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Mr. G. W. Ellwein 
Commissioner 
Department of Banking and Financial Institutions 
 
RE:  Banks - Municipal Development Act Bonds - Limits on Purchase 
 
This is in response to your letter in which you call to our attention to Section 40-57-10 and then ask for an 
opinion whether or not banks organized and chartered under the laws of this state may purchase revenue 
bonds issued under the provisions of Chapter 40-57 from more than one issuer as long as each purchase 
does not exceed 5 percent of their capital.  To help clarify the question presented, you give the following 
example: 
 

"5 percent of capital is $5,000.00.  Can purchase of Revenue Bond A in amount of 
$5,000.00 and Revenue Bond B in amount of $5,000.00 be made at the same time?" 

 
You also ask for an opinion whether or not a bank chartered and organized under the laws of this state may 
legally purchase municipal industrial bonds of another state.  Section 40-57-10 as found in Chapter 40-57 
which relates to the issuance of municipal projects, also authorizes the issuance of revenue bonds.  Said 
section as is material here provides as follows: 
 

"Banks chartered in this state may purchase the revenue bonds issued under the provisions 
of this chapter in an amount not to exceed 5 percent of their capital." 

 
It is noted that the authorization is limited to 5 percent of the bank's capital.  The 5 percent limitation is not per 
purchase or vestment.  It is on the capital of the bank.  In this respect, the limitation found in Section 40-57-10 
is substantially different than the one found in Section 6-05-59 which places a limitation that the amount the 
bank may loan to one person, company, or firm.  In the latter instance the limit of 25 percent of the surplus 
capital is with reference to a loan to a person, corporation or firm and is not governed by the total amount of 
individual loans made by the bank to other persons. 
 
In addition to the specific language we would also have to note that if the limit of 5 percent applied only to 
each type of bond issued, the bank could under a certain given instance involve all of its capital in 
investments of this kind which would be in violation of the general loan limitations imposed upon banks.  For 
example, if the bank were to invest its funds up to 5 percent of its capital in each type of revenue bonds 
issued and revenue bonds were issued by 20 different issuers, the bank would have committed 100 percent 
of its capital, which would be contrary to banking concepts and banking laws. 
 
It is therefore our opinion that the provisions of Section 40-59-10 limit the total purchase of revenue bonds of 
any bank organized under the provisions of the North Dakota laws and chartered thereunder to 5 percent of 
the bank's capital.  
 
The case of Security State Bank of Wishek v. State of North Dakota doing business as the Bank of North 
Dakota decided by the North Dakota Supreme Court on October 30, 1970, indicates that because the 
limitation of the bank was contained in Section 40-57-03 without any similar reference or provision in Title 6, 
might have caused the mistake in law.  It would be recommended that this provision be incorporated in the 
appropriate provision in Title 6 of the North Dakota Century Code or at least brought to the attention of the 
codifier so an appropriate cross-reference can be made.  
 
As to the second question, we are assuming that your reference to municipal industrial bonds refers to the 
revenue bonds authorized under Chapter 40-57.  The authorization for state banks is for the purchase of 
revenue bonds issued under the provisions of Chapter 40-57.  Because of the current language employed 



and the necessary implications derived therefrom, the authorization to purchase such revenue bonds is 
limited to such bonds issued by the cities within the State of North Dakota and under the provisions of 
Chapter 40-57.  It would appear somewhat difficult to accept the concept that a bank could purchase 
industrial revenue bonds issued by a city in a state other than North Dakota but would have to have special 
permission to purchase such bonds issued by cities in the State of North Dakota.  
 
It is therefore our opinion that banks organized and chartered under the laws of the State of North Dakota 
may not purchase municipal industrial bonds (revenue) issued by a city in another state.  The purchase of 
municipal industrial revenue bonds is authorized only in case where same are issued under authority of 
Chapter 40-57 by a municipality of and within this state. 
 
HELGI JOHANNESON 
Attorney General 


