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     August 4, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. E. F. Welch 
 
     State Plumbing Inspector 
 
     State Plumbing Board 
 
     State Office Building 
 
     RE:  Public Buildings - Plumbing - Authority of Plumbing Board 
 
     This is in reply to your letter requesting an opinion of this office 
     as to whether or not the State Plumbing Board can require that all 
     plumbing work done on state owned buildings be done under the 
     supervision of a licensed master plumber and that all plumbing work 
     performed be done by licensed journeyman plumbers. 
 
     You are undoubtedly aware of the provisions of subsection 1 of 
     section 43-18-08 of the North Dakota Century Code providing in part: 
 
           DUTIES OF THE BOARD.  The board shall: 
 
           1.  Supervise and inspect the plumbing, drainage, sewerage, and 
               plumbing ventilation in all public buildings within this 
               state * * *." 
 
     We note also the provisions of section 43-18-09 of the North Dakota 
     Century Code authorizing the board to formulate a state plumbing code 
     which shall contain the minimum basic standards for plumbing, 
     drainage, and ventilation of plumbing in buildings of all classes. 
     Section 43-18-23 does impose a criminal penalty for working as a 
     plumber without a license. 
 
     Your letter does not mention any specific state owned building. 
     Quite generally, with regard to state owned buildings, the 
     legislature has provided that a specific officer, board, or agency 
     has general supervision, management, control, etc., of that building. 
     Thus, the director of institutions has a certain amount of control of 
     certain state buildings.  Board of higher education has statutory 
     control of other buildings, etc.  We would assume that the above 
     quoted section 43-18-08 is a general exception to the specific 
     statutes authorizing other officers, boards, or agencies to 
     supervise, manage, control, repair or erect specified buildings.  We 
     would assume also, that the appropriation to finance such 
     supervision, management, controlling, repairing or erecting are made 
     directly to the officer, board or agency responsible for the building 
     rather than your department. 
 
     In view of the specific provisions of said section 43-18-08, your 
     board is apparently given the final supervision and right to inspect 
     the parts of the building therein specified.  Thus your board could 
     determine that the plumbing, drainage, sewerage, and plumbing 
     ventilation in such buildings was or was not satisfactory. 



 
     We find nothing in these statutory provisions, however, that gives 
     your board specific authority to let contracts, make repairs, etc. to 
     such buildings, to direct the procedures by which repairs, 
     construction, etc. are made, or to in any manner determine what 
     individual or group of individuals, are authorized to do such work. 
     On such basis it is our opinion, that the officer having the primary 
     jurisdiction to manage, control, supervise, construct or repair the 
     building would also have jurisdiction to determine whether or not the 
     plumbing work to be done would be under the supervision of a licensed 
     master plumber and that all plumbing work performed be done by 
     licensed journeyman plumbers. 
 
     We would assume that in the usual instance, particularly where 
     contracts for repairs are let by public bidding, the only persons 
     offering to do the work would be licensed master plumbers and the 
     journeymen and apprentices that might work with them.  We could not, 
     however, rule out the possibility of a particular board, agency, or 
     officer determining to have the work done by inmates, employees, etc. 
     of that agency, board, or officer.  The plumbing done would, of 
     course, in any case be subject to supervision and inspection by your 
     board. 
 
     In direct answer to your question, the State Plumbing Board cannot 
     require that all plumbing work on state owned buildings be done under 
     the supervision of a licensed master plumber and that all plumbing 
     work performed be done by licensed journeyman plumbers.  We are not 
     suggesting, however, that your board would have to accept plumbing, 
     drainage, sewerage, or plumbing ventilation that was not equivalent 
     in quality to that supervised by a licensed master journeyman 
     plumber. 
 
     We hope the within and foregoing will be sufficient for your 
     purposes. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


