
 
 
     June 18, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Michel W. Stefonowicz 
 
     State's Attorney 
 
     Divide County 
 
     RE:  Taxation - Personal Property Tax Repeal - Duties of County Audit 
 
     This is in response to your letter of May 28, 1970, in which you 
     requested an opinion on several questions which have been submitted 
     to you by the Divide County Auditor, relating to the duties or 
     responsibilities of the county auditor under section 57-58-01 of the 
     North Dakota Century Code and distribution of revenues pursuant 
     thereto. 
 
     For convenience we will recite the various questions presented 
     followed by the answers to each question: 
 
           As to the first question, the opening sentence of section 
           57-58-01 states that: 
 
           'It is hereby provided that any political subdivision which has 
           an existing bonded indebtedness for which a tax levy must be 
           made in 1970 or any year thereafter, shall reduce its levy in 
           each such year for current operating purposes by the amount 
           which its tax levy on taxable property in that year for 
           retirement of the bonded indebtedness is increased because of 
           the exemption of personal property by subsection 25 of section 
           57-02-08.'" 
 
           Your question is:  "Where a political subdivision has made a 
           1970 tax levy for retirement of a bonded indebtedness, should 
           the county auditor reduce the political subdivision's 1970 levy 
           for current operating purposes by the amount which its tax levy 
           on taxable property in 1970 for retirement of the bonded 
           indebtedness is increased because of the exemption of personal 
           property by subsection 25 of section 57-02-08?" 
 
     The general powers and duties of the county auditor are set out in 
     chapter 11-13 of the North Dakota Century Code.  Other powers and 
     duties of the county auditor relating to taxation are found in 
     various sections of Title 57 of the North Dakota Century Code.  In 
     examining these various provisions, we find no express provision 
     authorizing the county auditor to reduce a political subdivision's 
     levy for current operating purposes by the amount which its tax levy 
     on taxable property in the year 1970 for retirement of bonded 
     indebtedness is increased because of the exemption of personal 
     property pursuant to subsection 25 of section 57-02-08. 
 
     The amount to be levied by any political subdivision authorized to 
     levy taxes is based upon the annual budget prepared and adopted by 
     the political subdivision which levy ultimately may not exceed the 
     maximum allowed by law.  In preparing and adopting their annual 



     budget, the various political subdivisions have the authority and 
     duty to take into account the amount of replacement revenue they will 
     receive with respect to bonded indebtedness retirement as well as any 
     other 'estimated revenues from sources other than direct property 
     taxes' when they are determining the total dollar amount of taxes 
     pursuant to section 57-15-31 that they will levy. 
 
     In examining the budget, tax levy and limitation laws of this state, 
     it appears that the governing bodies of political subdivisions rather 
     than the county auditor determine and make the necessary tax levies 
     in specific amounts of money and after same has been made and 
     certified to the county auditor, the auditor computes the tax rate 
     within the limitation prescribed by statute.  If any subdivision levy 
     is a greater amount than the prescribed maximum legal rate of levy 
     will produce, the county auditor must then extend only that amount of 
     tax as the prescribed maximum legal rate of levy will produce. 
 
     Thus, there appears to be no statutory authority in section 57-58-01 
     or elsewhere authorizing the county auditor to reduce the dollar 
     amount of levy made by the taxing districts by the amount of 
     replacement revenue that the district will receive from the state 
     other than the general statutory responsibility of the county auditor 
     to calculate and fix the rates within the levy limitations prescribed 
     by statute.  However, if the maximum legal rate has been exceeded, 
     the county auditor is then expressly authorized to extend only such 
     amount of tax as the maximum legal rate of levy will produce. 
 
     As taxes are levied by the political subdivisions and as the county 
     auditor's statutory authority is limited to the calculation of the 
     tax rate as well as to insure that the legal maximum rate is not 
     exceeded and as the county auditor has no express authority to 
     determine whether or not the budget of a particular taxing district 
     indicates that the anticipated replacement revenues that will be 
     received by the district from the state have been properly taken into 
     account, pursuant to section 57-15-31(2), it is our opinion that the 
     county auditor has not had the legal authority or responsibility to 
     supervise the preparation and adoption of the budget of the various 
     taxing districts to determine whether the district properly took into 
     account as estimated revenue the contemplated replacement revenue 
     because only the taxing districts themselves have this statutory duty 
     and authority.  The county auditor, however, will continue to apply 
     the mill levy limitations as prescribed by section 57-15-02 of the 
     North Dakota Century Code.  However, where it appears that the taxing 
     district has overlooked the "reduction provision" it would be 
     advisable to call attention to it. 
 
