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     July 31, 1970     (OPINION) 
 
     Senator Edwin C. Becker 
 
     204 Avenue A West 
 
     Bismarck, ND 
 
     RE:  Taxation - Exemption Parochial Schools Used for Other Purposes 
 
     This is in response to your letter in which you state that a number 
     of parochial schools throughout the state are being closed and a 
     number of buildings owned by religious organizations as well as 
     parishes are standing idle and are used only occasionally for 
     religious purposes.  The question has arisen whether such property is 
     exempt from taxation.  In your opinion these properties would not be 
     taxed unless the same would be used for a profit.  You then ask for 
     an opinion to clarify what appears to be a state of confusion. 
 
     This question involves the examination of constitutional and 
     statutory provision.  Section 176 of the North Dakota Constitution 
     relates to taxation and exemption of property.  It provides as 
     follows: 
 
           "Taxes shall be uniform upon the same class of property 
           including franchises within the territorial limits of the 
           authority levying the tax.  The legislature may by law exempt 
           any or all classes of personal property from taxation and 
           within the meaning of this section, fixtures, buildings and 
           improvements of every character, whatsoever, upon land shall be 
           deemed personal property.  The property of the United States 
           and the state, county and municipal corporations and property 
           used exclusively for schools, religious, cemetery, charitable 
           or other public purposes shall be exempt from taxation.  Except 
           as restricted by this Article, the legislature may provide for 
           raising revenue and fixing the situs of all property for the 
           purpose of taxation.  Provided that all taxes and exemptions in 
           force when this amendment is adopted shall remain in force 
           until otherwise provided by statute."  (Emphasis ours) 
 
     This section was amended at least twice.  Initially it carried a 
     mandate or command to the North Dakota Legislature to exempt certain 
     property but in its present form it is in a sense self-executing. 
     For example, the underscored language clearly provides that the 
     property of the United States and State, etc., are exempt from 
     taxation but exemption in this instance is based upon ownership 
     whereas the language which is doubly underscored bases the exemption 
     upon use.  The use must be exclusive before the constitutional 
     exemption applies. 
 
     If it were not for the last sentence, Section 176 of the Constitution 
     would be fully self-executing.  The last sentence, however, freezes 
     the exemptions and the property subject to tax as they existed upon 
     the adoption of the amended version of Section 176 until the 



     legislature provides for other methods of taxation of exemptions. 
 
     Whether the provisions of section 57-02-08 were modeled to conform 
     with the provisions of Section 176, of whether they existed in the 
     same form prior to the amendment of Section 176 is somewhat 
     immaterial to the question at hand.  Specifically as to the 
     provisions of subsections 7 and 9 thereof, same are generally in 
     harmony with Section 176.  Subsection 7 provides as follows: 
 
           "57-02-08.  PROPERTY EXEMPT FROM TAXATION.  All property 
           described in this section to the extent herein limited shall be 
           exempt from taxation, that is to say: 
 
           * * * 
 
           7.  All houses used exclusively for public worship, and lots or 
               parts of lots upon which such buildings are erected, and 
               any dwellings belonging to religious organizations intended 
               and ordinarily used for the residence of the bishop, 
               priest, rector, or other minister in charge of the services 
               of the church, together with the lots upon which the same 
               are situated;" 
 
     It should be noted that it is the exclusive use of the property which 
     determines its tax or exempt status.  It is further noted that the 
     same subsection incorporates ownership of property as a basis for an 
     exemption by the following language, "* * *and any dwellings 
     belonging to religious organizations intended and ordinarily used for 
     the residence of bishop, priest, rector or other minister* * *". 
 
     The first portion of subsection 7 exempts certain properties because 
     of the use.  The second section exempts property because of ownership 
     and use.  In this respect it is noted that the property may be exempt 
     if it is intended and ordinarily used for certain purposes.  The 
     expression "intended and ordinarily used" allows considerable 
     latitude for an exemption.  It does not require that the property be 
     in fact continually or exclusively used but if the property is 
     intended and ordinarily used for the purposes set forth in the 
     statute it then qualifies for the exemptions. 
 
     The North Dakota Supreme Court in Lutheran Campus Council v. Board of 
     County Commissioners, Cass County, 174 N.W.2d. 362, had occasion to 
     construe the provisions of subsection 7.  The property in question 
     was used by a minister of the Lutheran Faith as a place for religious 
     group meetings, counseling of students and faculty members and as a 
     study, an office and a conference facility and also as a residence 
     for the minister himself and his family. 
 
     The court, after recognizing the rule of law that anyone seeking an 
     exemption has the burden of establishing the exempt status and that 
     the exemptions are strictly construed, held that the properties in 
     question were exempt under the provisions of subsections 7 and 9.  It 
     should be noted that a special concurring opinion held that the 
     property was exempt but only by reason of subsection 7. 
 
     By comparison the North Dakota Supreme Court in the case of The 
     Society for Crippled Children and Adults v. Louise Murphy, 94 N.D.2d. 



     343, held that even though the property was owned by a charitable 
     institution but was used only for the purposes of providing a 
     residence to the executive director of the charitable institution, 
     did not qualify such property for a tax exemption under the 
     provisions of section 57-02-08(8).  Subsection 8 concerns itself with 
     property owned by institutions of public charity whereas subsections 
     7 and 9 pertain to property used for public worship or owned for 
     religious corporations or organizations.  The decision turned on the 
     use of the property.  The fact that the property was used for a home 
     or residence for the executive director as compensation for his 
     services was the controlling factor.  Your question does not relate 
     to similar legal problems.  The case is referred to only illustrate 
     the reasoning process employing in construing the provisions of 
     subsection 8 which to some degree are similar to subsections 7 and 9. 
 
