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     October 6, 1971     (OPINION) 
 
     The Honorable Robert F. Reimers 
 
     Representative 
 
     Carrington, ND 
 
     RE:  Municipal Industrial Development Act - Projects - 
 
          Location 
 
     This is in response to your letter of September 23, 1971, wherein you 
     make inquiry of this office requesting an official opinion regarding 
     Chapter 40-57 of the North Dakota Century Code, relating to the 
     Municipal Industrial Development Act.  You submit the following 
     questions in your letter: 
 
           1.  Would it be possible, under the terms of the North Dakota 
               Municipal Industrial Development Act, for the City of 
               Jamestown and Stutsman County to join in the issuance of 
               MIDA bonds for one project that could be divided into two 
               separate but related functions and to be under the control 
               of the same owner and with a total combined cost of 
               approximately eight million dollars?  If this is possible 
               must the project be located partially or entirely in two 
               separate municipalities or the municipality and the county, 
               or could the complete project be entirely within the 
               boundaries of a single city or county? 
 
           .   In order for a city or a county to issue MIDA bonds for a 
               project must all or any part of that project be located 
               within the limits of that municipality or borders of that 
               county? 
 
           3.  Is it necessary for a municipality to be incorporated in 
               order to issue MIDA bonds or in order to construct a 
               municipal water or sewer system? 
 
           4.  What are the requirements that a community must meet under 
               the laws of North Dakota in order to incorporate itself, 
               and what is the procedure to follow for such incorporation? 
 
           5.  If the answer to question one is negative, would it be 
               possible for the town of Spiritwood to issue such bonds 
               jointly in two separate issues with Stutsman County or with 
               the City of Jamestown if the total of the two issues 
               exceeded five million dollars and if the total proceeds 
               were to be used to construct one project consisting of two 
               separate but related functions to be held under the same 
               ownership?" 
 
     With regard to your first question, we would first note that with 
     regard to the city and county joining in a particular project, 



     section 40-57-03 of the North Dakota Century Code, outlining the 
     powers of a municipality, provides as follows, in part: 
 
           "POWERS OF MUNICIPALITY.  Any municipality, in addition to the 
           powers prescribed elsewhere by the laws of this state, shall 
           have the power to: 
 
           * * * 
 
           7.  Enter into and perform such contracts and agreements with 
               other municipalities, political subdivisions, and state 
               agencies, authorities and institutions as the respective 
               governing bodies of the same may deem proper and feasible 
               for or concerning the planning, construction, lease, or 
               other acquisition, and the financing of such facilities, 
               and the maintenance thereof.  Any such municipalities so 
               contracting with each other may also provide in their 
               contract or agreement for a board, commission, or such 
               other body as their governing bodies may deem proper for 
               the supervision and general management of the facilities of 
               the project; * * * "  (emphasis supplied) 
 
     Also, and in connection with the term "municipality," we note the 
     same is defined by section 40-57-02 of the North Dakota Century Code, 
     as amended, which provides in part: 
 
           "'PROJECTS' AND 'MUNICIPALITIES' DEFINED.  As used in this 
           chapter, unless a different meaning clearly appears from the 
           context, the term 'municipality' shall include counties as well 
           as municipalities of the types listed in section 40-01-01, 
           subsection 1, * * *." 
 
     In view of the foregoing definition it becomes clear that both the 
     county and the city mentioned are "municipalities" within the meaning 
     of the act and the context of the statutes which grant and regulate 
     the powers enumerated under the Act.  Since section 40-57-03 provides 
     for the contracting between different municipalities for the 
     planning, construction, lease or acquisition of such projects, it 
     would appear that the city and county mentioned in your letter could 
     joint efforts for the purpose of financing a proper project under the 
     provisions of chapter 40-57 of the North Dakota Century Code.  With 
     regard to the amount of the project and its estimated costs, we would 
     note that there is no specific dollar amount, cost limitation or 
     limitations as to the number of projects that may be entered into 
     under the provisions of chapter 40-57 of the North Dakota Century 
     Code.  Obviously, however, there would be a point of diminishing 
     returns, a point where the city or other municipalities involved 
     would not have enough inhabitants to operate a plant, and a point 
     where the objectives and purposes stated in chapter 40-57 could not 
     be achieved by a new project or an outrageously enormous project; 
     however, the Legislature has not attempted to further specify or 
     qualify such practical limitation. 
 
