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     June 30, 1972     (OPINION) 
 
     Mr. John O. Garaas 
 
     State's Attorney 
 
     Cass County 
 
     RE:  Counties - Welfare Board - Mileage 
 
     This is in response to your letter in which you set forth the 
     following: 
 
           "There are two members of the Cass County Board of County 
           Commissioners appointed to the Cass County Welfare Board.  One 
           of these commissioners resides quite some distance from Fargo, 
           and, on occasion, attends meetings of both the Cass County 
           commission and the Cass County Welfare Board on the same day. 
           The Cass County Commissioners are paid pursuant to North Dakota 
           Century Code section 11-10-10(3) at the rate of $4,800.00 per 
           year.  By receiving this as an annual salary, they forego 
           claims for mileage expenses. 
 
           "The compensation statute for members of the County Welfare 
           Board provide in part at North Dakota Century Code section 
           50-01-08: 
 
               Members shall be reimbursed by the county for expenses 
               actually incurred in the performance of their official 
               duties and shall be paid legal mileage for necessary 
               travel. 
 
           "The issue that has arisen is whether the County Commissioners 
           who sit as members of the County Welfare Board are entitled to 
           mileage expense reimbursement from the County Welfare Board for 
           mileage traveled to County Welfare Board meeting on the same 
           day that the commissioners attend a County Commission meeting. 
           Would you please furnish us with your opinion on this 
           question." 
 
     As you observed, section 11-10-10(3) authorizes the board of county 
     commissioners to set a maximum salary for each commissioner which 
     will be compensation for expenses and mileage or in the alternative 
     the county commissioners may authorize reimbursement on a per diem, 
     mileage and expense basis.  Apparently the County commissioners of 
     Cass County have resolved that each commissioner is to receive 
     compensation at a rate of $4,800 per year (based on population) 
     instead of reimbursement on a mileage, per diem or expense basis. 
 
     Members of the county welfare board, pursuant to the provisions of 
     section 50-01-08, are authorized compensation on a per diem basis of 
     $10 per day not to exceed 35 days (in instances where the county has 
     a population in excess of 30,000) a year.  It also provides as 
     follows: 



 
           "* * *Members shall be reimbursed by the county for expenses 
           actually incurred in the performance of their official duties 
           and shall be paid legal mileage for necessary travel.* * *" 
 
     The reimbursement for performing services as a member of the county 
     welfare board is on the basis of expenses actually incurred and for 
     necessary travel.  We would further note that this is a reimbursement 
     provision and not a compensation for services rendered except for the 
     $10 a day. 
 
     The county commissioners who are also members of the county welfare 
     board according to your letter attend meetings of both the county 
     welfare board and board of county commissioner activities on the same 
     day.  The travel necessitated to attend the board of county 
     commissioners meeting has been incurred for purposes of attending the 
     meeting.  Assuming the meetings are conducted at the courthouse or in 
     the immediate proximity, no further travel is necessary. 
     Consequently, no reimbursement can be claimed.  The authorization for 
     mileage under section 50-01-08 is only on the basis of the travel 
     which was necessary. 
 
     The county commissioners, having resolved to pay and to individually 
     accept the "payment" of $4,800 per year in lieu of filing claims for 
     reimbursement, for travel and per diem, in effect agreed not to 
     charge any mileage for attending the meetings on the basis that they 
     have already been paid for this by accepting a lump sum. 
 
     Reimbursement statutes for mileage do not contemplate that a person 
     should collect mileage for more than one governmental body or agency 
     for traveling the same distance for attending meetings of different 
     boards on the same day. 
 
     It is therefore our opinion that county commissioners, who are also 
     members of the county welfare board, attending meetings of the county 
     welfare board and the board of county commissioners on the same day 
     are not entitled to collect extra mileage for attending the meeting, 
     where the board of county commissioners under the provisions of 
     section 11-10-10(3) resolved to give a lump sum within the statutory 
     limits to each commissioner in lieu of filing individual and separate 
     claims for travel and expenses in connection with the duties of the 
     office of county commissioner. 
 
     It is our further opinion that if the meeting is extended so that the 
     member will incur additional expenses for meals which would not be 
     incurred if it were not for the county welfare board meeting, the 
     county commissioner would be entitled to file a claim for and receive 
     reimbursement for the additional expense. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


