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October 15, 1970(OPINION) 
 
Mr. Richard B. Thomas 
State's Attorney 
Ward County 
 
RE:  Counties - Election of Commissioners - Number of Write-in Votes 
 
This is in response to your letter in which you referred to the fact that one of the county commissioners 
resigned on September 28, 1970. You then ask if a person seeking to run by write-in votes for the unexpired 
term of the commissioner who just resigned will be required to secure a certain number of votes before he 
would be considered elected.  Your question is related only to the unexpired term and not to the election of 
county commissioners at large at the general election.  There are not names on the ballot in this instance. 
 
Section 16-13-38 provides that the county auditor shall make out a certificate of election to each of the 
persons having the highest number of votes for county offices.  This section has not been amended.  
However, Section 16-08-05 pertains specifically to offices under the no-party ballot.  This section among 
other things provides as follows: 
 

"NO-PARTY BALLOT AT GENERAL ELECTIONS - CONTENTS - DELIVERED TO 
ELECTOR - NUMBER OF VOTES REQUIRED.  * * *The candidate or candidates to the 
number to be elected for each office receiving the highest number of votes shall be duly 
elected to such office, provided however, no person who was entitled to have his name 
appear on the primary election ballot, but whose name was not placed on the primary 
election ballot, shall be elected to a no-party office as a write-in candidate unless such 
person receives a number of votes equal to or more than the number of signatures which 
would have been required to have his name placed on the primary election ballot." 

 
In this instance, the election is a special election.  An opportunity to have the name placed on the primary 
election ballot was not available even though the individual might have sought to have his name placed on 
the primary ballot if there would have been a primary election.  We do not believe that the provisions of 
Section 16-08-05 apply only in instances where a primary election was had. 
 
The legislative purpose in enacting Chapter 158 of the 1965 Session Laws which amended Section 16-08-05 
as stated above was to eliminate the situation where a person receiving one vote could be elected to an 
office where no names appeared on the ballot but resort to write-in vote is used.  (See report by the 
committee of political subdivisions which made a study of the laws and ultimately recommended the 
language as now found in Section 16-08-05.)  
 
Because Section 16-08-05 is a later enactment than Section 16-13-28 and is on specific offices we must 
conclude that the provisions of Section 16-08-05 would govern in your situation. 
 
It is therefore our opinion that any candidate for the office of county commissioner for the unexpired term 
would have to receive a minimum number of votes comparable to the number of signatures which would 
have been required to have his name placed on the primary election ballot as set forth in Section 16-04-04. 
 
On February 18, 1970, in an opinion to Senator Robert Melland, we construed the provisions of Section 
16-04-04 as same would apply to the county commissioners, when same are elected at large.  We concluded 
in said opinion that 2 percent of the combined vote of the sheriff and auditor divided by 2 and divided by the 
number of county commissioner offices would be the minimum number of signatures required.  The 
conclusions reached in said opinion as to the number of signatures required to have the name placed on the 
primary ballot would apply to the number of votes a write-in candidate would have to receive to be declared 
elected for the unexpired term of county commissioner. 



 
A copy of said opinion is enclosed. 
 
HELGI JOHANNESON 
Attorney General 


