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     May 14, 1971     (OPINION) 
 
     Miss Margaret L. Gillen 
 
     Executive Secretary 
 
     Teachers' Insurance and Retirement Fund 
 
     RE:  Teachers' Fund for Retirement - Assessments - Payment 
 
     This is in reply to your letter of April 26, 1971, in which you set 
     forth facts and questions involving the Fund as affected by 1971 
     legislation.  Your questions are considered in the order presented in 
     your letter. 
 
           1.  May a college instructor move from a college into the 
               employ of a public school district this September 1971 and 
               receive benefits as calculated under the formula for the 
               1971 law?  This teacher has not yet retired. 
 
           "Will he have to pay any added assessments to be eligible to 
           receive benefits under the 1971 law? 
 
           "May I explain that we, in our office, are now preparing to 
           calculate benefits under the 1971 law (when it becomes 
           effective) for many teachers who have not paid assessments of 4 
           percent (only 3 percent as stipulated under the 1969 law) which 
           will now be required under the 1971 law.  In other words these 
           teachers will gain in increased benefits even though they have 
           not paid increased assessments." 
 
     House Bill 1517 becomes effective July 1, 1971.  Section 15-39.1-25 
     of the bill contains the same provision as presently found in section 
     15-39-42 of the 1969 Supplement to the North Dakota Century Code. 
     However if the teacher in question does, in fact, teach in a public 
     school covered by the Fund after July 1, 1971, and then retires we 
     believe he would be entitled to have his benefits calculated under 
     section 15-39.1-10 of the new law.  We can find no other basis for 
     apportioning the benefits.  If a person teaches in a public school, 
     he and the district must pay the assessments required by the new law 
     after July 1, 1971.  Section 15-39.1-25 of the new bill appears to 
     apply only to those teachers who are teaching in colleges, etc., at 
     the time of retirement.  If the teacher does, in fact, teach in a 
     public school other than a college after July 1, 1971, we believe he 
     is entitled to the benefits of the new bill.  He would not be 
     required to pay any added assessments for the past years in order to 
     be eligible to receive benefits under the 1971 law.  By the same 
     token a public school district teacher retiring July 1, 1971, of this 
     year is not required to pay added assessments to receive the new 
     benefits.  The college teacher teaching in a public school district 
     must, of course, pay the assessment required by law for teachers in 
     public school districts at that time. 
 
           2.  Contributions to Teachers' Insurance and Retirement Fund. 



 
               a.  Section 15-39.1-09 of House Bill 1517 states:  'All 
                   such sums shall be paid to the state treasurer who 
                   shall set the same aside in the teachers' fund for 
                   retirement.' 
 
               b.  Section 15-39.17-1 of House Bill 1119 states: 
                   'Following payment . . . less than one hundred 
                   dollars.' 
 
               c.  Section 15-39-21 of Senate Bill 2347 states:  'Between 
                   July 15 and August 1 of each year . . . transmitted to 
                   state treasurer.' 
 
               "Are these three sections in conflict as to the officials 
               and offices receiving the assessments and contributions? 
 
           * * * 
 
           "If public school districts and institutions report assessments 
           and contribution payments on a quarterly basis, are such 
           payments to be received in this office as of September 30, 
           1971, or would units be given possibly 30 days 'grace'?" 
 
     House Bill 1119 amends and reenacts certain sections of chapter 15-39 
     and creates a new section thereof.  The bill was approved by the 
     governor on March 29, 1971.  Senate Bill 2347 also amends and 
     reenacts certain sections of chapter 15-39 and creates a new section 
     thereof.  This bill was also approved March 29, 1971.  House Bill 
     1517 specifically repealed chapter 15-39 of the North Dakota Century 
     Code and created a new chapter, chapter 15-39.1, in lieu thereof. 
     This bill was approved by the governor on March 27, 1971.  House Bill 
     1119 and Senate Bill 2347 were finally enacted by the Legislative 
     Assembly before House Bill 1517 was finally enacted by the Assembly. 
     We note the provisions of section 1-02-09 of the North Dakota Century 
     Code which provides: 
 
           "IRRECONCILABLE STATUTES DURING THE SAME SESSION.  Whenever the 
           provisions of two or more statutes passed during the same 
           session of the legislative assembly are irreconcilable, the 
           statute latest in date of final passage by the legislative 
           assembly, irrespective of its effective date, shall prevail 
           from the time it becomes effective." 
 
