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     April 6, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Richard B. Thomas 
 
     State's Attorney 
 
     Ward County Court House 
 
     RE:  Taxation - Tax Deed - Effect on Special Assessments 
 
     This is in response to your letter of March 26, 1970, wherein you 
     make inquiry regarding a letter sent from this office dated 
     February 13, 1970, addressed to Mr. Glenn Dill, Assistant State's 
     Attorney, Minot, North Dakota, and request that this office supply 
     Mr. Dill with an official opinion which encompasses the material set 
     forth in such letter. 
 
     Accordingly, our response to your inquiry of March 26, 1970, will 
     constitute an official opinion of this office and be designated as 
     such.  Your initial inquiry was made regarding the position of this 
     office concerning an opinion issued by this office on December 7, 
     1967, as it relates to special assessment lien subsequent to county 
     tax sale.  You submitted the following in your letter: 
 
           "On the seventh day of December, 1967, I received an opinion 
           from you regarding whether a county deed on a private sale had 
           the effect of cancelling special assessments certified prior to 
           sale by the city to the county auditor. 
 
           "Your answer stated that since section 57-28-21 had not been 
           amended at the time the preservation of liens statutes were 
           enacted, it was not possible to be sure which controlled the 
           situation. 
 
           "The 1969 session of the legislature did amend that section. 
           The change made is the additional statement that the special 
           assessments already certified or to be certified, but which are 
           not yet due shall not be cancelled or removed from the records. 
 
           "As I read it, the statute always had said and still does say 
           that those installments of special assessments certified or to 
           be certified and already due shall be cancelled and removed 
           from the record. 
 
           "Sections 57-27-05, 57-28-05, 57-28-07, 57-28-08, 57-28-09 and 
           57-28-10, all passed in 1961, appear to be trying to make some 
           sort of distinction between the various states of age of 
           special assessments.  If not, there would be no reason to make 
           a distinction between 'certified, to be certified, or which may 
           become due.'  Section 57-28-21 makes a quite obvious 
           distinction and was passed in 1969. 
 
           "Our county auditor has taken the position that the already due 
           special assessments are cancelled on deeds issued subsequent to 



           July 1, 1969.  I find this untenable for the reason that the 
           statute on which she depends is precisely the same insofar as 
           it applies to back special assessments as it has been for some 
           years. 
 
           "The question is then threefold.  1.  Was the law so changed 
           that back special assessments are now cancelled (i.e., for 
           sales made after July 1).  2.  Is the law the same so that:  A. 
           the back special assessments never have been and are not now 
           cancelled or  B.  the back specials now are and always were 
           cancelled?  3.  Depending on your answer, what mention, if any, 
           should be made on the deed issued by the county at private 
           sale, regarding a lien for special assessments? 
 
           "I have also been asked to inquire regarding whether under 
           Section 57-28-19 a municipal government has a prior right to 
           purchase ahead of the former owner for only thirty days or at 
           any point after the date of annual sale?" 
 
     Initially we would deem it significant to review the ruling set forth 
     in our opinion of December 7, 1967, as follows: 
 
           "* * * We cannot attempt to anticipate the various combinations 
           that might result but we feel that a general disposition of the 
           basic questions is about all that can be accomplished at this 
           time. 
 
           "On the basis it is our opinion that where the tax deed 
           conforms substantially to the statutory provisions in effect at 
           the time the deed was issued, the deed is entitled to be filed 
           even though the special assessments have not been paid.  In 
           this respect those provisions of Section 11-18-02 that are in 
           irreconcilable conflict with the statutory form of tax deed are 
           deemed repealed by implication. 
 
