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     November 9, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Thomas Kelsch 
 
     State's Attorney 
 
     Burleigh County 
 
     RE:  Taxation - Personal Property Replacement - Reduction of Levies 
 
     This is in response to your letter in which you state that some 
     questions have come up as to the manner in which the county auditors 
     shall apply the provisions of Section 57-58-01.1.  You stated the 
     questions as follows: 
 
           1.  Does Section 57-58-01.1 apply in a case where the 1971 
               bonded indebtedness levy of a political subdivision is for 
               retirement of a bond issue that was approved by the voters 
               at an election that was held after December 31, 1969, or 
               does it apply regardless of when the election was held? 
 
           2.  Does Section 57-58-01.1 require the county auditor to 
               reduce the levy for the general fund (current operating 
               purposes) of a political subdivision in a case where the 
               political subdivision did reduce its general fund levy by 
               the amount of estimated bonded indebtedness payback but the 
               dollar amount of the general fund levy as made by the 
               political subdivision is larger than the amount that can be 
               raised by the maximum general fund mill rate for that 
               political subdivision? 
 
               For example, the City of Bismarck reduced its 1971 general 
               fund levy by the amount it estimated the general fund would 
               receive from bonded indebtedness replacement revenue but 
               the dollar amount of its general fund levy is greater than 
               the amount that can be raised under the maximum mill rate 
               limitation of 33 mills that applies to Bismarck.  Should 
               the county auditor reduce Bismarck's maximum 33 mill rate 
               by the mill rate that would be required to raise the same 
               amount that the Bismarck general fund will receive from 
               bonded indebtedness replacement revenue? 
 
           3.  Under Section 57-58-01.1, if the political subdivision did 
               not reduce its general fund levy because of the bonded 
               indebtedness replacement revenue, should the county auditor 
               apply the reduction to the maximum general fund levy that 
               the political subdivision could have made under the mill 
               levy limitation that applies to it or should he apply it to 
               the actual general fund levy that was made if the actual 
               levy was less than the amount that could be raised under 
               the maximum general fund mill levy limitation? 
 
               For example, if the City of Bismarck had not reduced its 
               1971 general fund levy by the amount of bonded indebtedness 



               replacement revenue and if general fund levy could then be 
               raised by 31 mills and if the amount of bonded indebtedness 
               replacement revenue was the equivalent of a one mill levy, 
               should the county auditor subtract the one mill from the 
               maximum levy of 33 mills or the actual levy of 31 mills? 
 
           4.  The same question as in number 3 above except that the 
               political subdivision did reduce its general fund levy by 
               amount of bonded indebtedness replacement revenue." 
 
     The pertinent provision, of course, is Section 57-58-01.1 which 
     provides as follows: 
 
           "COUNTY AUDITORS TO REDUCE CERTAIN LEVIES.  If any political 
           subdivision which has an existing bonded indebtedness for which 
           a tax levy must be made does not reduce its levy for current 
           operating purposes as provided in section 57-58-01, the county 
           auditor of the county in which the political subdivision is 
           located shall, after receiving the budget for such political 
           subdivision, reduce the levy for current operating purposes by 
           the amount which such political subdivision's tax levy on 
           taxable property for the retirement of bonded indebtedness is 
           increased because of the exemption of personal property from 
           taxation." 
 
     This section makes immediate reference to and incorporates the first 
     sentence of Section 57-58-01 which provides as follows: 
 
           "DISTRIBUTION TO COUNTIES AND LOCAL SUBDIVISIONS.  It is hereby 
           provided that any political subdivision which has an existing 
           bonded indebtedness for which a tax levy must be made in 1970 
           or any year thereafter, shall reduce its levy in each such year 
           for current operating purposes by the amount which its tax levy 
           on taxable property in that year for retirement of the bonded 
           indebtedness is increased because of the exemption of personal 
           property by subsection 25 of section 57-02-08." 
 
     The object of this legislation is to assure that adequate taxes are 
     levied to pay the principal and interest of bonded indebtedness as 
     same become due, and at the same time give proper credit to 
     replacement funds to avoid increasing taxes.  A somewhat similar 
     question was asked with relation to school districts.  The answer in 
     an opinion dated May 11, 1971, and addressed to Bruce Howe, State's 
     Attorney of Stark County, stated as follows: 
 
           "If a school district has a maximum permitted mill levy of 34 
           mills and certifies less than the 34 mills and the increase on 
           taxable property for retirement of bonded indebtedness is 
           increased by four mills for that year because of the exemption 
           of personal property, the amount to be levied should be reduced 
           by four mills.  If the school district does not reduce the 
           amount certified by the amount which would be raised by four 
           mills, the county auditor must do so. 
 
