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     June 18, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Wallace D. Berning 
 
     Assistant State's Attorney 
 
     Ward County 
 
     RE:  Roads - Farm to Market - Use of Levy for Right-of-Way Acquisitio 
 
     This is in response to your letter in which you attached a sample 
     ballot of the measure that was approved by the electors of Ward 
     County on November 8, 1966.  The ballot sets forth the road 
     construction program which is to be financed from a four mill levy 
     under the provisions of section 57-15-06.3 of the North Dakota 
     Century Code.  The ballot contained the following information: 
     priority number, federal aid and route number, general description, 
     type of construction and approximate mileage.  The ballot also 
     contained the notation that the foregoing road projects also include 
     any necessary regrading, reshaping or other incidental items. 
 
     You asked the following question: 
 
           The specific inquiry we have received from our county highway 
           superintendent is:  Would he be allowed to use money received 
           from the aforementioned tax levy, which was received as a 
           result of the election in which the attached ballot was used, 
           for highway right-of-way acquisition as well as merely paving 
           and surfacing.  The funds, which are available, are more than 
           ample to cover right-of-way acquisition as well as surfacing, 
           and I am somewhat inclined to give a liberal interpretation to 
           the statute, however, I can find no concrete authority on this 
           matter." 
 
     The manner in which the question is asked leaves some doubt in our 
     minds whether you are concerned only with the excess of the amount 
     needed to match Federal funds or whether the question refers to the 
     revenues produced from the authorized levy. 
 
     The first portion of section 57-15-06.3 of the North Dakota Century 
     Code does not limit the proceeds of the levy to any specific use, 
     such as paving, grading, etc.  It speaks of a construction program, 
     as follows: 
 
           * * *The board of county commissioners of any county in this 
           state may prepare a proposed county construction program of 
           farm to market and federal aid roads on the county road system, 
           setting forth a general description of the roads to be 
           constructed, the location of bridges constituting a part of the 
           program, the approximate total mileage, and the priority of 
           construction.  * * *The use of such excess funds shall be 
           approved by a majority of the electors voting at such special 
           election." 
 



     The general description of the roads would indicate where same will 
     be located.  The electors should know, or could easily obtain, the 
     information as to whether or not the proposed road will entail the 
     acquisition of right-of-way or whether it will be located on existing 
     roads.  It is common knowledge that land surface is necessary to 
     construct the road and if the county does not own the road, it must 
     either acquire the property or obtain an easement or right-of-way.  A 
     right-of-way or easement is an integral part of a road construction 
     program if the land upon which the road is to be constructed does not 
     belong to the party constructing the road.  We must assume that the 
     electors are knowledgeable, whether the proposed road program will be 
     constructed on section lines or existing roads or whether the 
     easements or right-of-way must first be acquired.  The ballot gives 
     general information where the proposed roads are to be constructed. 
 
     The North Dakota Supreme Court in Northwest Bell Telephone Co. v. 
     Wentz, 103 N.W.2d. 245, held that the cost of relocating telephone 
     poles was an authorized expenditure and did not violate Article 56 of 
     the North Dakota Constitution.  Article 56 limits the use of revenue 
     from gasoline and other motor fuel excise taxes to the construction, 
     reconstruction, repair and maintenance of public highways and the 
     payment of obligations incurred in the construction, reconstruction, 
     repair and maintenance of public highways. 
 
     Section 57-15-06.3 uses the term "county construction program, county 
     road system, and roads to be constructed."    These terms all embrace 
     more than one specific item.  Such terms, out of necessity, embrace 
     all that is necessary to produce a finished product, namely the road 
     as generally described in the ballot.  The incidentals necessary to 
     accomplish this are directly related to such program and are included 
     in such terms.  The ballot does not limit or restrict the use of the 
     funds for only certain specified items, but rather states, "includes 
     any necessary regrading, reshaping or other incidental items". 
 
     Assuming your question pertains to the general revenues produced as a 
     result of the levy, it is our opinion that the revenues produced from 
     the tax levy under section 57-15-06.3, (as distinguished from the 
     excess of the amount needed to match Federal funds), may be used to 
     acquire the necessary right-of-way or easements upon which the 
     designated road is to be constructed.  If, however, your question 
     pertains only to the excess needed to match Federal funds, the last 
     portion of section 57-15-06.3 would be controlling.  This portion 
     provides as follows: 
 
           * * *Any proceeds of a tax levy (sic) in excess of the amount 
           needed to match federal funds in any year may be used by the 
           county, at any time such proceeds may become available, for 
           providing paved or any other type of road surfacing on roads 
           included within the county road program for which the tax levy 
           was originally made.  Such paved or other type road surfacing 
           may be used only after the question has been submitted to the 
           electors of the county at a special election called for that 
           purpose by the county commissioners.  The use of such excess 
           funds shall be approved by a majority of the electors voting at 
           such special election." 
 
     By comparing the above quoted portion with the first part of section 



     57-15-06.3, the thought prevails that the excess may be used only to 
     surface roads.  This implies that a road is already existing and that 
     merely the necessary work be performed to permit surfacing.  The 
     quoted portion speaks about paved or any other type road surfacing. 
     The surfacing is limited to roads which are included within the 
     county program from which the tax was originally levied. 
 
     In examining the ballot, each of the designated roads are to have 
     bituminous surfacing.  We do not have available the details of the 
     road program as approved by the Bureau of Public Roads, consequently 
     we do not know if each road as designated is to have bituminous 
     surfacing immediately upon construction, etc., or whether the 
     bituminous surfacing is to be accomplished at a later date.  We also 
     recognize that if the excess funds are not used for bituminous 
     surfacing, these funds would be available the next year, which would 
     increase the amount of money the county has to match Federal funds. 
     The priority has been established by the program which has been 
     approved by the electorate.  Any deviation from such priorities would 
     be contrary to the authorization given by the electorate.  We are, 
     however, impressed with the language of section 57-15-06.3, which 
     limits the use of such excess funds for paving or any other type of 
     road surfacing.  The statutory provision, "for providing paved or any 
     other type of road surfacing on roads included within the county road 
     program for which the tax levy was originally made", appears to be 
     the controlling language.  The further language, "such paved or other 
     road surfacing" also further supports the proposition that the excess 
     funds may be used only for paving or road surfacing. 
 
     It is, therefore, our opinion that any funds which are not needed in 
     any year to match funds received from the Federal Government for farm 
     to market roads may be used only for paving or some other type of 
     road surfacing on roads which were designated in the road program for 
     which the tax levy was originally made.  The notation on the ballot, 
     "includes any necessary regrading, reshaping or other incidental 
     items", cannot be employed to circumvent the specific statutory 
     provisions. 
 
     It appears to us that the section in question pertains to two major 
     programs.  The first portion, which is substantially the same as it 
     was enacted in 1951, relates to the federally aided road construction 
     program generally limited to a matching of Federal funds.  The second 
     portion, which came into being as a result of Chapter 382 of the 1963 
     Session Laws, relates to the excess funds (not needed to match 
     Federal funds), and authorizes the use of such excess funds.  We note 
     there is a substantial difference in the manner in which excess funds 
     may be used as compared to the basic funds which are used for road 
     construction, etc. with Federal assistance. 
 
     It is conceivable that the Legislature had in mind that the farm to 
     market roads would initially be constructed with only the bare road, 
     without any special surfacing, at least not more than just gravel. 
     The 1963 amendment seems to authorize the surfacing of roads with 
     paving or other surfacing which have already been constructed. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


