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     July 15, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Lloyd H. Nygaard 
 
     Assistant Commissioner of Higher Education 
 
     RE:  Taxation - Sales Tax - College Food Service 
 
     This is in reply to your letter of June 30, 1971, relative to House 
     Bill 1053 enacted by the 1971 Legislative Assembly.  You state the 
     following facts and questions: 
 
           "House Bill 1053 was passed by the Legislature, signed by 
           Governor Guy and becomes effective on July 1, 1971.  It creates 
           and enacts a new subsection to Section 57-39.2-04 of the sales 
           tax law.  The new subsection exempts food purchased by a 
           student under a board contract with a college, university, 
           fraternity, or sorority. 
 
           "Not all of our institutions charge students for food on a 
           quarter or semester basis.  Some make meal tickets in various 
           forms available to students.  Under this method the students 
           pay only for the meals eaten. 
 
           "We respectfully ask your opinion as to whether such meal 
           tickets constitute boarding contracts under the provisions of 
           House Bill 1053." 
 
     The act passed by the Legislature creates an exemption for the food 
     purchased by a student under a boarding contract with a college, 
     university, fraternity or sorority.  The bill was a result of a study 
     by the Legislative Council.  While the bill as originally introduced 
     was amended before final enactment, we find the following statement 
     on page 58 of the 1971 Legislative Council Report: 
 
           "A third recommendation related to the sales tax would remove 
           the exemption on food purchased from college and university 
           cafeterias and dining rooms, including fraternity and sorority 
           houses.  * * * The Tax Department advises that * * * some 
           colleges and universities are now paying the sales tax on sales 
           in cafeterias which are open to the general public.  The 
           principle behind the removal of this exemption is to provide 
           uniform treatment between those students who eat in cafeterias 
           and dining rooms and those students who eat off campus." 
 
     We note the bill as finally enacted is substantially different from 
     that originally recommended in that the bill as finally enacted 
     exempts from the sales tax food purchased by a student under a 
     boarding contract with a college, university, fraternity or sorority. 
     Whether the bill as finally enacted meets the principle espoused by 
     the Legislative Council in the above-quoted statement is open to 
     conjecture since it is obvious that the principle of uniform 
     treatment between those students who eat in cafeterias and dining 
     rooms and those students who eat off campus would not be completely 



     honored by the enactment of the bill. 
 
     In order to answer the question presented, we must construe the words 
     "under a boarding contract."   We assume, although your letter does 
     not so state, that a meal ticket is purchased for a specified sum and 
     entitles the person (student) purchasing same to the amount of food 
     or number of meals specified on the meal ticket.  Such transaction 
     would appear to constitute a contract in that the student pays for a 
     ticket and is entitled to a specified dollar amount of food or a 
     specified number of meals in return.  The term "boarding" presents a 
     more difficult problem.  We believe there is no doubt but that a 
     student who pays a specified sum for a quarter or semester and in 
     return therefore is entitled to his meals for that time in the 
     college or university cafeteria specified is a boarding contract. 
     Whether this would apply to a meal ticket which entitles a student to 
     only a specified amount of food or number of meals is not as clear 
     since the statutes do not define the term "boarding contract." 
 
     The dictionary definitions do not appear of assistance in this 
     instance.  The cases (as listed in "Words and Phrases") are not 
     directly in point.  However they appear to distinguish between a 
     public cafe and a boarding house on the basis that in a boarding 
     house the guest is under an express contract at a fixed rate for a 
     certain period of time whereas in other instances a cafe is open for 
     the public without previous agreement.  We believe the same rationale 
     may be applied in this instance in that students under a contract are 
     under a "boarding contract" whereas students who purchase meal by 
     meal are not under such a contract and pay only as they eat.  In such 
     instance we see no reason for distinguishing between students who pay 
     by the quarter or semester and those who buy meal tickets, since the 
     only difference is the fact that the duration of time and amount of 
     money paid may be different, i.e., the person purchasing a meal 
     ticket may purchase same for a shorter duration and for less money 
     than the student who pays for meals by the quarter or semester. 
     However even in such instance we realize that a student could 
     purchase a meal ticket for a quarter or a semester. 
 
     Since both the contract for a quarter or a semester and a meal ticket 
     involve a contract for a duration  of time, it is our opinion that 
     meal tickets constitute boarding contracts under the provisions of 
     House Bill 1053 (Chapter 572, 1971 Session Laws). 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