           "This does not mean the school district, in the first example, 
           would receive less than the 34 mills in total, since the amount 
           which the general fund of the school district would receive 



           would be increased by a sum equal to four mills by virtue of 
           the deposit of this amount in the general fund of the district 
           from the replacement tax which is allocated to bonded 
           indebtedness.  Thus, assuming that all computations are 
           correct, the school district would receive the same amount of 
           money as if the 34 mills had been levied.  Since the school 
           district cannot, in any event, levy more than 34 mills, the 
           school district has not lost any funds.  It has not gained any 
           funds but the exemption of personal property from taxation and 
           the replacement of such sums by state appropriation was not 
           intended as a windfall to the political subdivisions.  The 
           enactment of House Bill 1521 makes this evident." 
 
     As to question number 1, the first sentence of Section 57-58-01 
     provides as follows: 
 
           "It is hereby provided that any political subdivision which has 
           an exiting bonded indebtedness for which a tax levy must be 
           made in 1970 or any year thereafter, shall reduce its levy in 
           each such year for current operating purposes by the amount 
           which its tax levy on taxable property in that year for 
           retirement of the bonded indebtedness is increased because of 
           the exemption of personal property by subsection 35 of section 
           57-52-08."  (Emphasis ours) 
 
     It should be noted that the initial act provided "because of the 
     exemption of personal property by this act."  It appears that the 
     Legislature intended to have the provisions of the first sentence 
     apply only to bond issues in existence which by reason of exemption 
     of the personal property tax, taxes on other taxable property such as 
     real property were increased.  The date of election per se is not 
     necessarily the controlling factor.  However, it is difficult to 
     envision a situation where the election was held after 1969 which 
     would come within the provisions of the first sentence of Section 
     57-58-01.  For all practical purposes, an election on a bond issue 
     held after 1969 would not result in increase of taxes on real 
     property because of the exemption of personal property.  The taxes 
     would be increased in all probability, but the increase would be as a 
     result of a new bond issue and not as the result of an existing bond 
     issue and the exemption of personal property taxes to satisfy the 
     constitutional requirement that an irrepealable tax be imposed to pay 
     off the principal and interest as same become due.  With this thought 
     in mind, the answer to the first question is that whenever the first 
     sentence of Section 57-58-01 is operative, then Section 57-58-01.1 
     applies if the taxing district did not make the reduction. 
 
     As to question number 2, the replacement money in lieu of the 
     exemption of personal property tax is not for purposes of providing a 
     windfall to the taxing district.  If, for example, the maximum levy 
     of a taxing district is 33 mills, and if the taxing district has 
     certified a tax levy in an amount greater than 33 mills, the county 
     auditor would have to reduce the tax levy to 33 mills and in certain 
     instances would even have to reduce it below 33 mills.  If the tax 
     district has a maximum tax levy of 33 mills, and after making the 
     adjustment (reduction) of current operating expenses by the amount of 
     taxes levied on tax book property for the retirement of bonded 
     indebtedness as provided for in Section 54-58-01, replacement tax, 



     (and the levy as certified to the county auditor still reaches 33 
     mills) then the county auditor will be required to reduce the 33 
     mills by the amount of replacement tax.  The net result of the 
     adjustment taking into account the replacement funds in lieu of 
     personal property exemption, the taxing district should be in the 
     same position as it was before the repeal of the personal property 
     tax.  If, of course, the taxing district does not have a mill levy 
     limitation, which is true of certain school districts, then the 
     aggregate gross tax levy may exceed the tax levies in previous years, 
     not because of the replacement tax but because of the authority of 
     the taxing district to increase its taxes. 
 
     As to question number 3, the county auditor is required to reduce the 
     levy by the amount of the replacement revenue (current operating 
     expenses) from the levy certified, not from the maximum levy 
     authorized for the taxing district.  For example, if the taxing 
     district has a maximum of 33 mills and the district certified a mill 
     levy of 31 mills but in this certification the adjustment was not 
     made as required by Section 57-58-01, the county auditor would make 
     the adjustment downwards from the 31 mills rather than the 33 mills. 
 
     As to question number 4, the answer given to question number 3 
     applies. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


