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     March 17, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Byron L. Dorgan 
     State Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Sales and Use Tax - Soft Drink Containers 
 
     This is in reply to your letter of March 4, 1970, relative to the 
     applicability of the North Dakota sales or use tax to the following: 
 
           Members of the soft drink industry of the state of North Dakota 
           are now using a relatively new method of merchandising or 
           selling soft drinks in which the soft drink is prepared in a 
           similar manner to other soft drinks but rather than packaging 
           the product in the usual small containers the product is placed 
           into a large stainless steel container which permits the bulk 
           handling and dispensing of the product.  The container is then 
           attached to a premix dispensing system involving pressurized 
           gas, a cooling system and a dispensing valve. 
 
           I have informed the soft drink industry that the premix 
           dispensing system, because it is an item of tangible personal 
           property used and consumed by the companies in their business, 
           would be subject to North Dakota sales or use tax.  I have also 
           advised the industry that the stainless steel tank would also 
           be subject to sales or use tax and would not be exempt from 
           sales tax as a container pursuant to Rule No. 39 of the North 
           Dakota Sales and Use Tax Laws, Rules and Regulations because 
           the title to the container does not pass from the soft drink 
           company to their customers with the merchandise sold.  No 
           objection has been raised to the imposition of a sales or use 
           tax on the dispensing system.  However, members of the soft 
           drink industry feel that the galvanized steel tank which holds 
           or encompasses the soft drink product is a container and is not 
           subject to North Dakota sales or use tax. 
 
           Information furnished to this office by the soft drink industry 
           indicates that the container is used solely by the soft drink 
           bottling companies in this state to hold or encompass the 
           product, is attached to the premix system for dispensing the 
           product as indicated above and that title to the tank remains 
           in the soft drink company and does not pass to the purchaser of 
           the soft drink product.  It is also my understanding that when 
           a tank is empty the tank is returned to the soft drink company 
           owning same to be refilled for future use. 
 
           May I please have your opinion as to whether the stainless 
           steel tank is subject to North Dakota sales or use tax when 
           purchased by the soft drink company for use in dispensing a 
           soft drink product." 
 
     Rule No. 39 of the North Dakota Sales & Use Tax Laws, Rules & 
     Regulations, as adopted by the tax commissioner and approved by and 
     filed in this office states: 



 
           CONTAINERS, WRAPPING MATERIAL, CARTONS, STRING, ETC.  Receipts 
           from the sale of containers, labels, cartons, packing cases, 
           wrapping paper, wrapping twine, bags, bottles, shipping cases 
           and similar articles and receptacles sold to manufacturers, 
           producers, wholesalers, retailers or jobbers, which are used by 
           the groups above mentioned as containers which hold or 
           encompass the tangible personal property which they are engaged 
           in selling, either for resale or at retail, are not subject to 
           the sales tax provided the charge made for the property sold 
           includes the container and title to the container passes to the 
           purchaser with the merchandise sold.  Containers purchased by 
           retailer, selling items expressly exempt under section 
           57-39.2-04 and used by them to hold or encompass the exempt 
           tangible personal property, are also exempt. 
 
           Receipts from the sale of containers, labels, cartons, packing 
           cases, wrapping paper, wrapping twine, bags, shipping cases and 
           similar articles and receptacles sold to those whose business 
           is that of rendering service, such as dry cleaners, laundries 
           and similar services, are subject to the sales tax as these 
           businesses are the users or consumers of such items and sales 
           to them are taxable. 
 
           Some containers are used for the purpose of delivering tangible 
           personal property sold to customers, which are to be, or may be 
           returned to the seller of the tangible personal property.  This 
           class includes such containers as milk bottles, water bottles, 
           drums and many others, the title to which remains in the seller 
           and which are ordinarily used by him in making other 
           deliveries.  He consumes or uses them in his business and the 
           sale to him of such containers is subject to the tax.  Such tax 
           liability is not avoided if a deposit is made by, or required 
           of the customer to secure the return of the container." 
 
