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     May 7, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. H. J. Snortland 
 
     Assistant Superintendent 
 
     of Public Instruction 
 
     RE:  School District - Revolving Fund - Use 
 
     This is in reply to your letter of April 29, 1971, in which you state 
     the following facts and questions: 
 
           "The 1971 session of the legislature passed House Bill No. 1246 
           which amends section 15-29-13 of the North Dakota Century Code 
           to permit a school board by resolution to establish an 
           incidental revolving fund of $1,000 from which the 
           superintendent or school administrator may draw checks.  The 
           bill also amended subsection 4 or section 57-39.2-04 to exempt 
           gross receipts from the sale of tickets from the payment of 
           sales tax. 
 
           "A number of questions have arisen in the state by school 
           boards and administrators about the effect of the passage of 
           this bill.  We respectfully request your opinion on the 
           following questions: 
 
           1.  May a school district continue to maintain high school 
               activity accounts and also continue to pay sales tax on 
               gross receipts rather than establish the incidental 
               revolving fund provided by House Bill No. 1246? 
 
           2.  Since daily expenditures from high school activity funds 
               now exceed the $1,000 limit of the incidental revolving 
               fund, may a school district continue an imprest fund which 
               is greater than $1,000? 
 
           3.  The maximum amount in the incidental revolving fund is 
               limited to $1,000.  How can the school district handle 
               receipts and expenditures which are greater than $1,000? 
 
           4.  Much of the income which is presently going into the high 
               school activity accounts consists of collections for such 
               things as class rings and caps and gowns which are not 
               gross receipts from the sales of tickets.  May the school 
               board establish some method of handling such money without 
               placing it in the general operating fund of the district 
               which will increase the cost per pupil with expenditures 
               which are not necessarily educational in nature?" 
 
     Before we consider the specific questions which are presented in your 
     letter, we should note that the question of establishment of a school 
     activity fund, which is expended only upon the signature of the 
     superintendent of the school district or some other school district 



     official and not in the manner required by statute, and the question 
     of whether sales tax must be remitted on certain sales by the school 
     district were not necessarily identical problems.  The question of 
     charging sales tax brought the matter of expenditure of school 
     district funds into question also.  However, the expenditure of 
     school district funds, including activity funds, was a separate 
     matter.  Prior to the enactment of House Bill No. 1246, there was 
     only one method of expenditure of school district funds.  That method 
     was prescribed by section 15-29-13 of the 1969 Supplement to the 
     North Dakota Century Code and provides as follows: 
 
           "FORM OF WARRANTS - HOW WARRANTS PAID BY TREASURER.  The 
           treasurer shall pay out moneys only upon the presentation of a 
           warrant signed by the president of the board and countersigned 
           by the clerk, and only if there is money in his hands or 
           subject to his order sufficient for the payment thereof.  The 
           form of warrant to be used by a school district shall be 
           prescribed by the superintendent of public instruction.  When 
           making payment of a warrant on school district funds, the 
           school district treasurer shall countersign the warrant and 
           insert the name of the depository bank thereon, and the 
           warrant, when so countersigned, shall become a check on the 
           school district depository.  Immediately upon countersigning 
           any warrant and inserting the name of the depository bank 
           thereon, he shall enter the payment in his treasurer's record. 
           The treasurer shall not issue a check on the depository bank 
           except as provided in this section." 
 
     You will note the above quoted statute does not refer to a "general 
     fund" of the school district or any other specific fund of the school 
     district.  It applies to all school district moneys, regardless of 
     the designation of the fund in which they are deposited.  Generally 
     speaking, the money deposited in the so called "school activity 
     accounts" must be considered as school district funds.  They are 
     obviously not the funds of any one individual.  They are ordinarily 
     collected in the name of the school district and must be considered 
     as funds of the district.  The only legal manner in which such funds 
     could be expended, prior to the enactment of House Bill No. 1246, was 
     by a warrant signed by the president of the school board, and 
     countersigned by the clerk and the treasurer of the board.  Any other 
     expenditure was not in accordance with statute.  Therefore, any 
     authorization by the school board to deposit moneys directly into an 
     activity fund upon which the superintendent or some other school 
     district official could draw checks in any manner other than 
     prescribed by section 15-29-13, quoted above, was not in accordance 
     with the statute. 
 
     House Bill No. 1246 added the following paragraph to section 
     15-29-13: 
 
           "The school board may, by resolution, establish an incidental 
           revolving fund in the depository bank and designate the 
           superintendent of schools or such other school administrator as 
           the board may select to draw checks directly on such fund for 
           such incidental expenses as the school board may direct in the 
           resolution.  The amount in such fund shall be drawn from the 
           general fund as provided in the first paragraph of this section 



           and shall never exceed one thousand dollars at any one time. 
           The superintendent or other school administrator designated to 
           draw checks on such fund shall submit a monthly report to the 
           school board listing the checks drawn, the payee and the 
           purpose for which the check was drawn." 
 
