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     August 27, 1971     (OPINION) 
 
     Mr. Donavon K. Stetson 
 
     State's Attorney 
 
     Ransom County 
 
     RE:  Counties - Taxation - Levy for Historical Works 
 
     This is in response to your letter in which you call our attention to 
     Section 11-11-53 which authorizes a one-quarter mill levy for 
     historical works.  You then ask whether or not the one-quarter mill 
     levy is subject to the twenty-mill limitation as prescribed by 
     Section 57-15-06. 
 
     Section 11-11-53(2) as amended among other things provides that the 
     board of county commissioners is authorized to levy a tax "in 
     addition to all levies not authorized by law," not to exceed 
     one-quarter of one mill for historical works.  It further provides as 
     follows: 
 
           "Such levy shall be in addition to any moneys appropriated from 
           the general fund of the county for historical work as provided 
           in subsection 1 of section 11-11-53." 
 
     Section 57-15-06 as is material to the question in subsection 3(d) 
     provides as follows: 
 
           "Such mill limitation shall not apply: 
 
               d.  To taxes levied pursuant to any statute which expressly 
                   provides that the taxes authorized to be levied therein 
                   shall not be subject to the twenty-mill limitations for 
                   general and special county purposes;" 
 
     The basic question is whether or not the underscored language 
     satisfies the provisions of Section 57-15-06(3)(d). 
 
     The mere fact that a mill levy is authorized which was not previously 
     authorized constitutes an additional levy.  Therefore, if the 
     Legislature merely wanted to restate what it already had done, the 
     underscored language would be redundant. 
 
     In construing language employed by the Legislature, every effort 
     should be made to give meaning to all the language, words and phrases 
     used by the Legislature.  It is also presumed that the Legislature 
     does not perform an idle act.  Resorting to such rules or maxims, we 
     must conclude that the Legislature had something specific in mind 
     when it used the language "in addition to all levies now authorized 
     by law."  By using this phrase, the Legislature intended to convey a 
     thought and not merely restate what it already had done because by 
     authorizing a levy which had not been previously authorized, that in 
     itself constitutes an additional levy. 



 
     We have examined other statutory provisions where the Legislature 
     authorized the levy beyond the general limitations and we find that 
     the Legislature employed specific language clearly indicating that 
     the mill levies would not be subject to the limitation.  For example, 
     in Section 7-15-06.3 the Legislature said "which levy shall not be 
     subject to the county mill levy limitations."  In section 57-15-16.4, 
     the Legislature said such levy shall not be limited by the provisions 
     of Section 57-15-06. 
 
     In Section 18-06-11 it used the expression "the mill levy provided 
     herein shall be over and above any mill levy limitations provided by 
     law" and in Section 1-18-05 it uses the expression "the mill levy 
     herein authorized over and above any mill levy limitation provided by 
     law." 
 
     We are also aware that laws imposing taxes must be strictly 
     construed. 
 
     As mentioned earlier, we are convinced that the Legislature had 
     something more specific in mind when it used the underscored language 
     than merely repeating that it was an additional tax.  We cannot state 
     that the underscored language has no specific purpose or meaning.  It 
     could be argued that such language merely authorizes an additional 
     tax, but such tax must be within the general limitation.  However, 
     this would be true without the underscored language.  Consequently, 
     we must ascribe some purpose and meaning to the underscored language. 
 
     While the language does not in express terms state that it is an 
     exception to the general limitations, nevertheless, this is the only 
     significant purpose of such language.  We are inclined to believe 
     that the Legislature employed such language to indicate that the tax 
     levy was not subject to the general twenty-mill limitation. 
 
     It is therefore our opinion that the one-quarter mill tax levy 
     authorized by Section 11-11-53 for historical works is not subject to 
     the twenty-mill levy limitations as set forth in Section 57-15-06. 
     Our conclusion is further supported by the last sentence in 
     subsection 2 of Section 11-11-53 because the levy is in addition to 
     moneys appropriated from the general fund, which fund receives its 
     revenues from general taxation.  The last sentence strongly suggests 
     and indicates that the one-quarter mill levy shall be in addition to 
     other taxation and not be subject to the limitations imposed by 
     Section 57-15-06. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


