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     February 9, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Thomas E. Rutten 
 
     Assistant State's Attorney 
 
     Ramsey County 
 
     RE:  Parks - Joint Park Districts - Mill Levy Elections 
 
     This is in response to your letter in which you call our attention to 
     Section 11-28-17 of the North Dakota Century Code, and then ask 
     whether or not the election mentioned in such section requires that 
     the measure be approved by each separate county comprising a joint 
     park district. 
 
     Section 11-28-17 provides as follows: 
 
           "DISTRICT BUDGET - TAX LEVY - ELECTION.  The board of joint 
           park commissioners shall request the respective boards of 
           county commissioners of the counties within the joint park 
           district to submit to the electors of the joint county park 
           district at any general election the question of a maximum tax 
           levy therein for park purposes.  The question shall be 
           submitted as follows:  Shall the board of county commissioners 
           be authorized to levy a tax of need of not to exceed - - - - - 
           - - mills for joint county park district purposes?  The rate 
           proposed shall in no event exceed three mills.  If a majority 
           of the vote cast thereon is favorable to such levy the board of 
           joint park commissioners shall meet annually during the month 
           of July and at such meeting shall prepare a budget for the 
           ensuing year, estimating and itemizing the expenses and 
           obligations of the joint county park district.  Upon completion 
           and adoption of such budget, the board shall make a tax levy in 
           mills, within the limit of the authorization, to meet such 
           budget.  Such levy shall be in the form of a resolution adopted 
           by a majority vote of the members of the board and thereafter 
           prior to the first day of July of each year such levy shall be 
           certified to the county auditor of each county within the joint 
           park district by the secretary of the board.  At the time of 
           levying taxes for other county purposes, the respective boards 
           of county commissioners of each county within the joint park 
           district shall levy the tax certified by the board of joint 
           park commissioners upon all taxable property in the county in 
           the same manner other taxes are levied.  The question of the 
           maximum levy may be submitted from time to time by the board of 
           joint park commissioners." 
 
     We should first note that the board of the joint park commissioners 
     through its collective action determines whether or not a question is 
     to be submitted to the counties within the park district.  No 
     provision is made that the park commissioner of each county or a 
     majority of the commissioners of each county must approve such 
     proposal before it is submitted. 



 
     It is further noted that the statute provides that, "* * * If the 
     majority of the vote cast thereon is favorable * * *."  This language 
     does not suggest that the vote must be favorable in each county.  The 
     expression, "majority of the vote cast thereon", implies the total 
     number of votes cast rather than the total number of votes cast in 
     each county. 
 
     Thus, in direct response to your question, it is our opinion that 
     measures submitted to the electorate under the provisions of Section 
     11-28-17 of the North Dakota Century Code pertaining to tax levies 
     need not be approved separately by each county within the joint park 
     district, but rather that a favorable majority of all the votes cast 
     will be sufficient to approve the proposal. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