     It would appear from the facts given that the property in question 
     can qualify as having tax-exempt status if it can be established that 
     the property in question belongs to a religious organization and is 
     intended and is ordinarily used for the residence of the bishop, 
     priest, rector or other minister in charge of the services of the 
     church.  To qualify as being intended to be used it is not necessary 
     to establish that it is in fact in constant use.  It would appear to 
     be sufficient to establish that the property when used is used for 
     such purpose but when not used for such purposes it is not being used 
     for any other purposes.  For example, we are aware that there are 
     certain properties which are stored such as candles, sacramental 
     wine, etc., until they are actually used, but nevertheless such 
     property while in actual storage is not being subject to a tax.  The 
     same rationale should apply here. 
 
     Subsection 9 of section 57-02-08 provides as follows: 
 
           "All real property, not exceeding two acres in extent, owned by 
           any religious corporation or organization, upon which there is 
           a building used for the religious services of such 
           organization, or upon which there is a dwelling with usual 
           outbuildings, intended or ordinarily used for the residence of 
           the bishop, priest, rector, or other minister in charge of such 
           services, shall be deemed to be property used exclusively for 
           religious services, and exempt from taxation, whether such real 
           property consists of one tract or more.  All taxes assessed or 
           levied on any such property, while the same was so used for 
           religious purposes, are void and of no effect, and must be 
           canceled.  All personal property of any religious corporation 
           or organization used for religious purposes is exempt from 
           taxation;" 
 
     It should be noted that the exemption is based upon both ownership 
     and use and sets forth certain property and the use which will be 
     deemed exclusively used for religious services and as such qualifies 
     for an exempt status.  To some degree it repeats some of the criteria 
     set forth in subsection 7.  At the same time it limits the property 
     to two acres.  It embraces both concepts of ownership and use whereas 
     subsection 7 places emphasis on use as pertaining to house of public 
     worship and ownership and of dwellings for ministers, priests, 
     rectors, bishops and etc. 
 



     We would again observe that subsection 9, as well as subsection 7, 
     uses the language "intended and ordinarily used" which signifies that 
     the properties must not be continuously used for certain purposes but 
     only that it is intended to be used and is ordinarily used for such 
     religious purposes. 
 
     We have made a reasonable effort to find out why the provisions of 
     subsection 7 and 9 are placed in separate provisions but were unable 
     to find the answer to this question.  There is a great similarity 
     between these two sections even though a distinction exists. 
 
     In direct response to your question it is our opinion that house of 
     public worship belonging to a religious organization where such 
     property is intended and ordinarily was used for public worship 
     qualifies as tax-exempt property even though it is temporarily or for 
     the time being not used for such purposes.  If the property in 
     question is used for other purposes it will no longer qualify as 
     tax-exempt property under subsection 7 and 9 of section 57-02-08 and 
     if an effort were made to exempt such property the basis for 
     exempting same would have to be found under some other provision of 
     law. 
 
     As to the parochial schools, same may qualify as being exempt under 
     the provisions of subsection 6 or subsection 8 if such buildings 
     comprising a parochial school were in fact used for institutions of 
     learning or housing students without making profit.  The question of 
     nonuse has never been considered by the North Dakota Supreme Court. 
     Both Section 176 of the North Dakota Constitution and subsection 6 
     and 8 provide for an exemption depending on the use of the property. 
     It would appear that if the property was in fact used as a school or 
     for housing students attending school and never used for any other 
     purposes or for profit the use to which such property was put would 
     continue to prevail until such time as such property will be put to a 
     different use or will be used for profit.  This matter is not free 
     from doubt because we have no indication from the court as to how any 
     such statutory provision or constitutional provision can be applied 
     to property because of nonuse. 
 
     While it is not necessarily controlling but it is interesting to note 
     that the North Dakota Supreme Court had under consideration the 
     question of whether or not school property had been abandoned under 
     certain conditions in the case of Ballantyne v. Nedrose Public School 
     District No. 4, Ward county, 144 N.W.2d. 551.  In this instance the 
     school district acquired property with the following clause in the 
     deed:  "In the event that should the above-described property be 
     abandoned for school purposes at any future time, then the title to 
     this property is to revert to T. F. Renwald or his heirs." 
 
     It was undisputed that the school district discontinued holding 
     classes in the building for approximately 10 years but it continued 
     to use the school for storage of furniture, desks and supplies.  The 
     building was also rented out to the Church of Jesus Christ of Latter 
     Day Saints at a monthly rental of $25.  The school board, however, 
     continued to use the building as a storage facility for some of its 
     personal property. 
 
     The court, in disposing of the questions presented to it, concluded 



     after referring to a number of cases in other jurisdictions that the 
     facts, as submitted, did not constitute an abandonment of the 
     property for school purposes.  The obvious result is that the court 
     in effect said that the property is still being used for school 
     purposes.  Some of the questions raised did not have to be resolved 
     because of the conclusions reached by the court.  The rationale of 
     this case as to the use of property would have application here.  We 
     must further assume that the buildings, particularly the parochial 
     schools, have personal property stored therein, such as desks, books 
     and other property used for conducting classes. 
 
     It is our opinion that property belonging to a religious organization 
     which was in fact used for a school and was not used for a profit 
     will continue to qualify as tax-exempt property even though not used 
     as a school until such time as the property is put to a use which no 
     longer enjoys a tax-exempt status.  The tax-exempt status rests on 
     the construction of the statutory provisions and not on the 
     construction of the constitutional provisions.  However, any doubt 
     with reference to such property can be resolved by the enactment of 
     legislation which would clearly spell out the conditions under which 
     such property will continue to be given a tax-exempt status. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


