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September 11, 1970     (OPINION) 
 
Mr. Glenn Dill 
Assistant State's Attorney 
Ward County Courthouse 
 
RE:  Ambulances - Tax Levy - Not Excess Levy 
 
This is in reply to your letter of September 4, 1970, relative to a mill levy for ambulance service.  You state the 
following facts and questions: 
 

"I have been requested by the Board of County Commissioners of Ward County to request 
an official opinion regarding whether sections 57-15-50 and 57-15-51 of the North Dakota 
Century Code contain authorizations for a levy for city or county ambulance which are over 
and above the basic mill levy or whether a levy for the purpose specified for those sections 
would be a part of the basic county or city levy. 

 
"Sections 57-15-08 and 57-15-10 seem to indicate that ambulance levies are not exceptions 
to taxed levy limitations.  Nor is there a specific statement in ambulance levy statutes that 
those statutes are excess levy statutes such as is contained in section 57-15-52."  

 
Section 57-15-20 of the North Dakota Century Code, as amended, provides: 
 

LEVY AUTHORIZED FOR COUNTY AMBULANCE SERVICE.  Upon petition of ten percent 
of the number of qualified electors of the county voting in the last election for governor or 
upon its own motion, the board of county commissioners of each county shall levy annually a 
tax of not to exceed one-half mill on the net taxable assessed valuation of the county, for the 
purpose of subsidizing county ambulance services, provided that such tax shall be approved 
by a majority of the voters of the county at a regular or special countywide election." 

 
Section 57-15-51 of the North Dakota Century Code, as amended, provides: 
 

LEVY AUTHORIZED FOR CITY AMBULANCE SERVICE.  Upon petition of  ten percent of 
the number of qualified electors of the city voting in the last election for governor or upon its 
own motion, the governing body of each city in this state shall levy annually a tax of not to 
exceed one mill upon its net taxable assessed valuation, for the purpose of subsidizing city 
ambulance services, provided that such tax shall be approved by a majority of the voters of 
the city at a regular or special city election.  Whenever a tax for county ambulance services 
is levied by a county, any city levying a tax for, or subsidizing city ambulance services, shall 
upon written application to the county board of such county be exempted from such county 
tax levy." 

 
As you have noted, sections 57-15-08 and 57-15-10 of the North Dakota Century Code, as amended, specify 
the tax levy limitations in cities. Neither of these sections exempt the levy made for city ambulance service 
from the regular city tax levy limitations.  Section 57-15-06 specifies the county tax levy limitation and this 
section does not exempt the levy made for county ambulance service from the regular county tax levy 
limitation.  Subsection 3(d) of this section specifically provides that the mill levy limitation shall not apply to 
"taxes levied pursuant to any statute which expressly provides that the taxes authorized to be levied therein 
shall not be subject to the twenty-mill limitations for general and special county purposes."  As noted above, 
the statute providing for a county levy for ambulance service does not expressly provide the tax is not subject 
to the twenty-mill limitation for general and special county purposes.  While a similar provision is not found 
with respect to cities, it would appear such a provision is not necessary since section 57-15-10 sets forth the 
exceptions to the tax levy limitations in cities and ambulance service is not among the exceptions.  Section 



57-15-08 specifies the tax levy limitation in cities shall not exceed the amounts specified therein. The obvious 
purpose in enacting sections 57-15-50 and 57-15-51 was to permit the county and city to provide or to assist 
in providing ambulance service to the residents thereof.  Without such statutes there would appear to be no 
authority for the city or county to make a levy for the purpose of contracting for ambulance services for the 
residents of such city or county.  We cannot conclude that the Legislature intended the levy for ambulance 
service to be in addition to the regular levy for county and city operation since there is no indication of such 
intent in the statutes. 
 
In view of these facts it is our opinion the levies specified in sections 57-15-50 and 57-15-1 of the North 
Dakota Century Code, as amended, providing a mill levy for ambulance service in counties and cities, 
respectively, are a part of the basic county or city mill levy and are not over and above the basic mill levy for 
the city or county. 
 
HELGI JOHANNESON 
Attorney General 