     With regard to that portion of your first question relating to the 
     location of the project and whether the same must be located 
     partially or entirely in two separate municipalities or the 
     municipality and the county, or whether the project could be entirely 



     within the boundaries of a single city or county, or would note the 
     provisions of section 40-57-03 of the North Dakota Century Code, 
     which provides in part: 
 
           "POWERS OF MUNICIPALITY.  Any municipality, in addition to the 
           powers prescribed elsewhere by the laws of this state, shall 
           have the power to: 
 
           1.  Acquire whether by purchase, lease, or gift, from any 
               source whatsoever, any real property, buildings, 
               improvements on real property or buildings, including but 
               not limited to easements, profits, rights in land and water 
               rights deemed necessary in connection therewith, and to 
               construct, reconstruct, improve, better, or extend to real 
               property, buildings, and improvements on real property and 
               buildings of any project which shall be located within this 
               state, whether wholly within or wholly without the 
               municipality, or partially within and partially without the 
               municipality; * * *."  (emphasis supplied) 
 
     With regard to the location of such project, then, it appears clear 
     that the only requirement be that it be upon property "located within 
     this state."  Since specific provision is made that such project may 
     be wholly within this state."  Since specific provision is made that 
     such project may be wholly within or or wholly without the 
     municipality itself, it would appear that city limits or county 
     boundaries would not be proper criteria in determining the proper 
     location of a particular project insofar as statutory requirements 
     are concerned.  The reference in the statute to "wholly without the 
     municipality" is without further restriction, qualification or 
     limitation, excepting that the project must be within this state. 
 
     In direct response to your initial question, it would appear that the 
     same would be answered in the affirmative, assuming that the project 
     is one that is contemplated and authorized by the statute and that 
     the same is not of such unreasonable magnitude in relation to the 
     municipalities involved that its creation would not be an abuse of 
     the powers granted under the Act. 
 
     In response to your second question, it would appear that the answer 
     would be in the negative, being restricted only as hereinbefore 
     mentioned in our replay to your first question, to location within 
     this state. 
 
     In response to your third question it would appear that the 
     municipality must be incorporated or organized under the laws of this 
     state.  We note that in section 40-57-02 of the North Dakota Century 
     Code, as amended, as hereinbefore quoted, states in the definition of 
     "municipality," as "shall include counties as well as municipalities 
     of the types listed in section 40-01-01, subsection 1, * * *."  Said 
     section 40-01-01 defines municipality as follows: 
 
           1.  'Municipal corporation' or 'municipality' shall include all 
               cities organized under the laws of this state, but shall 
               not include any other political subdivision;" 
 
     In this connection, it would appear that a municipality, in order to 



     obtain the authority granted under chapter 40-57 of the North Dakota 
     Century Code, would need to be incorporated or otherwise organized 
     according to the laws of this state, as enumerated in the statute 
     granting the power.  The same would appear to be true with regard to 
     a sewer or water system; however, of course, there would be no 
     prohibition of a group of persons or entities joining in the common 
     cause and construction of such facilities in a separate joint effort, 
     on a personal or contractual basis.  The provisions authorizing a 
     municipality to construct same, however, and levy for payment of 
     same, would not appear to be available to an unorganized 
     municipality. 
 
     In response to your fourth question, we would note that the 
     requirements of incorporation as a city are set forth in section 
     40-02-01 of the North Dakota Century Code, and the procedures for 
     such incorporation are set out generally in chapter 40-02 of the 
     North Dakota Century Code.  Specifically, section 40-02-01 provides 
     as follows: 
 
           1.  'Municipal corporation' or 'municipality' shall include all 
               cities organized under the laws of this state, but shall 
               not include any other political subdivision;" 
 
     In this connection, it would appear that a municipality, in order to 
     obtain the authority granted under chapter 40-57 of the North Dakota 
     Century Code, would need to be incorporated or otherwise organized 
     according to the laws of this state, as enumerated n the statute 
     granting the power.  The same would appear to be true with regard to 
     a sewer or water system; however, of course, there would be no 
     prohibition of a group of persons or entities joining in the common 
     cause and construction of such facilities in a separate joint effort, 
     on a personal or contractual basis.  The provisions authorizing a 
     municipality to construct same, however, and levy for payment of 
     same, would not appear to be available to an organized municipality. 
 
     In response to your fourth question, we would note that the 
     requirements of incorporation as a city are set forth in section 
     40-02-01 of the North Dakota Century Code, and the procedures for 
     such incorporation are set out generally in chapter 40-02 of the 
     North Dakota Century Code.  Specifically, section 40-02-01 provides 
     as follows: 
 
           "REQUISITES OF INCORPORATION AS CITY.  Any contiguous territory 
           in this state, not exceeding four square miles in area, not 
           already included within the corporate limits of any 
           incorporated municipality, may become incorporated as a city 
           whether such territory is located in one or more counties, 
           under the following conditions: 
 
           1.  If such territory shall have residing therein a population 
               of not less than fifty nor more than five hundred 
               inhabitants, it may become incorporated as a city under the 
               council or modern council form of government. 
 
           2.  If such territory shall have residing therein a population 
               of not less than five hundred inhabitants, it may become 
               incorporated as a city under the council or modern council 



               form of government, of as a city under the commission 
               system of government." 
 
     With regard to procedure to effect such incorporation, we note that 
     the sets and requirements are generally set forth in chapter 40-02, 
     section 40-02-02 thereof requiring a census; section 40-02-03 
     requiring a survey; section 40-02-05 requiring a petition, etc. 
 
     Since the response to your first question was answered in the 
     affirmative, it appears that your fifth question does not need a 
     reply or response. 
 
     We trust that the foregoing general observations, comments and 
     suggestions will be of interest and assistance to your and will 
     adequately state our opinion on matter presented. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