     Section 1-02-09.1 of the 1969 Supplement to the North Dakota Century 
     Code provides: 
 
           "MULTIPLE AMENDMENTS TO THE SAME PROVISION, ONE WITHOUT 
           REFERENCE TO ANOTHER.  If amendments to the same statute are 
           enacted at the same or different sessions of the legislature, 
           one amendment without reference to another, the amendments are 
           to be harmonized, if possible, so that effect may be given to 
           each.  If the amendments are irreconcilable, the latest in date 
           of enactment prevails." 
 
     The provisions which you cite in your question are irreconcilable, 
     i.e., they deal with exactly the same subject matter.  In view of 



     this fact, we believe, with regard to public school teachers, that 
     the provisions of House Bill 1517 must control with respect to the 
     time and method of remitting the assessments.  However, assessments 
     for lay teachers in private schools would be remitted in accordance 
     with Senate Bill 2347. 
 
           3.  Retirement Coverage of Nonpublic 'Lay' Teachers 
 
           "Senate Bill 2347 effective July 1, 1971, provides for coverage 
           under the Teachers' Fund for Retirement.  We have had several 
           questions from lay teachers in private schools regarding the 
           procedure as to coverage under our Fund. 
 
               a.  Would these lay teachers enter into a written agreement 
                   with the private school board regarding the payment of 
                   assessments and contributions? 
 
               b.  Would such contracts have to be drawn up prior to the 
                   beginning of the school term of 1971-72? 
 
               c.  Would lay teachers (they have already earned years of 
                   credit by teaching in the public schools of the state 
                   and have never retired) be eligible, at the time of 
                   retirement, to benefit under either the 1969 law or the 
                   1971 law?" 
 
     Before we consider the specific questions presented, we must consider 
     whether, in view of the history of the bills considered, Senate Bill 
     2347 is effective.  Senate Bill 2347 was finally enacted by the 
     Legislature on March 11, 1971.  It amended portions of chapter 15-39. 
     House Bill 1517 was finally enacted by the Legislature on the last 
     day of the Legislative Assembly.  It completely repealed chapter 
     15-39.  House Bill 1517 was signed by the governor on March 27, 1971, 
     whereas Senate Bill 2347 was signed by the governor on March 29, 
     1971.  Senate Bill 2347 amends and reenacts portions of chapter 15-39 
     which were repealed by House Bill 1517.  While House Bill 1517, which 
     repealed chapter 15-39, was the last bill finally enacted by the 
     Legislative Assembly, it was not the last bill finally enacted since 
     the governor's signature is considered to be a part of the 
     legislative process.  In addition we cannot construe the enactment of 
     Senate Bill 2347 to be a completely idle act on the part of the 
     Legislature or the governor.  Since Senate Bill 2347 amends and 
     reenacts portions of chapter 15-39, we believe they must be given 
     effect.  Therefore we believe lay teachers in private schools may 
     become members of the Fund as provided in Senate Bill 2347.  If they 
     do so, however, they are obligated to pay assessments and are 
     entitled to benefits only under the provisions of chapter 15-39 and 
     not under the provisions of the new retirement act as contained in 
     House Bill 1517. 
 
     With respect to your specific questions in question number 3: 
 
               a.  "Senate Bill 2347 enacts section 15-39-14.1 which 
                   provides that the nonpublic school teacher may elect to 
                   become a member of the Fund and must notify the 
                   nonpublic school in writing of his decision and 
                   authorize the school to deduct from each payment of 



                   salary due such teacher the assessments due monthly to 
                   the Fund.  The nonpublic school must then notify the 
                   teacher of its decision to either pay the employer 
                   assessments or not to pay such assessments.  If the 
                   nonpublic school declines to pay the assessments, it is 
                   to be paid by the teacher in addition to the assessment 
                   deducted from his salary.  In other words the teacher, 
                   if the nonpublic school refuses to pay the employer 
                   assessment, must pay both the employer and the teacher 
                   assessments.  The form of the notice by the teacher to 
                   the nonpublic school is a matter for the nonpublic 
                   school and the teacher to determine.  The statute only 
                   requires that it be in writing and that it authorize 
                   the school to deduct the assessments from the salary of 
                   the teacher." 
 