     Your second question is quoted as follows: 
 
           The second question is:  Whether or not a taxing district has 
           made a 1970 levy for bonded indebtedness, does the county 
           auditor have the authority or the duty to reduce the 1970 levy 
           certified by a taxing district for all other purposes by the 
           amount of replacement revenue that it is expected the taxing 
           district will receive in 1971 if the taxing district in 
           computing the amount of its levy did not deduct from the amount 
           of its estimated expenditures for the current fiscal year the 
           amount of estimated revenue it expects to receive in 1971 from 



           the distribution that will be made by the state under section 
           57-58-01?" 
 
     Pursuant to the reasoning employed in answer to question number one, 
     it appears that the county auditor does not have the statutory power 
     or duty to reduce the 1970 levy as certified by a taxing district 
     unless the taxing district certifies a greater amount than the 
     prescribed maximum legal rate in which event the county auditor must 
     extend only such amount of tax as the prescribed maximum legal rate 
     of levy will produce.  However, if the taxing district has overlooked 
     a legal requirement the auditor should call attention to it. 
 
     Your third question is quoted as follows: 
 
           As to both the first and second questions, the organized 
           townships in each county made their levy under section 57-15-19 
           this past March for the current year.  This raises the third 
           question, which is:  If a township in making its levy this year 
           did not take into account the amount of state distribution it 
           will receive in 1971 under 57-58-01 and if the county auditor 
           does not have the authority or duty to reduce the township levy 
           in order to take the amount of distribution into account, can 
           the township electors now reduce that levy in order, first, 
           give effect to the first sentence of section 57-58-01, if the 
           township has a bonded indebtedness and, second, in order to 
           take into account the amount of replacement revenue that will 
           be distributed to it that is in addition to any amount that may 
           be received in connection any levy for bonded indebtedness?" 
 
     This question apparently does not relate to a factual situation where 
     the amount levied by a township would produce more than could be 
     raised within the mill levy limitations because under this factual 
     situation the county auditor would be required pursuant to section 
     57-15-02 to extend only such amount of tax as the prescribed maximum 
     legal rate of levy will produce and, thus, the exclusion of 
     anticipated state replacement revenue for budgeting and levying 
     purposes would not under normal circumstances affect the levy to be 
     made.  Your question rather must relate to a factual situation where 
     the amount levied by a township was not sufficiently large to require 
     the county auditor to reduce it because of the mill levy limitation, 
     in which event, the levy as applied in 1970 to the reduced tax base 
     would increase local real estate and utility taxes in the township. 
     Without adoption of a new budget in 1970, which would take into 
     consideration the amount of state revenue replacement that it will 
     receive, the township presumably would have a larger cash balance at 
     the end of 1970 because of the increased levy and thus increased 1970 
     taxes, plus state replacement revenue.  Under these circumstances, 
     presumably the 1971 levy should be correspondingly lower if a new 
     budget cannot be adopted in the year 1970. 
 
     With respect to this question, it is noted that the township levy is 
     to be made by the board of supervisors of the township in March of 
     each year, pursuant to section 57-15-19 of the North Dakota Century 
     Code and section 57-15-32 requires certification of the tax levy made 
     by a township to the county auditor immediately following the action 
     of the governing body or within ten days thereof. 
 



     Chapter 58-04 of the North Dakota Century Code does provide for 
     special township meetings.  However, as section 57-15-19 requires the 
     township to levy its taxes in the month of March and as these levies 
     must be certified to the county auditor within a prescribed time who 
     in turn also is performing his duties within statutory time 
     limitations, it would appear that once the township has adopted and 
     certified its budget and levy, pursuant to section 57-15-19, the 
     township electors may not after that date change the budget or raise 
     or lower the levy.  However, as previously stated, as a cash surplus 
     would normally result, under the above circumstances, the 1971 levy 
     should be correspondingly lower because the cash balance should be 
     considered in the preparation and adoption of the township budget in 
     1971 to determine the necessary levies to be made for that year. 
 
     Your fourth question is quoted as follows: 
 
           The fourth question is:  Should the distribution under section 
           57-58-01 by the state of replacement revenue for the political 
           subdivisions include any amount for taxes on the contents of 
           noncollapsible travel trailers that had been included as part 
           of the mobile home valuation and taxed as mobile homes before 
           chapter 354, S.L. 1969, was enacted?" 
 