           "On the basis of the foregoing, which we are compelled to take 
           into consideration, we deem it advisable to issue our opinion 
           to the effect that liens for unpaid special assessments are not 
           cancelled upon the issuance of a tax deed by the county.  In so 
           concluding we are aware that certain property embraced with 
           sizeable liens for taxes and special assessments will not be 
           attractive to potential purchasers.  * * *."  (emphasis 
           supplied) 
 
     It is to be noted that the foregoing ruling was made without 
     reference to special assessments which have been certified and are 
     already due and those special assessments which are "certified or to 
     be certified to the county auditor which had not become due at the 
     date of such sale."  (emphasis supplied)  While it is true that by 
     implications such ruling covers all unpaid special assessments, we 
     would note that this ruling was made upon the basis of the rule of 
     law which frowns upon repeal by implication and that the opinion was 
     issued upon that rule and to avoid the possible title clouds which 
     could conceivably arise creating a multiplicity of costly lawsuits 
     should the courts hold contrary to such ruling. 
 
     Referring to the statute in question, section 57-28-21 of the North 



     Dakota Century Code, as it existed prior to the 1969 amendment, we 
     note that the same provides, in part: 
 
           "* * * and special assessments remaining of record against the 
           premises sold at the date of such sale.  * * *."  (emphasis 
           supplied) 
 
     Accordingly, such statutory statement does not qualify the 
     installments or special assessments which have or have not yet become 
     due nor which have been or have not yet been certified to the county 
     auditor.  In absence of such qualification, it seems imperative to 
     interpret such statutory statement as referring to "all" special 
     assessments remaining of record against the premises sold, at the 
     date of such sale, whether or not such or any installments were due 
     or not due on such date.  This feature of the prior context of said 
     section 57-28-21 was the basis for the irreconcilable nature of same 
     to other provisions referred to in the opinion and to which you make 
     reference in your letter of inquiry.  We continue to maintain that 
     position with regard to the prior context of that statute. 
 
     Under the context of section 57-28-21 of the North Dakota Century 
     Code, as amended, we note that a qualification is afforded by the 
     additional statement to which you have referred in your letter, i.e., 
     "* * * installments of special assessments certified or to be 
     certified to the county auditor which had not become due at the date 
     of such sale."  This amendment makes the statute in question 
     reconcilable with other sections referred to in your letter and as 
     such it would appear that special assessments remaining of record 
     against the premises sold at the date of sale, except those 
     installments of special assessments certified or to be certified to 
     the county auditor which had not become due at the date of such sale, 
     would be cancelled accordingly. 
 
     With regard to your first question, "Was the law so changed that back 
     special assessments are now cancelled (i.e., for sales made after 
     July 1)", it would appear that the amendment to the statute merely 
     clarified by qualification the extent of cancellation of special 
     assessments, making the same reconcilable with the 1961 amendments as 
     set forth in chapter 351 of the 1961 Session Laws.  Since the 1961 
     laws stated the qualification of cancellation with respect to the age 
     of such special assessments whereby the cancellation was effective 
     only as to past due installments, it would appear that there exists 
     and previously existed no contradiction between such statutes and 
     section 57-28 21 as it existed prior to the 1969 amendment.  Insofar 
     as no contradiction existed, it is our opinion that the cancellation 
     applied to installments of special  assessments which were past due 
     at the date of sale under the previous context of section 57-28-21, 
     but that such cancellation remained inapplicable to any other special 
     assessments which conceivably could have been included in the 
     previous wording of section 57-28-21, and this office declined to 
     rule that the 1961 amendments to other mentioned statutes repealed by 
     implication that portion of section 57-28-21 which was irreconcilable 
     with such amendments.  In direct reply to your first question, we are 
     of the opinion that the change in the law did not materially change 
     the cancellation of back special assessments and that such 
     installments on special assessments were cancellable prior to the 
     1969 amendment, limited, however, to the installment of special 



     assessments which were past due at the date of sale. 
 
     With regard to your second question, "Is the law the same so that: 
     A.  the back special assessments never have been and are not now 
     cancelled or  B.  the back specials now are and always were 
     cancelled?", it would appear that our holding in reply to your first 
     question would answer question number two, i.e., that the back 
     installments of special assessments are now and always were subject 
     to cancellation. 
 
     With regard to your third question, "Depending on your answer, what 
     mention, if any, should be made on the deed issued by the county at 
     private sale, regarding a lien for special assessments?", it would 
     appear that a statement identical to the provision of the statute, 
     section 57-28-21, to the effect that all general taxes, hail 
     indemnity taxes, and special assessments remaining of record against 
     the premises sold at the date of sale, except those installments of 
     special assessments certified or to be certified to the county 
     auditor which had not become due at the date of such sale, are 
     cancelled. 
 
