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     March 30, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Leo G. Novacek 
 
     Acting Superintendent 
 
     Bureau of Criminal Identification 
 
        and Apprehension 
 
     RE:  Weapons - Pistol Permits - Form of Application 
 
     This is in reply to your letter of March 10, 1970, wherein you make 
     inquiry of this office regarding permits to carry pistols as provided 
     for in chapter 62-01 of the North Dakota Century Code.  You submit 
     the following facts and inquiries in your letter: 
 
           For many years the license to carry a pistol has had a blank 
           provided for the serial number of the pistols the applicant 
           owns. 
 
           Last fall this office drew up a new application for a North 
           Dakota Pistol Permit and, again, we have provided space for the 
           make, model, and serial numbers of all pistols. 
 
           The following questions have now been asked: 
 
           1.  Can a sheriff refuse to issue a pistol permit to an 
               applicant if the applicant either refuses to or is unable 
               to give a serial number for the pistol he intends to carry? 
 
           2.  How much discretion does the sheriff have when sections 
               62-01-06 and 62-01-07 of the North Dakota Century Code 
               provide that a license MAY be issued? 
 
           3.  Section 62-01-08 of the North Dakota Century Code states 
               'The license shall be in the form prescribed by the 
               Superintendent of Criminal Identification . . . .'  Can the 
               said Superintendent require that the application and 
               license bear the serial number of the pistol?" 
 
     With reference to your first question, we would first note that the 
     context of section 62-01-08 of the North Dakota Century Code, as 
     amended, relating to licenses to carry pistols, provides as follows: 
 
           LICENSE - FORM - TERM - FILING.  The license shall be in the 
           form prescribed by the superintendent of criminal 
           identification and shall bear the name, address, description, 
           and signature of the licensee, and the reason given for 
           desiring a license.  It shall be issued for not more than one 
           year.  It shall be prepared in triplicate, and the original 
           shall be delivered to the licensee, the duplicate shall be sent 
           by registered or certified mail, within seven days after use, 
           to the superintendent of criminal identification, and the 



           triplicate shall be preserved for six years by the authority 
           issuing the license."  (emphasis supplied) 
 
     We would first note that in enactment of the foregoing statute, the 
     legislature specifically provided that certain information must be on 
     such license.  The requisite information enumerated by the statute 
     concerns only information relative to the licensee and not to the 
     firearm which may be used by such person.  It would appear that if 
     the legislature had intended to require information concerning the 
     weapon or weapons which might be used by various persons, it could 
     have included the requirement for such information to be reflected by 
     the application or license.  In considering the apparent intent of 
     the statute, however, it appears significant that it is the person 
     who is the subject of the license and not the firearm which is 
     subject to use by such person. 
 
     While there appears to be little question but that the superintendent 
     of criminal identification shall prescribe the form of such license, 
     and the statute sets forth the information it is to contain, it would 
     appear that any information additional to that specifically 
     enumerated by statute would necessarily need relate to the person 
     being licensed to carry a pistol and not to the pistol which he may 
     carry by reason of such license.  The requirement of information 
     concerning the pistol as a prerequisite to licensure appears 
     tantamount to registration of such firearms, which is not at present 
     required by statute, either under federal law or the law of the state 
     of North Dakota.  Accordingly, we are of the opinion that information 
     concerning the pistol or pistols is not a prerequisite to licensure 
     as contemplated by the statute and that a sheriff cannot refuse to 
     issue a pistol permit if such applicant refuses or is unable to 
     supply the serial number, make and caliber of the pistol he intends 
     to carry, or other information relating to such firearm.  It would 
     also appear that should such information be necessary to obtain a 
     permit, a most impossible situation would arise where a person 
     desiring such license or holding such license did not actually own a 
     gun and may merely borrow guns from friends at various and sundry 
     times. 
 
     In direct reply to your first question, we are of the opinion that a 
     sheriff cannot refuse to issue a pistol permit to an applicant solely 
     for the reason that the applicant refuses or is unable to furnish 
     information relating to the firearm which he may carry. 
 
     With regard to your second question, relating to how much discretion 
     a sheriff has when section 62-01-06 and section 62-01-07 of the North 
     Dakota Century Code, as amended, provide that a license "may" be 
     issued, we would note that section 62-01-07 of the North Dakota 
     Century Code, as amended, provides as follows: 
 
           LICENSE TO CARRY WEAPON - TO WHOM ISSUED.  A license to carry a 
           pistol in this state may be issued to: 
 
           1.  Any person having a bona fide residence or place of 
               business within the jurisdiction of the county; or 
 
           2.  Any person having a bona fide residence or place of 
               business within the United States of America and a license 



               to carry a pistol issued by a competent authority of any 
               state or subdivision of the United States of America, 
 
               if it appears that the applicant therefor has good reason 
               to fear an injury to his person or property or that there 
               is another proper purpose for the carrying of such weapon 
               and that the applicant is a proper person to be so licensed 
               and does not fall into any of the categories specified in 
               section 62-01-04 as being a person not legally entitled to 
               own or have in his possession a pistol."  (emphasis 
               supplied) 
 
     Said section 62-01-04 specifies that persons who have been convicted 
     of serious felonies, persons under seventeen years of age, drug 
     addicts, alcoholics, or persons who are emotionally unstable are 
     persons that shall not own a pistol or have a pistol in their 
     possession or under their control. 
 
     In view of the specification of the statutes relating to who may own, 
     possess or exercise control over pistols, as well as specifications 
     as to who may be licensed under specified terms and specified reasons 
     therefor, it would appear that should an applicant for a permit to 
     carry a pistol not fall within the category of such persons 
     prohibited to own, possess or exercise control over pistols and such 
     person possesses all other requirements and conditions enumerated in 
     the statutes, the sheriff would not be able to refuse to issue a 
     permit to such person.  In other words, it would appear that the 
     sheriff could refuse to issue such permit only in the event that a 
     statutory prohibition exists or that he has more material reason or 
     knowledge of a material fact that such a person is not a proper 
     person to be so licensed in refusing to issue such license.  It would 
     not appear that he could refuse simply because he suspected that the 
     individual was not the type of person that he would wish to be so 
     licensed.  To provide otherwise would mean that the issuing officer 
     would have unlimited discretion and that if such issuing officer 
     determined that no persons should be so licensed he could simply 
     refuse to license all persons within his jurisdiction, thereby 
     defeating the intent of the statute.  We would note, however, that it 
     would be incumbent upon the applicant to show such issuing officer 
     that he meets statutory qualifications and has a valid reason for 
     desiring such a permit.  In direct reply to your second question, it 
     is our opinion that a sheriff may refuse to issue such permit to 
     carry a pistol only in the event that a statutory prohibition exists 
     or that he has some material reason or knowledge of some material 
     fact for refusing such license. 
 
     With regard to your third question, whether the superintendent of 
     criminal identification can require that the application and license 
     bear the serial number of the pistol, it would appear that our 
     conclusion to your first question would preclude the superintendent 
     of criminal identification from requiring such information as a 
     prerequisite to the issuance of such permits. The information 
     required by the statute relates to the licensee and not the firearm. 
     To require additional information concerning the firearm would be 
     tantamount to registration of firearms which is not contemplated by 
     the statute requiring a license to carry a pistol. 
 



     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