     Your questions will be considered in the order presented: 
 
           1.  Whether or not a school district pays sales tax on certain 
               collections is immaterial to the expenditure of school 
               district funds.  As noted above, the statute permits the 
               expenditure of school district funds only in the manner 
               prescribed by statute.  Therefore, if a school district 
               were to continue to maintain high school activity accounts 
               and also continue to pay sales tax on gross receipts rather 
               than establish the incidental revolving fund provided by 
               House Bill No. 1246, the school district officers would be 
               in violation of the statute for permitting the expenditure 
               of school district funds in a manner not prescribed by 
               statute.  The payment of sales tax by the school district 
               would not diminish that violation.  In this connection, we 
               would note that section 12-10-02 of the North Dakota 
               Century Code provides that any public officer or employee 
               who has the power to expend public funds or to cause public 
               funds to be expended and who willfully shall expend such 
               funds, or cause the same to be expended, contrary to law, 
               is guilty of misappropriation of public funds and is 
               punishable as for a felony. 
 
     We would emphasize that the enactment of House Bill No. 1246 did not 
     prohibit the expenditure of school district funds except as provided 
     in section 15-29-13.  Any method of expending school district funds 
     other than as prescribed by the statute has always been prohibited. 
     The fact that some school districts, through custom, have been 
     expending school district funds in a manner other than as prescribed 
     by statute does not alter the fact the funds were not being expended 
     in accordance with statute.  The amendment to section 15-29-13 in 
     House Bill No. 1246 is actually an attempt to make lawful a practice 
     which heretofore has not been in accordance with law. 
 
     It is our opinion a school district may not continue to maintain high 
     school activity accounts and also continue to pay sales tax on gross 
     receipts rather than establish the incidental revolving fund provided 
     by House Bill No. 1246 unless the activity fund is expended in 
     accordance with the provisions of section 15-29-13; i. e., the checks 
     are signed by the president and countersigned by the clerk and 
     treasurer of the school district.  In such instance, there would be 
     no sales tax due. 
 
           2.  Unless the "imprest" fund is expended in accordance with 
               section 15-29-13; i. e., the checks are signed by the 
               president and countersigned by the clerk and treasurer of 
               the school district, the practice of using the "imprest" 
               fund in excess of $1,000 may not lawfully continue.  Such 
               practice was heretofore not in accordance with law in any 
               event.  If the "imprest" fund is established in accordance 
               with section 15-29-13, as amended by House Bill No. 1246, 



               such practice, after July 1, 1971, the effective date of 
               the bill, may be implemented. 
 
           3.  The school district may, of course, make expenditure 
               directly from the school district treasury as provided by 
               section 15-29-13 if the $1,000 revolving fund is not 
               sufficient.  We would further note that a school board may 
               replenish such revolving fund as often as it deems 
               necessary.  Therefore, a school board may authorize the 
               president, clerk and treasurer to sign a check to replenish 
               the fund as often as is necessary between board meetings. 
               The superintendent or other person who draws checks on the 
               revolving fund need only report to the board once a month 
               concerning his expenditures from the fund. 
 
           4.  There is a question as to whether money collected for class 
               rings, etc., is, strictly speaking, school district moneys. 
               If the school district buys the rings from the supplier and 
               resells the ring to the student, it may be argued the money 
               collected is school district money.  If the actual contract 
               for the sale of the ring is between the student and the 
               supplier and the school district merely collects the money 
               from the student for remittance to the supplier, the money 
               is not school district money.  In such event, it should 
               never have been deposited in a school activity account.  It 
               would not appear to be the responsibility or duty of the 
               school board to establish a method of handling such money 
               although any individual connected with the school could 
               assume that function.  If he does assume that 
               responsibility, he does so in an individual capacity and 
               the school district would not be responsible for his 
               activities. 
 
     The question of whether specific collections collections are school 
     district funds must be determined on a case by case basis.  Caps and 
     gowns are ordinarily used at graduation, a school district function, 
     and as such the rental fee may be considered a school district 
     collection if the school district enters into the rental contract 
     with the supplier and then charges the individual student a rental 
     charge.  The sale of class rings is not a school district function, 
     and it would not appear the school district would have authority to 
     buy rings for resale to the student.  Thus, the answer to this 
     question must depend upon the nature of the funds.  If they are 
     school district funds, we believe they must be handled in the same 
     manner as any other school district fund.  If they are not school 
     district funds, they should not be mingled with school district funds 
     nor should the school district as such attempt to officially assume 
     any responsibility for same. 
 
     I trust this will adequately set forth our position on the matters 
     presented. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