           Some explanation of this question is necessary.  When a 
           noncollapsible travel trailer or mobile home is purchased, it 
           normally includes items of furniture or furnishings that are 
           not attached or built into the trailer but are really personal 
           property similar to that in a person's home.  The assessed 
           value for these trailers in 1968 as well as other years 
           included these items of personal property." 
 
           When the 1969 legislature passed chapter 354 and provided that 
           these travel trailers would no longer be taxed as mobile homes 
           but would be licensed by the motor vehicle registrar, it would 
           seem that the travel trailer license was intended to cover both 
           the travel trailer itself and the unattached furniture or 
           furnishings that are normally included with it.  If this is the 
           case, then the repeal of personal property taxation by 
           chapter 528 of the 1969 Session Laws would not seem to apply to 
           these items.  Therefore the question above is whether the state 
           should pay back any replacement revenue to the political 
           subdivisions for the 1968 mobile home tax paid on these 
           noncollapsible travel trailers that included some amount of tax 
           for the standard items of furniture or furnishings that 
           normally come with the trailer but that are not actually built 
           into the trailer or attached to it." 
 
     Noncollapsible travel trailers prior to the passage of chapter 354, 
     S.L. 1969, were taxed under the provisions of chapter 57-55 of the 
     North Dakota Century Code.  This chapter required the county auditor 
     to collect the tax on the trailer and its contents, including the 
     personal property contained therein.  The 1969 Legislature, however, 
     in chapter 354, S.L. 1969, reclassified the noncollapsible type 
     travel trailer which had been previously taxed as a mobile home and 
     made the trailer subject to an annual license fee providing that the 
     "annual license fee * * * shall be in lieu of all personal property 
     taxes upon such trailer * * *."  In this connection, see section 



     39-18-03 of the North Dakota Century Code.  Whether it is called a 
     fee or a tax makes little difference, it still amounts to an exaction 
     of money. 
 
     Chapter 354, S.L. 1969, was passed as an emergency measure by the 
     legislature on March 13, 1969, and became effective on March 26, 
     1969.  Thus, this bill was passed by the legislature prior to the 
     passage of Senate Bill No. 137 (chapter 528, S.L. 1969), the bill 
     which repealed personal property from taxation.  That portion of 
     Senate Bill No. 137 creating subsection 25 of section 57-02-08 
     (repeal of personal property from taxation), expressly provides that 
     the subsection "shall not apply to any property that is * * * 
     subjected to a tax which is imposed in lieu of ad valorem taxes 
     * * *." 
 
     In view of the above, it appears that the legislature intended the 
     travel trailer license fee to include the contents that are a part of 
     the normal equipment of a travel trailer and because of the in lieu 
     provision which is expressly contained in section 39-18-03, including 
     the fact that the legislature expressly provided that the personal 
     property tax exemption did not apply to any property subjected to a 
     tax which is imposed in lieu of property taxes, it is our opinion 
     that the legislature did not contemplate any replacement revenue with 
     respect to the normal contents of noncollapsible travel trailers 
     which have been subjected to the annual license fee. 
 
     Your fifth question is quoted as follows: 
 
           The fifth question also concerns chapter 354, S.L. 1969, and 
           section 57-58-01 but only as to travel trailers of the 
           collapsible type.  Before section 57-55-01 of the mobile home 
           tax law was amended by chapter 354, mobile homes did not 
           include sleeping trailers of the type that are collapsed or 
           folded for the purpose of moving them and they therefore were 
           assessed by the local assessors.  Chapter 354 passed by the 
           1969 legislature included these collapsible sleeping trailers 
           in the definition of travel trailers and required them to be 
           licensed by the motor vehicle registrar before they could be 
           pulled on the streets or highways.  As provided by the 
           amendment to section 39-18-03 by chapter 354, this license fee 
           is in lieu of personal property taxes on these travel 
           trailers." 
 
           As to these collapsible travel trailers that were subject to 
           local assessment in 1968 but subject to licensing as a travel 
           trailer in 1969, should the state make any distribution in 1971 
           for the 1968 personal property tax on these trailers since they 
           apparently became exempt from local assessment and taxation in 
           1969 by enactment of chapter 354 rather than having become 
           exempt in 1970 by the repeal of personal property taxation by 
           chapter 528?" 
 
     Our answer to question number five is that the legislature did not 
     contemplate any replacement revenue from the state with respect to 
     collapsible travel trailers.  The reasons for this conclusion are 
     substantially the same as stated in answer to question number four. 
 



     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


