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     September 21, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. John O. Garaas 
 
     States Attorney 
 
     Fargo, ND  58102 
 
     RE:  Public Bids - Certified Check - Cashier's Check 
 
     This is in response to your letter of September 16, 1971, wherein you 
     request an opinion of this office regarding section 11-11-28 of the 
     North Dakota Century Code, as amended.  You submit the following in 
     your letter: 
 
           "I am requesting an opinion from your office as to section 
           11-11-28 of the North Dakota Century Code as amended in 1971. 
           The advertisement for bids was made subsequent to July 1, 1971, 
           and specified that bids must be accompanied by a bidder's bond 
           in a sum equal to five percent of the full amount of the bid. 
           The County of Cass received two bids, one for (stated amount) 
           which had the bidder's bond accompanying it.  Another bid for 
           (stated amount) was received, however, instead of a bidder's 
           bond, it had a cashier's check in the amount of five percent of 
           the bid. 
 
           "At the time, I told the County Commissioners that the cash 
           would be in lieu of the bidder's bond, that the County of Cass 
           was protected, and that a bidder's bond is no better protection 
           than the cash itself. 
 
           "At the present time, neither bid has accepted, however, the 
           attorneys for the highest bidder have assured us that if the 
           lower bid is accepted, an injunction proceeding would be 
           commenced against the County of Cass. 
 
           "My question is simply this, could the County Commissioners in 
           its discretion accept a bid which has the cash in the proper 
           amount rather than the bidder's bond?  In other words, must we 
           follow rigidly the wording of the statute even though the two 
           are exactly the same and as a matter of fact, the cash is even 
           better than the bidder's bond.  It is imperative that I know 
           what your opinion is prior to the Wednesday, September 22 
           meeting.  In the event that you are unable to give a written 
           opinion before the time, perhaps you could call me at the above 
           number." 
 
     In the first instance, we would note that the advertisement for bids 
     was subsequent to July 1, 1971, the effective date of the amendment 
     to said section 11-11-28 of the North Dakota Century Code, for which 
     reason it would clearly appear that the subject bid letting and 
     advertisement are subject to the provisions of the statute as amended 
     rather than the previous provisions of that statute. 
 



     With regard to the main issue presented by your inquiry, we would 
     first note that section 11-11-28 of the North Dakota Century Code, 
     prior to the amendment, provided as follows: 
 
           "BID MUST BE ACCOMPANIED BY CERTIFIED CHECK.  A bid shall be 
           accompanied by a certified check made payable to the chairman 
           of the board of county commissioners in a sum equal to five 
           percent of the amount of the bid as a guaranty that the bidder 
           will enter into the contract if it is awarded to him and that 
           he will furnish the necessary bond." 
 
     In essence, it appears that the only effect of the amendment was to 
     substitute the requirement of bidder's bond to the original 
     requirement of certified check.  We can only assume that the 
     legislature intended specifically to require a bidder's bond in lieu 
     of a certified check.  With regard to a cashier's check, as referred 
     to in your letter and which is the subject substitute in the instance 
     case, the same was not referred to in either the statute prior to the 
     amendment or in the amendment itself.  In that regard, we would refer 
     you to an opinion of this office issued May 28, 1969, addressed to 
     Mr. Eugene A. Kruger, State's Attorney, Cass County, Fargo, North 
     Dakota, wherein we find the following discussion the the distinction 
     between a certified check and a cashier's check: 
 
           "As to whether or not a cashier's check may be used in lieu of 
           a certified check under the provisions of chapter 48-02 we must 
           observe that section 48-02-04 specifically states a certified 
           check must accompany the bid, whereas section 11-11-28 states 
           that a certified or cashier's check must accompany the bid. 
           This would indicate that the legislature was fully aware of the 
           difference between a cashier's check and a certified check.  A 
           certified check is one in which the necessary funds have been 
           set apart for the satisfaction of the check and will be 
           available when the check is presented for payment.  It is a 
           guarantee that the check is good and will continue to be good. 
           (See Merchant's Bank v. State National Bank, 19 L. Ed. 1008, 77 
           U. S. 604.)  A cashier's check is a check drawn on the bank's 
           own account and the bank merely promises to pay but no funds 
           have been set aside to meet the demands of the check when 
           presented for payment.  It is a bill of exchange drawn by the 
           bank on itself.  It was judicially determined in Beecher v. 
           Morris, 282 N.W. 226 that a cashier's check is not the same as 
           a certified check." 
 
     In other words it becomes clear that a cashier's check is not a 
     guarantee that the same will continue to be good, the same being 
     subject to such things as stop payment orders, dishonor, etc., while 
     a certified check is not subject to such orders and is a guarantee 
     that the funds are and will remain available for payment of the same. 
 
     We would also note that in the second paragraph of your letter of 
     inquiry you have referred to "cash" rather than "cashier's check". 
     As we understand the facts related in your letter generally, however, 
     it would appear that the inquiry addresses itself to "cashier's 
     check" rather than "cash".  Clearly the terms are not interchangeable 
     as one contemplates payment while the other is actual payment in 
     legal tender. 



 
     In that connection, we went on to say as follows: 
 
           "On may 2, 1950, we issued an opinion to the Honorable R. H. 
           Sherman, Chairman of the Board of Administration, holding that 
           the provisions of section 48-02-04, which requires a certified 
           check to accompany the bid, cannot be waived.  It was 
           recognized then that the language is specific and leaves no 
           room for construction.  The section in this respect has not 
           been changed, consequently the opinion remains the same." 
 
     The question then narrows to the issue of the similarity or 
     difference between a cashier's check and a bidder's bond.  We first 
     recognize that the legislature specifically made this change.  We 
     cannot assume that the legislature did an idle act nor intended 
     anything other than the obvious specific change which was thereby 
     affected.  They required a bidder's bond rather than a certified 
     check.  This leaves very little room for construction or substitution 
     of terminology. 
 
     Again, considering the unique components of a "cashier's check" and 
     the mentioned infirmities, we must consider the nature of a bidder's 
     bond, which simply is a guarantee by the principal and a surety that 
     performance will be made or the amount specified will be available 
     for payment.  In other words, the guarantee exists that the 
     principal, or in the event of failure, the surety, will make payment 
     good and such payment will remain good, quite like a certified check. 
     There is one difference, however, which may have prompted the 
     legislature in adopting the amended version of the statute.  In the 
     instance of a bidder's bond, the surety, whether private or 
     corporate, before executing a bond whereby the liability is created, 
     will make investigation of the principal to ascertain whether 
     indemnification of such individual or company is advisable.  In the 
     case of a certified check, no such investigation is necessary.  For 
     this reason, it would appear that the requirement of a bidder's bond 
     goes beyond the actual monetary consideration and assures that the 
     principal bidder is of such stability and reputation that he is 
     worthy of indemnification by a surety. 
 
     In view of the foregoing matters, the clear and specific wording and 
     requirement of the statute, and the obvious differences in bidder's 
     bond, certified check and cashier's check, we are of the opinion that 
     section 11-11-28 of the North Dakota Century Code, as amended by the 
     1971 legislature, which requires a bidder's bond to accompany the 
     bid, cannot be waived and that a substitution thereof a cashier's 
     check is improper and cannot be properly accepted. 
 
     We are herewith enclosing a copy of the opinion referred to herein 
     dated May 28, 1969, for your interest. 
 
     We trust that the foregoing will adequately reflect the opinion of 
     this office in regard to the matter presented. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


