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     April 6, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Neil Thompson 
 
     State's Attorney 
 
     Ramsey County 
 
     RE:  Townships - Clerk and Treasurer - Merger of Offices 
 
     This is in response to your letter in which you state the following: 
 
           At the last township election held in Creel Township, Ramsey 
           County, North Dakota, the following problem was created: 
 
               A Clerk was elected as a result of the election; 
 
               A Treasurer was elected as a result of the election; 
 
               The offices of Clerk and Treasurer were merged as a result 
               of the same election. 
 
           I, therefore, request your opinion as to whether or not the 
           merger of the two offices takes place immediately, or takes 
           place in the future.  If the office is merged, it is necessary 
           to have an additional election for the determination of who 
           will hold the merged office, or will the two officers elected 
           serve until the next election?" 
 
     The 1969 Legislative Assembly through chapter 539 amended section 
     58-05-02, which as is material here, provides in part as follows: 
 
           * * * One supervisor shall be elected at each annual township 
           meeting and shall hold his office for a term of three years. 
           The other elective officers shall be elected every two years 
           and shall hold their respective offices for a term of two 
           years.  Each officer shall serve until his successor is elected 
           and qualified.  The same person may hold the offices of 
           township clerk and treasurer if a majority of the electors 
           present vote in favor of the merging of such offices at the 
           annual township meeting.  The person elected to fill the merged 
           office shall perform all of the duties required of both the 
           township clerk and treasurer except as otherwise specifically 
           provided by law." 
 
     The significant portion of the amendment is contained in the 
     following sentence:  "The same person may hold the offices of 
     township clerk and treasurer if a majority of the electors present 
     vote in favor of the merging of such offices at the annual township 
     meeting." 
 
     The statute in question does not require that the merging of the 
     offices and the election of the officer be accomplished at the same 
     time.  It merely requires that the question of whether or not the 



     office be merged be presented and voted upon at the annual meeting. 
     If the electors had first decided to merge the offices, and upon a 
     favorable vote the offices would have been merged, then the electors 
     could have elected an officer to fill the merged offices, but 
     apparently this was not done.  The electors merely voted to merge the 
     office of Clerk and Treasurer without stating when such merger will 
     be effective.  On the basis that the electors elected separately a 
     Clerk and a Treasurer to the respective offices is almost a 
     conclusive presumption that the electors did not wish the merger to 
     be effective at this meeting, and that the merger would be effective 
     at the next election which would be at the expiration of the current 
     term. 
 
     Based on the information submitted, it is our opinion that where the 
     electors vote to merge the officers of Treasurer and Clerk without 
     specifying the time when such merger becomes effective, and at the 
     same time elect a Clerk and Treasurer for the respective office, that 
     the merger of the two offices does not become effective until the 
     expiration of the current term of the Clerk and Treasurer.  The next 
     election in 1972 the electors can fill the merged office of Clerk and 
     Treasurer by electing one person to fill such office. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


