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     May 28, 1971     (OPINION) 
 
     Miss Margaret L. Gillen 
 
     Executive Secretary 
 
     Teachers' Insurance and Retirement Fund 
 
     RE:  Teachers' Fund for Retirement - Assessments - Computation 
 
     This is in reply to your letter of May 19, 1971, in which you set 
     forth the following facts and questions: 
 
           1.  If a teacher who has previously retired and prior to July 
               1, 1971, resumes teaching and has earnings over the amount 
               established by the Social Security Administration, what 
               rate of assessments shall be withheld on said teacher's 
               earnings for the school term involved? 
 
           "Does Section 15-39.1-21 of the 1971 law spell out the rate of 
           assessment?  Would the possible interpretation be based on the 
           wording 'and all obligations of the Teachers' Insurance and 
           Retirement Fund existing on July 1, 1971?' 
 
           2.  What is the basis for the average monthly salary of a 
               teacher on sabbatical leave during the school year of 
               1970-71, one percent of the monthly and yearly salary, 
               which the teacher is actually paid while on leave?  Can the 
               employing unit or the Board of Trustees of the Fund 
               readjust the above salary to be representative of the 
               teacher's typical earnings? 
 
           "If the latter is the case, what years' earnings are used as an 
           average salary and over what period of years? 
 
           "Would this question be based on Section 15-39.1-10? 
 
           "It would appear, would it not, that the Fund has lost source 
           of revenue by the omission of Section 15-39-24 not being 
           included in Section 15-39.1?  This source of revenue has 
           brought in approximately $55,000 to our Fund each fiscal year 
           for a number of years." 
 
       1.  With respect to your first question, we have previously 
           indicated that a teacher who has retired and received benefits 
           under the existing law and then resumes teaching is entitled to 
           an increase in benefits only on the basis of the existing law 
           and not on the basis of the new law as contained in House Bill 
           1517 of the 1971 Legislature.  It would hardly be equitable to 
           deny such person the increase in benefits of the new law and 
           then assess such person at the increased rates specified in the 
           new law.  This matter would, as noted in your letter, appear to 
           be governed by Section 15-39.1-21 of House Bill 1517 which 
           reads as follows: 



 
           "EFFECT ON EXISTING OBLIGATIONS.  Nothing herein contained 
           shall be construed to affect existing retirement benefits and 
           all obligations of the teacher insurance and retirement fund 
           existing on July 1, 1971, shall be assumed and paid from the 
           teachers' fund for retirement.  Amounts which persons retired 
           on July 1, 1971, are receiving shall be frozen as of that date 
           and shall not be deemed increased by this chapter." 
 
     We further note the provisions of Section 15-39.1-03 of House Bill 
     1517 which provides as follows: 
 
           "RIGHTS UNDER PRIOR ACT PRESERVED.  No person shall be caused 
           to be deprived of rights vested under the chapter superseded 
           hereby.  Any such person may elect to claim his retirement 
           benefits according to the provisions of the retirement program 
           for teachers in effect prior to the effective date of this 
           Act." 
 
     It would appear that under these provisions a teacher who had retired 
     and received benefits and then resumed teaching would not be required 
     to pay the increased assessments under the new law since he would not 
     be entitled to the increased benefits under House Bill 1517.  Such 
     teachers' rights are frozen under the existing law and he is entitled 
     to the increased benefits and is obligated to pay the assessments 
     only as provided by the existing law and not as specified in House 
     Bill 1517. 
 
       2.  Section 15-39.1-10(1) of House Bill 1517 provides that any 
           teacher having the prescribed qualifications may retire and 
           receive an annuity computed in part as follows: 
 
           1.  One percent of the monthly salary of the teacher for the 
               school year next preceding the effective date of this Act 
               for each year of service of said teacher prior to the 
               effective date of the Act;" 
 
     The school year next preceding the effective date of this Act would 
     be the 1970-1971 school year. 
 
     The statute then provides: 
 
           "Monthly salary within the meaning of this provision shall be 
           deemed to be an amount equal to one-twelfth of the annual 
           salary of the teacher.  If for any reason the earnings of the 
           teacher for the year next preceding the effective date of this 
           Act are shown to have been nonrepresentative of his typical 
           earnings, the board shall readjust the credit to be allowed for 
           the past years of service to the last year of typical 
           earnings." 
 
     Under this provision the Board could hold that a teacher on a 
     sabbatical leave during the 1970-1971 school year was not receiving a 
     representative salary since ordinarily salaries for sabbatical leaves 
     are at a reduced rate.  The Board could then readjust the credit to 
     be allowed to the last year of typical earnings.  This is a question 
     of fact to be determined by the Board based on the earnings of the 



     teacher over the several years before the sabbatical, the amount of 
     the sabbatical, the terms of the sabbatical, i.e., one-half salary, 
     etc. 
 
     In your letter you note that Section 15-39-24 of the 1969 Supplement 
     to the North Dakota Century Code has not been enacted as part of the 
     new law contained in House Bill 1517.  I assume you have reference to 
     Sections 15-39-23 and 15-39-24 which provide for the county treasurer 
     to remit twenty cents per child from the county equalization fund to 
     the Teachers' Insurance and Retirement Fund.  It is true that the 
     deletion of such provision from the new law will mean the Fund will 
     not receive that money.  However, the school districts are, by House 
     Bill 1517, obligated to pay increased assessments which amount to 
     more than twenty cents per child.  The twenty cents which was 
     previously remitted to the Fund will now be distributed to the school 
     districts and will assist them in paying the increased assessments 
     but by no means will cover the cost of such increased assessments to 
     the school district. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


