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     May 21, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. G. W. Ellwein 
 
     Commissioner 
 
     Department of Banking and Financial Institutions 
 
     RE:  Banks - Facilities - Definition 
 
     This is in response to your letter in which you ask for a 
     clarification of the word "facility" as the same is used in Sections 
     6-03-13.1, 6-03-13.2, 6-03-13.3 and 6-03-13.4.  You then ask for "an 
     opinion as to the intent of the aforementioned codes with respect to 
     the numbers of drive-in and walk-up windows a facility may provide." 
 
     The statutory provisions mentioned in the above sections are as 
     follows: 
 
           "6-03-13.1.  SEPARATE DRIVE-IN FACILITY AUTHORIZED.  Every bank 
           organized under chapter 6-02 of the North Dakota Century Code, 
           and under the supervision of the state banking board, and any 
           national bank doing business in this state, may, upon 
           compliance with sections 6-03-13.1 through 6-03-13.4, maintain 
           and operate separate and apart from its banking house one 
           facility for drive-in and walk-up service, whereat the services 
           rendered shall be limited to receiving deposits of every kind 
           and nature, cashing checks or orders to pay, issuing exchange, 
           and receiving payments payable at the bank." 
 
           "6-03-13.2.  FURTHER LIMITATIONS UPON FACILITY.  No bank may 
           maintain or operate under sections 6-03-13.1 through 6-03-13.4: 
 
           1.  More than one such facility either attached to or separate 
               and apart from its banking house at the same time, except 
               facilities required by the United States government to be 
               maintained by it as financial agent of the government on 
               government reservations solely for military and other 
               government personnel, provided, however, that nothing in 
               this section shall be construed to authorize any bank to 
               establish or maintain such facilities as financial agent of 
               the government on government reservations; or 
 
           2.  Such a facility located more than fifteen hundred feet from 
               its banking house; or 
 
           3.  Such facility separate and apart from its banking house 
               without first having obtained the approval of the state 
               banking board." 
 
           "6-03-13.3.  FACTS CONSIDERED FOR APPROVAL.  Whenever any bank 
           desires to maintain and operate a facility separate and apart 
           from its banking house, pursuant to sections 6-03-13.1 through 
           6-03-13.4, or to move a facility previously established to 



           another location, it shall apply to the state banking board for 
           such authority and provide the board with such relevant 
           information as the board may reasonably request.  In 
           determining whether or not to approve the application for such 
           facility, the banking board shall take into consideration the 
           following facts: 
 
           1.  The convenience, needs and welfare of the people of the 
               community and area served; 
 
           2.  The financial strength of the bank in relation to the cost 
               of establishing and maintaining such separate facility; and 
 
           3.  Whether other banks will be seriously injured by the 
               approval of the application." 
 
           "6-03-13.4.  EFFECT OF AUTHORITY.  Nothing in sections 
           6-03-13.1 through 6-03-13.4 shall be deemed to authorize the 
           maintenance or operation of a branch bank, but a facility 
           authorized hereunder may be supplementary or in addition to 
           paying and receiving stations permitted under section 6-03-14 
           of the North Dakota Century Code.  National banking 
           associations located in this state shall have the same, but no 
           greater right by virtue of sections 6-03-13.1 through 6-03-13.4 
           as banks organized under the laws of this state." 
 
     Your specific question is whether or not a bank may have drive-in or 
     walk-up service with more than one window. 
 
     We note that Section 6-03-13.1 provides that a bank may have one 
     facility for drive-in and walk-up service.  Neither the term 
     "facility," "drive-in," nor "walk-up" service is defined.  The term 
     "facility" takes on a special meaning after considering the manner in 
     which such term is used in Sections 6-03-13.1 through 6-03-13.4.  We 
     will not endeavor to define what constitutes a drive-in or what 
     constitutes a walk-up service.  The term "facility" refers to a 
     drive-in and walk-up service.  In Section 6-03-13.2, we find the 
     expression "such facility" which clearly refers to the facility 
     mentioned in Section 6-03-13.1.  The facility mentioned in said 
     section embraces both the drive-in and walk-up service. 
 
     We must assume that the Legislature had reference to a conventional 
     type drive-in or walk-up service.  We do not believe that the terms 
     "drive-in and walk-up service" are to be given a technical, limited 
     meaning as the words in a technical sense would imply.  If we were to 
     do this, we would wind up with a ridiculous result.  The phrase 
     "drive-in," if given a technical meaning, would envision a place 
     where a person can drive in with a car.  The more proper description 
     would be a drive-up, but yet the Legislature used the term 
     "drive-in."  We are satisfied that the Legislature in using these 
     terms meant to use them in the manner that they were understood by 
     the general public at the time the act was introduced and passed. 
 
     We are not aware of any general concept or understanding that a 
     drive-in or walk-up service by custom or otherwise is limited to a 
     single service window. 
 



     We do recognize that the term "facility" is used in the singular. 
     However, at the same time we are convinced that such singularity 
     applies to the facility without any specific reference to service 
     windows. 
 
     Where the Legislature did not define what constitutes a drive-in and 
     walk-up service we cannot as a matter of law define such service 
     particularly with reference to such details as the number of service 
     windows such facility may have. 
 
     We must observe that the Legislature did not limit the size of the 
     facility by number of feet or direct the type of material to be used 
     in constructing the facility, nor did it provide the shape and form 
     of the facility. 
 
     We are of the opinion that where the Legislature used the term 
     "facility" it referred to a drive-in and walk-up service meaning that 
     under certain conditions a bank may have a drive-in and walk-up 
     service for its patrons.  It is our further opinion that the 
     Legislature was not concerned with the number of windows a drive-in 
     or walk-up service may have.  We cannot as a matter of law state that 
     a drive-in or walk-up service may have only one, two, or more 
     windows. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