     It appears that under the above cited rule, which rule has been 
     properly adopted and filed, the containers in question would be 
     subject to the sales tax when sold to the soft drink company.  The 
     first paragraph of the above regulation exempts from the sales tax 
     those containers to which title passes to the purchaser with the 
     merchandise sold.  In this instance, as we understand it, the title 
     to the container does not pass with its contents to the retailer or 
     purchaser.  Only the contents of the container are sold to the 
     retailer or purchaser by the soft drink company. 
 
     The second paragraph applies to containers, etc., sold to those whose 
     business is that of rendering a service, such as dry cleaners, etc., 
     and would appear applicable herein since the soft drink companies are 
     actually selling tangible property.  In any event the second 
     paragraph provides the containers, etc., are taxable to the companies 
     who use them in their business. 
 
     The third paragraph of Rule 39 would appear to be the controlling 
     paragraph in this instance.  It provides that containers which are 
     used for the purpose of delivering tangible personal property to a 
     customer and which containers are returned to the seller of such 
     property are taxable to the seller since he uses them in his 



     business.  In this instance the seller uses the containers in his 
     business, i.e., delivering the soft drink product.  The containers 
     are returned to the seller (the soft drink company) when they are 
     empty.  The title remains in the soft drink company.  As such soft 
     drink companies are the ultimate consumer of the containers. 
 
     Rule 39, cited above, is obviously based upon the premise that when a 
     container is sold with the property which it contains, a tax is paid 
     on that sale by the consumer.  The title to the container passes to 
     the ultimate consumer.  Since he pays a tax on such sale and since 
     the seller of the product is not the ultimate consumer of the 
     container, there is no tax due.  However, the rule also contemplates 
     that in those instances in which the container is not sold with the 
     product, the container is necessarily used in the business of the 
     seller and such seller is the ultimate consumer.  Therefore the 
     seller must pay a sales tax on the container when he purchases it. 
 
     The statutory basis for such rule may be found in the definitions 
     used in the sales tax act.  Thus section 57-39.2-01(3) of the North 
     Dakota Century Code, as amended, provides in part: 
 
           'Retail sale' or 'sale at retail' means the sale, including the 
           leasing or renting, to a consumer or to any person for any 
           purpose, other than for processing or for resale, of tangible 
           personal property; * * *.  By the term 'processing' is meant 
           any tangible personal property including containers which it is 
           intended, by means of fabrication, compounding, manufacturing, 
           producing or germination shall become an integral or an 
           ingredient or component part of other tangible personal 
           property intended to be sold ultimately at retail.  * * *" 
 
     The tax is, of course, imposed on "sales at retail" or "retail 
     sales."  Thus we note that the sales for any purpose other than for 
     processing or for resale would be included within the definition of 
     "retail sale" and subject to the tax.  Sales for processing or for 
     resale would not be so included and would not be subject to the tax. 
     The statute further defines the term "processing" to mean property, 
     including containers, which, by various means, become an integral or 
     ingredient or component of other tangible personal property intended 
     to be sold ultimately at retail.  In this instance the containers are 
     not sold to the soft drink companies for resale.  They are not sold 
     for "processing" since they do not become an integral or ingredient 
     or component of the soft drink which is ultimately sold at retail. 
     We must therefore conclude the sale of the containers to the soft 
     drink companies does not constitute an exempt sale. 
 
     The instant situation is not substantially different from a situation 
     in which a bulk milk dispenser system, acetylene tanks, butane tanks, 
     etc., are used by the seller of milk or gas in delivering their 
     products to the consumer with the title remaining in such seller. 
     These containers have previously been held by the tax department to 
     be subject to the sales tax when sold to the company.  Rule 39 as 
     adopted by the tax commissioner and approved by this office is of 
     relatively long standing.  It is a rule of statutory construction 
     that when the interpretation of a statute is being considered the 
     long standing interpretation placed upon that statute by the agency 
     or department charged with its administration will be given 



     considerable weight.  See, e.g., In Re Blacks Estate, 23 N.W.2d. 35 
     (ND 1946). 
 
     It is therefore our opinion the stainless steel tanks referred to 
     herein are subject to the North Dakota sales or use tax when 
     purchased by the soft drink company for use in dispensing a soft 
     drink product. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


