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     March 11, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Idean M. Locken 
     Attorney at Law 
     Lakota, North Dakota 
 
     RE:  Waters - Management Districts - Protests to Improvements 
 
     This is in response to your letter of date March 2, 1971, with regard 
     to a flood control project. 
 
     You indicate that the local county water management district's board 
     of commissioners which you represent has proposed a flood control 
     project to be financed by special assessments under Section 61-16-22 
     of the 1969 Supplement to the North Dakota Century Code.  You 
     indicate that property which will be benefited and thus liable for 
     special assessments will include a city and six rural land owners. 
 
     You call our attention to a part of the following portion of said 
     Section 61-16-22: 
 
           "FINANCING OF SPECIAL IMPROVEMENTS - PROCEDURE.  * * * If 
           within thirty days after the first publication of such 
           resolution, the owners of property liable to be specially 
           assessed for the proposed improvement shall file written 
           protests with the secretary of the board, protesting against 
           the improvement, the board at the time set for such hearing 
           shall determine the sufficiency thereof.  If the board finds 
           the protests to contain the names of the owners of a majority 
           by taxable value of the land subject to assessment for 
           construction of the proposed project, then the protests shall 
           be a bar against proceeding further with such improvements. 
           * * *" 
 
     Your question is state as: 
 
           "* * * whether or not each property owner within the City * * * 
           would have the right of protest, or would such right be held 
           solely by the city council of said city?" 
 
     We believe the point of your question can be further clarified by 
     considering the provisions of Section 61-16-25 of the North Dakota 
     Century Code as follows: 
 
           "ASSESSMENT LISTS.  Whenever the board is required to make any 
           special assessments under the provisions of this chapter, the 
           members thereof personally shall inspect any and all lots and 
           parcels of land, which may be subject to such assessments and 
           shall determine from such inspection the particular lots and 
           parcels of land, which in the opinion of the board, will be 
           especially benefited by the construction of the work for which 
           the assessment is made and shall assess the proportion of the 
           total cost of such improvement in accordance with benefits 
           received but not exceeding such benefits, against: 



 
           1.  Any county, township, city or village in its corporate 
               capacity, which may be benefited directly or indirectly 
               thereby; and 
 
           2.  Any lot, piece, or parcel of land which is either directly 
               or indirectly benefited by such improvement. 
 
           "Property belonging to the government of the United States 
           shall be exempt from such assessment, unless such government 
           shall provide for the payment of any assessment which may be 
           levied against its property for benefits received.  Benefited 
           property belonging to counties, cities, villages, school 
           districts, park districts and townships shall not be exempt 
           from such assessment and such public corporations whose 
           property is so assessed shall provide for the payment of such 
           assessments, installments thereof and interest thereon, by the 
           levy of taxes according to law.  Any county, township, city or 
           village assessed in its corporate capacity for benefits 
           received shall provide for the payment of such assessments, 
           installments thereof and interest thereon by levy of a general 
           property tax against all the taxable property therein in 
           accordance with law, and no land situated within such public 
           corporation subject to such tax shall be assessed separately by 
           the district board.  No tax limitation provided by any statute 
           of this state shall apply to tax levies made by any such public 
           corporation for the purpose of paying any special assessments 
           made in accordance with the provisions of this chapter." 
 
     It would thus appear that there are two bases upon which a city can 
     be assessed for benefits in this type of project.  First, Subsection 
     1 of the statute appears to permit assessment of the benefit against 
     the city in its corporate capacity, apparently without regard to any 
     particular portion of its property or any particular portion of the 
     property within its limits.  We do note the further modification in 
     this regard that no land situated within such public corporation 
     subject to such tax shall be assessed separately by the district 
     board.  Second, provision is made to the effect that benefited 
     property belonging to the city is not exempt from the assessment for 
     benefits and public corporations whose property is so assessed shall 
     provide for the payment of such assessments, installments thereof, 
     and interest thereon, by the levy of taxes according to law. 
 
     Your letter does not specifically indicate whether the city concerned 
     is being assessed in its corporate capacity, or whether its property 
     owned directly by the city is being assessed for benefits and thus 
     subjected to the same district tax as property of other landowners. 
 
     If this is an instance where property owned directly by the city is 
     being assessed for benefits by the Water Conservation Board, it would 
     appear obvious that the governing body of the city would make the 
     determination of whether or not to protest, in much the same manner 
     as a similar determination would be made by the directors of another 
     corporate landowner, subjected to the assessment for benefits.  While 
     the citizens of the city may in some senses of the word be considered 
     "owners" of the city and all of its property, they customarily speak 
     through their governing body and executive officers. 



 
     If this is an instance where the city itself is being assessed in its 
     corporate capacity, while same would not so directly relate to the 
     ownership of real property, we would again assume that the 
     determination should properly be made by the governing body of the 
     city. 
 
     In either instance, of course, a tax is levied by the city against 
     its property owners to pay the assessment against the city, or 
     against the city's property.  However, this tax and the property 
     subjected to this general tax is not the "assessment" or the 
     "property liable to be specially assessed" referred to in section 
     61-16-22.  The "assessment" and the "property liable to be specially 
     assessed" is thus the property of the city itself and the district's 
     assessment against the same. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


