
 
 
     June 8, 1970     (OPINION) 
 
     Mr. Orrin B. Lovell 
 
     State's Attorney 
 
     Golden Valley County 
 
     RE:  Judgments - Register of Deeds - Recording Partial Judgment 
 
     This is in response to your letter in which you enclosed a copy of 
     the Attorney General's opinion dated April 5, 1955, and a copy of the 
     stamp which is ordinarily used by the register of deeds, which you 
     believe is more or less commonly used throughout the State of North 
     Dakota. You then state the following: 
 
           The Register of Deeds received a certified copy of a judgment 
           and decree in distribution out of the Burleigh County Court. 
           The judgment and decree was extensive covering some twenty-six 
           pages.  Request was made to the Golden Valley County Register 
           of Deeds that the decree be recorded only insofar as it affects 
           title to the Golden Valley County land. 
 
           * * * 
 
           The problem comes up in certification.  Section 11-18-11 
           requires certification 'that the instrument was filed in his 
           office.'  I do not see how the Register of Deeds can certify 
           that an instrument was filed or recorded when in fact the 
           instrument was only partially filed or recorded regardless of 
           the fact that some of it may not affect property located within 
           the county." 
 
           You then ask: 
 
           1.  Is the Attorney General's opinion still the same relative 
               to instruments other than those affecting oil and gas 
               leases or releases? 
 
           2.  If the Register of Deeds is to determine what descriptions 
               affect property within or without the county, then what 
               sort of certification does the Register of Deeds use in 
               setting up a document number and stamping the instrument?" 
 
     As stated in your letter, section 11-18-11 of the North Dakota 
     Century Code does specifically provide that the register of deeds, 
     after recording the instrument shall make a certificate that the 
     instrument was filed in his office and give the date and hour of 
     filing.  This certificate is to be placed upon the instrument 
     reciting that the instrument was filed in his office and giving the 
     date and hour of filing, and a document number.  The objectives of 
     doing this is to inform any individual looking at the instrument that 
     same has been recorded with the register of deeds in the proper 
     place. 
 



     The opinion of April 5, 1955, concludes that the register of deeds is 
     not required to record the entire judgment but only that portion 
     pertaining to real estate located in the county where the instrument 
     is presented for recording, and to charge accordingly. 
 
     We can envision situations where small parcels of properties are 
     located in various counties and the filing fees for the recording of 
     the entire instrument, if the instrument is lengthy, could become 
     extremely costly for the individual concerned.  However, this could 
     be remedied at the source where the Court could enter separate 
     decrees or judgments, but we see no real reason why this is 
     necessary. 
 
     The purpose and objective to be accomplished by the recording of 
     instruments should be examined.  There is little doubt that the main 
     purpose and objective of filing an instrument is to put the whole 
     World on notice that certain property has been affected, either by a 
     judgment decree or some other legal proceedings, including but not 
     limited to LIS PENDENS.  It would appear that an entry showing that 
     certain property is affected as a result of some legal process would 
     accomplish this.  The individual who receives notice by looking at 
     the records of the register of deeds would be in a position to check 
     out definitely where the instrument was issued and is on file, and 
     what is contained in the instrument.  The same would hold true for an 
     abstracter. 
 
     The term "instrument" as found in section 11-18-11 can be construed 
     to mean that portion of the instrument which relates to property 
     located in the county.  It can be an excerpt.  The term "instrument" 
     does not necessarily embrace every item stated therein, except as it 
     may be pertinent.  Thus, all items contained in the instrument which 
     affect real property located within the county must be recorded.  In 
     this respect the term "instrument" does not necessarily embrace the 
     entire instrument but can refer to only that portion which relates to 
     real property located in the county. 
 
     Thus, in direct response to your first question, the opinion dated 
     April 5, 1955, would have application to instruments which affect 
     real property other than those arising out of oil and gas leases or 
     similar transactions. 
 
     In direct response to your second question, the register of deeds can 
     number the document in accordance with the statutory provisions and 
     stamp such number on the document, but he does not certify that the 
     entire instrument was recorded.  The register of deeds could use a 
     stamp or could write on the instrument that only certain portions 
     thereof were recorded.  For example, he could state that certain 
     portions were recorded which contained his initials, or he could 
     specify the paragraph and page which was recorded. 
 
     In this respect we consider the language of section 11-18-11 as being 
     directory and not mandatory as pertinent to the term "instrument", 
     but only in the sense that it does not require that the entire 
     document be recorded and that the certification does not have to say 
     that the entire instrument be recorded. 
 
     This obviously raises the question, who shall decide what portion of 



     the document should be recorded refers to real property located in 
     more than one county?  Obviously this duty or responsibility should 
     not be imposed upon the register of deeds.  If the register of deeds 
     will follow the directions of the person wishing the instrument to be 
     recorded, he will have satisfied his responsibility.  The register of 
     deeds, however, in certifying that a portion of an instrument has 
     been recorded should indicate on his certificate that the instrument 
     also referred to properties located in a county other than the one in 
     which the instrument is being recorded. 
 
     By following the suggested procedure, the purpose and objective of 
     the recording statutes will have been satisfied.  Anyone checking 
     into any specific property will be alerted that a certain document 
     exists which affects or may affect the specific property.  It becomes 
     incumbent upon such individual to determine the legal affect such 
     instrument has on the property. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


