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     March 12, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Corliss F. Nelson 
     Superintendent of Construction 
     Secretary of State's Office 
 
     RE:  Public Buildings - Bids - Alterations 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the following questions: 
 
           1.  Can a contractor bidding on a state or public project 
               submit his bid and bid security by telegram, assuming the 
               information and requirements are received at the place 
               designated for the opening of bids, and in advance of the 
               time set for opening? 
 
           2.  Can a formal bid on state or public projects meeting all 
               the requirements set forth by law be adjusted by wire or 
               telephone? 
 
           3.  Can a contractor who has submitted a bid withdraw his bid 
               by telephone or telegram prior to the time set for opening 
               of bids?" 
 
     From the nature of your questions and your position, we presume that 
     you are referring to bids mentioned in section 44-08-01.1 and chapter 
     48-02, as well as section 43-07-12. 
 
     While there are many rules of law which apply to contracts where 
     there is no specific statute governing same (see 17 Am. Jur.2d. 392 
     and 393), we are in this instance concerned only with statutory 
     provisions regulating governmental agencies which need to be 
     construed.  It would be of no significance to go into any discussion 
     of the various practices and procedures that are accepted in making 
     contracts between individuals. 
 
     Section 44-08-01.1 specifically provides that governmental bodies 
     shall accept only "sealed bids" whenever they are required to call 
     for, advertise or solicit bids.  It also requires that there be a 
     designated time and place for the opening of such bids.  The 
     statutory provisions in themselves do not provide that these bids 
     must be in writing, but it would be impossible to seal a telephone 
     conversation and to open it at a designated time and place.  The term 
     "seal" we believe is used to designate that the bid is enclosed 
     rather than having the bid impressed with a seal.  Section 43-07-12 
     in this respect is more specific and provides that the bids shall be 
     submitted in a "sealed envelope."  It further provides that certain 
     information be contained on the envelope, such as, class of license 
     held by the bidder, the number of the bidder's license, the name of 
     the firm or corporation submitting the bid, and the date the license 
     was issued or renewed.  This section further provides that any bid 
     received without this information on the envelope shall not be 
     considered and shall be returned to the bidder. 



 
     It has been customary practice to submit bids in writing and 
     enclosing same in an envelope which is sealed.  We must assume that 
     the legislature was aware of this custom and in enacting the 
     statutory provisions to which reference has been made, had in mind 
     written bids when they used the term "sealed bids."  We are not 
     prepared to say that the legislature did not envision any other 
     methods to be employed, but we are satisfied that the legislature did 
     not contemplate any procedures other than those which were 
     contemporary with the enactment of the statutes. 
 
     Bids or offers submitted by telephone are fraught with many dangers 
     and many evidentiary factors need to be considered and resolved.  A 
     telephone bid does not fit into any pattern established by the 
     statutes, and it is impossible to satisfy the legal requirements of 
     the statutes with a telephonic bid.  Many of the problems which exist 
     with a telephonic bid such as identifying the voice and person, 
     misunderstanding, identification or project, items, etc., are also to 
     a degree present in bids submitted by telegram.  Under conditions 
     which are not governed by statute, bids by telephone or telegram 
     conceivably could be made and could be accepted the same as contracts 
     can be entered into by telephone or telegram.  This would be a 
     subject manner to be resolved between the parties contracting. 
     However, in the specific situation pertaining to governmental bodies, 
     the legislature has designated certain procedures to be followed. 
 
     In answer to question No. 1, it is our opinion that the statutes 
     which govern the manner in which bids shall be submitted to and 
     received by governmental bodies do not contemplate the use of 
     telephonic or bids communicated by telegram. 
 
     Be cognizant of the attending problems and difficulties with a bid 
     submitted by telephone or by telegram, we believe the legislature 
     would have spelled out he procedures that should be employed if such 
     methods of transmission or submission were to be permissive. 
 
     In answer to question No. 2, it is our further opinion that bids may 
     not be adjusted by wire of telephone. 
 
     In answer to question No. 3, it is our opinion that a bid may not be 
     withdrawn by telephone or telegram directly to the officer or 
     officers in possession of the bid.  The bidder may not impose the 
     relationship of agency upon the officers, and neither are the 
     officers in a position to act as agent for the bidder.  However, if 
     the bidder were to instruct some other person to withdraw the bid 
     either by telephone or telegram and if such person wishes to act as 
     agent for the bidder, we would be of the opinion that the bidder 
     could withdraw his bid in such a manner.  The net effect in this 
     described procedure is that the agent of the bidder would be 
     withdrawing the bid.  We would not be concerned with the manner in 
     which the wishes of the bidder are communicated to the agent. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


