of the sample ballot, etc.  The concern relates to the time schedule 
     of the legal publication and apparently arises from the fact that the 
     election is held on Friday, whereas normally the elections are held 
     on Tuesday, and from the fact that many of the county newspapers 
     publish on Wednesday and Thursday. 
 
     Section 9 of Chapter 526, 1971 Session Laws, provides for the 
     publication of the full text of the proposed Constitution in the same 
     manner as initiated and referred measures are published.  Section 
     16-01-07 provides for the publication of initiative and referred 
     measures and specifically refers to Section 16-06-02. 
 
     Section 16-06-02 as is material to the question at hand provides as 
     follows: 
 
           "* * *The county auditor shall publish for two consecutive 
           weeks prior to the election* * *a copy of the sample ballot* * 
           *." 
 
     It is noted that the statutory provision does not specify when the 
     last publication shall have been accomplished, nor does it specify in 
     specific terms that the two-week publication must be immediately 
     prior to the election.  However, a common sense construction of this 
     provision leaves little doubt that the term "two consecutive weeks 
     prior" means the two consecutive weeks immediately preceding the 
     election.  Any other construction would permit the publication any 
     time, sixty or ninety days or more, preceding the election provided 
     the publication is accomplished in two successive weeks.  Such a 
     construction would defeat the very purpose for which the provision 
     was enacted. 
 
     We have not discovered any case law in the State of North Dakota 
     which construes this language.  This office had occasion to construe 
     a statutory provision which has some similarity to the one in 
     question.  Under the provisions of Section 15-53-18 (which has now 
     been repealed) this office had the occasion to construe the following 
     language: 
 
           "Notice of such election* * *shall be published* * *once each 
           week for two consecutive weeks at least thirty days next 
           preceding such election* * *." 
 
     This office, in an opinion issued on March 17, 1949, to Leland J. 



     Smith, Assistant State's Attorney of Cass County, Fargo, North 
     Dakota, concluded that this statute meant that the first publication 
     had to be at least thirty days prior to the day of the election.  It 
     further observed that practically in every case the first publication 
     is referred to when the time limit is fixed. 
 
     The term "week" as used in Section 16-06-02 must obviously refer to a 
     period of time rather than a calendar week.  In this respect we note 
     that the Legislature since the enactment of the statute in question 
     defined a week to mean seven consecutive days.  See Section 1-01-33 
     as amended by Chapter 72 of the 1967 Session Laws.  This clearly 
     establishes that the word "week" now in the code unless otherwise 
     stated means a period of seven days. 
 
     The New York court had an opportunity to construe the language "* * 
     *for two consecutive weeks immediately preceding said election* * *" 
     in the case of Town of Cortland v. Village of Peekskill in 24 N.E.2d. 
     139, in which it said that this provision required the full period of 
     fourteen days to elapse since the first publication of the notice. 
     We believe the reasoning of the court is persuasive. 
 
     It is therefore our opinion that the statutory provisions of Section 
     16-06-02 requiring the publication for two consecutive weeks prior to 
     the election means that a full period of fourteen days must elapse 
     from the first publication of the notice to the day of the election. 
     The election is set for April 28.  The first publication to meet the 
     statutory requirement would have to be fourteen days prior to April 
     28 which would make the first publication date not any later than 
     April 14.  The next consecutive week would be April 21.  We are aware 
     that except for daily newspapers, few county newspapers, if any, 
     publish on Friday, which is the date upon which the fourteenth and 
     twenty-first falls.  If a paper is not published on Friday, the 
     common sense approach would indicate that the first day preceding the 
     fourteenth day on which the paper is published would constitute 
     substantial compliance with the statute.  Thus, a publication on the 
     twelfth or thirteenth of April and again on the nineteenth or 
     twentieth of April would constitute substantial compliance.  We do 
     not believe that the statute in question means that it must be 
     exactly two weeks disregarding the date of publication of newspapers. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