     It would appear that the ultimate effect of the 1969 amendment to 
     section 57-28-21 was to give statutory credence to the result reached 
     in our opinion of December 7, 1967, effectively establishing that the 
     previous context of that statute did not work to repeal by 
     implication the provisions of chapter 351 of the 1961 Sessions Laws. 
 
     We would note, however, that section 11-18-02 of the North Dakota 
     Century Code, relating to the recording of deeds and the requirement 
     of certification of the county auditor of taxes and assessments paid, 
     has not been amended since issuance of our opinion of December 7, 
     1967, and that portion of our ruling which applies to the repeal by 
     implication to the extent that it is irreconcilable with section 
     57-28-21 still exists in absence of amendment to consider 
     installments of assessments certified or to be certified to the 
     county auditor which had not become due at the date of such sale. 
     That portion of our opinion is as follows: 
 
           "* * * where the tax deed conforms substantially to the 
           statutory provisions in effect at the time the deed was issued, 
           the deed is entitled to be filed even though the special 
           assessments have not been paid.  In this respect those 
           provisions of section 11-18-02 that are in irreconcilable 
           conflict with the statutory form of tax deed are deemed 
           repealed by implication." 
 
     With regard to your final question, relating to whether under section 
     57-28-19 of the North Dakota Century Code, a municipal government has 
     a prior right to purchase ahead of the former owner for only thirty 
     days or at any point after the date of annual sale, we note that said 
     section 57-28-19 provides in part: 
 
           "The former owner, his executor or administrator, or any member 
           of his immediate family, shall have the right to repurchase all 
           real estate forfeited to the county under the tax deed 
           proceedings, so long as the tax title thereto remains in the 
           county.  However, in the event any city, town, or village has 



           theretofore made a special assessment for public improvements 
           against any such tract, piece or parcel of land, which special 
           assessment has become delinquent and remains unpaid, such city, 
           town or village shall have a right to purchase for cash, at the 
           appraised value, prior to that of the former owner.  The county 
           auditor of any county, immediately upon appraisal of such 
           property, shall give notice thereof to the auditor of any such 
           city, town or village and such city, town or village shall have 
           thirty days within which to purchase said property.  * * *." 
 
     We would also note that section 57-28-17 of the North Dakota Century 
     Code, as amended, provides in the last paragraph as follows: 
 
           "* * * Notwithstanding the provisions of this section or other 
           provisions of law, any such parcel of real estate that is 
           subject to a special assessment lien for improvements made by a 
           city may be sold between annual sales by the county auditor for 
           cash to the city at whatever price less than the minimum sales 
           price that is agreed upon by the board of county commissioners 
           and the governing body of the city." 
 
     In view of the foregoing statutes, it appears clear that the city may 
     purchase such parcels of land at any time the title thereto remains 
     in the county and that the right of the city to purchase such parcels 
     extends beyond the reference to the thirty day period mention in 
     section 57-28-19.  Considering the priority of right to purchase, 
     however, it would appear that the prior right of the city to purchase 
     is limited to thirty days after the time the county auditor of the 
     county gives notice of the appraisal of such property to the auditor 
     of such city.  In other words, it would appear that the city is 
     granted a prior right to purchase such property over the right of 
     repurchase by the former owner for a period of thirty days after 
     receiving notice of the appraisal thereof.  If the city elects not to 
     purchase within such period, the property may then obviously be 
     resold to the former owner without further notice to such city.  It 
     is our opinion that notice must be given to the auditor of such city 
     immediately upon the appraisal of such property as we held in our 
     opinion of May 15, 1961, on pages 234-237 of the Attorney General's 
     Report of July 1, 1960, to June 30, 1962, a Xerox copy of which is 
     hereto attached. 
 
     We trust that the foregoing opinion, observations and comments will 
     adequately set forth our interpretations regarding changes in the law 
     as occasioned by the amendment to section 57-28-21 of the North 
     Dakota Century Code. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


