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     January 30, 1970     (OPINION) 
 
     The Honorable M. F. Peterson 
 
     Superintendent of Public Instruction 
 
     RE:  Schools - Teacher Negotiation Act - Rights of Teachers 
 
     This is in reply to your letter of January 19, 1970, relative to the 
     Teacher Representation and Negotiation Act enacted by the 1969 
     Legislative Assembly and codified in chapter 15-38.1 of the North 
     Dakota Century Code, as amended.  You state the following facts and 
     questions: 
 
           I am looking at Section 15-38.1-08, Right to Negotiation.  The 
           second sentence of that section states that 'Any teacher, or 
           administrator, shall have the right to present his views 
           directly to the school board.' 
 
           Does this mean that this teacher who chooses not to be a part 
           of the negotiating unit has the right to do more than merely 
           present his views?  In other words, can this individual teacher 
           negotiate with the school board on an individual basis for his 
           particular salary, hours, or any other negotiable item?  The 
           question really is, what constitutes 'present his view'? 
 
           Further, the negotiating unit includes, I assume, the majority 
           of teachers.  Must the teachers who choose not to be members of 
           the negotiating unit need to be identified?  Must their names 
           be listed as part of the teaching force in that particular 
           school as not desiring to be a part of the negotiation unit? 
 
           Must this teacher who presents his or her views directly to the 
           school board be identified in such a way that his or her name 
           is public knowledge to the board and/or to the other teachers?" 
 
     We note the provisions of sections 15-38.1-07 and 15-38.1-08 of this 
     act: 
 
           15-38.1-07.  RIGHT TO ORGANIZE OR NOT ORGANIZE. 
 
           1.  Teachers, or administrators, shall have the right to form, 
               join, and participate in the activities of representative 
               organizations of their choosing for the purpose of 
               representation on matters of employer-employee relations. 
 
           2.  Teachers, or administrators, shall also have the right to 
               refuse to join or participate in the activities of 
               representative organizations." 
 
           15-38.1-08.  RIGHT TO NEGOTIATE.  Representative organizations 
           shall have the right to represent the appropriate negotiating 
           unit in matters of employee relations with the school board. 



           Any teacher, or administrator, shall have the right to present 
           his views directly to the school board." 
 
     Subsections 4 and 6 of section 15-38.1-01 of the North Dakota Century 
     Code, as amended, provide: 
 
           As used in this chapter: 
 
           * * * 
 
           4.  'Appropriate negotiating unit' means a group of teachers 
               having common interests, common problems, a common 
               employer, or a history of common representation, which 
               warrants that group being represented by a single 
               representative organization in negotiations with a school 
               board. 
 
           * * * 
 
           6.  'Representative organization' means any organization 
               authorized by an appropriate negotiating unit to represent 
               the members of the unit in negotiations with a school 
               board." 
 
     Using this definition of a representative organization in 
     subsection 2 of section 15-38.1-07, said section would read as 
     follows: 
 
           Teachers, or administrators, shall also have the right to 
           refuse to join or participate in the activities of any 
           organization authorized by an appropriate negotiating unit to 
           represent the members of the unit in negotiations with a school 
           board." 
 
     It appears to us there is a significant distinction between an 
     appropriate negotiating unit and a representative organization.  A 
     teacher may be classified as a part of an appropriate negotiating 
     unit by virtue of his position in a school system, since it would 
     appear to be the position rather than the teacher which is being 
     classified.  However, the above quoted statutes do authorize the 
     individual teacher the choice of not joining or participating in the 
     activities of the representative organization authorized by the 
     appropriate negotiating unit in which his position is classified to 
     represent the members of the unit in negotiations with a school 
     board. 
 
     The provisions of section 15-38.1-07 must be read in conjunction with 
     the provisions of section 15-38.1-08, stating that representative 
     organizations shall have the right to represent the appropriate 
     negotiating unit in matters of employee relations with the school 
     board and that any teacher, or administrator shall have the right to 
     present his views directly to the school board.  We believe the term 
     "teachers" includes the singular as well as the plural.  It thus 
     appears that a teacher, who does not wish to join or participate in 
     the activities of any organization authorized by an appropriate 
     negotiating unit to represent the members of the unit in negotiations 
     with a school board, need not do so.  Since the teacher has the right 



     to present his views directly to the school board (this would be true 
     of all teachers, whether or not they agree to participate in the 
     activities of the representative organization) we would conclude the 
     teacher must have the right to negotiate directly with the school 
     board. 
 
     Prior to the enactment of the Teacher Negotiation Act, there is no 
     doubt but that the teacher had the right to negotiate independently, 
     and in fact, there was considerable doubt whether the school board 
     was required, as a matter of law, to recognize a negotiating unit or 
     a representative organization.  The enactment of chapter 15-38.1 has 
     altered that situation so the school board may legally be required to 
     recognize such unit and organization if the proper statutory 
     procedures are followed.  However, in view of the specific provisions 
     contained in the act relative to the right of a teacher to refuse to 
     join or participate in such activities, and the right of the teacher 
     to present his views directly to the school board, we do not believe 
     the enactment of chapter 15-38.1 proscribed the right of the 
     individual teacher to negotiate independently if he so desires.  The 
     term "present his views directly to the school board" is not capable 
     of precise definition.  On the one hand it could be argued that a 
     teacher could not negotiate with the school board, but could only 
     "present his views" to the board.  However, when that statement is 
     considered with the provision that a teacher is not required to join 
     or participate in the activities of the organization authorized to 
     represent a unit, same must include a contract negotiated by such 
     organization on behalf of such unit.  It is possible that a school 
     board, on its own volition, could determine it will not negotiate 
     independently with any teacher, and that any teacher who is a part of 
     such negotiation unit must accept the contract negotiated with the 
     representative organization of such negotiation unit.  Although a 
     school board might adhere to such position, it must nevertheless 
     permit the individual teacher to present his view relative thereto to 
     the board. 
 
     Furthermore, even though some of the teachers do not wish to join or 
     participate in the activities of the representative organization 
     selected by their negotiating unit, such teachers would not be 
     entitled to have a separate organization represent them as a unit, 
     since the unit has already selected its representative organization. 
     In other words, if one or more teachers do not wish to join or 
     participate in the activities of the representative organization 
     selected by their negotiating unit, such teachers may then only 
     negotiate with the school board on an individual basis, and not as a 
     separate representative organization basis. 
 
     Insofar as identification of the teachers who choose not to be 
     members of the negotiating unit is concerned, it would appear, as a 
     practical matter, that it would be necessary for the school board to 
     know such members.  If these individuals present their separate views 
     directly to the school board, it is difficult to foresee how the 
     board could avoid knowing the name of the individual.  Furthermore, 
     we believe the members of the negotiating unit are entitled to know 
     the names of those teachers whom the unit represents and, through the 
     process of elimination, the teachers would be able to identify those 
     teachers who would not choose to be members of the negotiating unit. 
 



     Since school board meetings are open to the public, with the 
     exception of those meetings held under the provisions of 
     section 15-47-38 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     relating to discharge of a teacher or failure to renew a contract, 
     anyone could attend such meeting.  We find nothing in the statutes 
     which prevents a teacher, who presented his views directly to the 
     school board rather than through a negotiating unit, from being 
     identified. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