               b.  "It would certainly appear that the determination of 
                   this matter should be made before the school year 
                   begins." 
 
               c.  "If the teacher had taught a portion of the time in the 
                   public schools, thus becoming a member of the Fund, the 
                   teacher would be entitled to retire under either the 
                   provisions of the current law or the new law effective 
                   July 1, 1971.  See section 15-39.1-03 of House Bill 
                   1517.  However, the years of teaching in nonpublic 
                   schools prior to July 1, 1971, would not be included 
                   for purposes of computing the formula prescribed in 
                   section 15-39.1-10 of House Bill 1517 if the teacher 
                   determines to retire under the new act." 
 
           4.  Disability Status 
 
           "We have a teacher who was determined to be disabled.  May 30, 
           1970, at age 39.  Reason for disability determination - Loss of 
           voice - because medication and shots to counteract attack of 
           'flu.'  This teacher has been receiving a disability annuity 
           since May 30, 1970.  She now wishes to render services as a 
           teacher of a 'homebound' child and earn less than $1680." 
 
               a.  "My question is as follows:  If she is able to teach 
                   one child, is she also able to render services in a 
                   regular classroom?" 
 
     Since the person in question obviously is receiving a disability 
     annuity under the present law rather than the new law, this matter 
     would be governed by section 15-39-27(2) of the North Dakota Century 
     Code.  This section provides that the total disability is to be 
     determined by the board after an examination of such teacher has been 
     made by two physicians appointed by the board.  The section further 
     provides that payment of the annuity shall continue for and during 
     such period of disability and terminate with the month following 
     recovery from such disability.  The statute further provides that the 
     board shall ascertain by inspections manually or as often as 
     necessary to determine the disability status of an annuitant.  The 
     question of whether the person is totally disabled thus appears to be 
     more of a medical question or a question of fact than it is a legal 



     question.  As such we do not believe it proper to comment on same. 
 
               b.  "Is this a determination to again be made by two 
                   physicians upon reexamination?" 
 
     The statute does not require the reexamination to be made by two 
     physicians (as opposed to the original finding of disability) but 
     provides for annual inspections by the board.  The board could 
     determine to use the finding of the physicians upon reexamination and 
     this would seem to be the most logical practice to follow since if 
     the findings of the board are challenged it would appear the opinion 
     of physicians would be of prime importance. 
 
               c.  "Is she at the present time determined to have 
                   recovered from her disability?" 
 
     See answer to question 4(a) above.  While it might be argued with 
     considerable logic that a person able to work part-time is not 
     "totally disabled" within the meaning of the statute, this is a 
     matter which must be determined by the board and the physicians 
     appointed by the board. 
 
           5.  Reinstatement of years of teaching upon repayment of a 
               refund. 
 
               a.  "May a teacher, who has never retired under the Fund, 
                   withdraw all assessments plus interest, later repay all 
                   assessments plus interest to the Fund and then apply 
                   for benefits (teacher has enough years to qualify) 
                   under the Fund without teaching again in the state?  In 
                   other words does repayment reinstate all prior years 
                   and render teachers eligible for benefits immediately?" 
 
     Section 15-39-40 of the 1969 Supplement to the North Dakota Century 
     Code permits a teacher who has received no benefits from the Fund to 
     withdraw assessments and if "such teacher after having withdrawn from 
     the Fund . . . shall again become a teacher in the public schools or 
     state institutions of this state, he may, prior to or at the time of 
     retirement . . . " elect to repay the assessments and claim credit 
     for the prior years of teaching.  In view of this provision it would 
     appear the teacher must again teach in this state before being 
     permitted to return the assessments and claim retirement benefits 
     under the Fund. 
 
     Section 15-39.1-15 of House Bill 1517 provides: 
 
           "WITHDRAWAL FROM FUND - RETURN TO TEACHING.  Any teacher who 
           has withdrawn from the fund as set forth in this chapter may, 
           upon returning to teaching in this state, regain credit for 
           prior teaching by repaying to the fund, with interest, at a 
           rate to be set by the board, the amount which was returned to 
           him on withdrawal." 
 
     Thus both the current law and the new law require the teacher to have 
     resumed teaching in this state before being able to repay the 
     assessments and regaining credit for prior teaching. 
 



     I trust this will adequately set forth our views on the matters 
     presented. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


