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     April 21, 1969     (OPINION) 
 
     Judge W. J. Austin 
 
     County Judge 
 
     Burleigh County Court 
 
     RE:  Counties - County Court - Fees 
 
     This is in response to your letter in which you refer to House Bill 
     No. 322 as passed by the last Legislative Assembly which amends 
     section 27-08-08 of the North Dakota Century Code.  You also quote a 
     portion of the Act as follows: 
 
           'All fees collected for official acts as judge of the county 
           court shall be deposited by the court into the county treasury 
           of the county in which the court is located.'" 
 
     You then note that the quoted provision applies only to official acts 
     performed by the judge, and in support thereon you mention the case 
     of Dickey County v. Austin, 61 N.D. 309, 237 N.W. 831, which held 
     that the furnishing of certified copies in a probate case is not an 
     official act of the judge. 
 
     In construing this bill (H.B. 322) we must take into account all of 
     the pertinent language.  The Act sets forth the salaries of the 
     county judges of county courts of increased jurisdiction based upon 
     population.  The salaries were increased in all of the brackets set 
     up according to population.  The significant portion of the Bill 
     which becomes effective July 1, 1969, provides as follows: 
 
           * * * Such salary shall be payable by the county in equal 
           monthly installments and shall be full remuneration for all 
           official duties including all fees collected for official acts 
           as judge of the county court except fees charged for performing 
           marriage ceremonies.  All fees collected for official acts as 
           judge of the county court except fees charged for performing 
           marriage ceremonies shall be deposited by the court into the 
           county treasury of the county in which the court is located." 
 
     The North Dakota Supreme Court in Sargent County v. Sweetman, 29 N.D. 
     256, 159 N.W. 876, had under consideration the question of salary for 
     county judge, and which fees must be turned over to the county.  The 
     court observed and held as following: 
 
           * * * It is not contended that there is any statute requiring 
           such county judge to make and certify copies of such records, 
           nor is there any statute prescribing any fee for such service. 
           This being true, the act of furnishing such certified copies is 
           not an official act exacted of him by law, but is a mere 
           voluntary labor performed outside of his official duties and 
           for the accommodation merely of persons desiring such copies. 
           In other words, in furnishing such copies he acts in his 



           individual rather than his official capacity.  It is true he 
           makes the certificate by virtue of his official position, but 
           he does nothing more than any other official might do who has 
           power to certify to the correctness of copies made by him. 
           * * *." 
 
     A similar question came before the North Dakota Supreme Court in 
     Dickey County v. Austin, 61 N.D. 309, 237 N.W. 831.  Court in effect 
     reiterated what it said in the Sweetman case.  The court in this 
     instance had under consideration the statute relating to salary of 
     the county judges and the statute which required all fees to be paid 
     into the county treasury (11-10-14).  The court was concerned with 
     the language of the Act relating to the salary of the county judges 
     and other officials of the county, whether or not such Act in any 
     manner repealed the statutory provision requiring the officials to 
     pay over monthly to the county treasurer all fees collected in their 
     official capacity.  The court in effect held that the salary Act did 
     not repeal the other provision of the Act requiring the turning over 
     of fees collected in their official capacity.  Nevertheless, the 
     court concluded that the making of certified copies was not an 
     official act of the county judge. 
 
     It is, however, significant to note that the court did make the 
     following observation: 
 
           * * * If this question was here for the first time the decision 
           might be the other way, but it is not here for the first time. 
           * * *." 
 
     The legislature in section 11-10-14 had already provided that fees 
     for official acts be deposited in the county treasury so there would 
     have been no reason for repeating this in the present Act unless 
     there was a definite purpose for so doing.  We believe the 
     legislature had a purpose in so doing and was not performing a mere 
     idle act. 
 
     In this respect the quoted portion of House Bill No. 322 is under 
     consideration for the first time.  The legislature has specifically 
     provided that all fees collected for official acts except fees 
     charged for performing marriage ceremonies shall be deposited into 
     the county treasury.  It is significant to note that only fees for 
     performing a marriage ceremony were excluded from the funds required 
     to be deposited.  This is clearly an instance where the rule of 
     including one is to the exclusion of all others would be applicable. 
     By placing emphasis on the exclusion of fees for performing marriage 
     ceremonies it would compel the construction that all other fees must 
     be deposited.  However, because of the court's holding on certified 
     copies in the Austin and Sweetman cases this provision of House Bill 
     No. 322 becomes subject to construction.  We are therefore required 
     to examine the intent and purpose of the amendments. 
 
     The official committee reports of the judiciary committee disclose 
     the following statement with reference to the discussion had on the 
     Bill on February the thirteenth: 
 
           The intention of this bill is to cut out all fees except 
           marriage fees and give him decent salary. * * *.  This would be 



           good till 1971.  This would amount to something like 3 percent 
           a year.  In some cases their salary will be less than they were 
           getting with fees.  Legislature has to set salaries.  Esculator 
           clause was mentioned. * * *." 
 
     In reviewing the provisions of law relating to county judges, we do 
     not find that any duty has been imposed upon a county judge to 
     furnish certified copies.  Consequently there is no provision for any 
     fees to be collected for making such certified copy.  As to making 
     certified copies, we find that the legislature has provided a fee 
     schedule for the clerks of district court.  The same are set out in 
     section 11-17-04.  Subsection 6 thereof provides as follows: 
 
           6.  For making a certified abstract of a judgment or a 
               certified copy of judgment, order, or other paper filed or 
               recorded in his office, for the first four folios, fifty 
               cents, and for each additional folio, ten cents;" 
 
     While this provision relates to the clerk of district court, it has 
     application as will be shown.  Section 27-08-12 provides that the 
     county judge may appoint a clerk of county court in certain 
     instances.  Section 27-08-13 relates to county courts having 
     increased jurisdiction and the clerk for such court, and provides 
     that the clerk of such court shall perform substantially the same 
     duties in the same manner as the clerk of district court is required 
     to perform his duties so far as the provisions of this code relate to 
     the clerk of district court which are applicable.  Of course the 
     clerk would be required to deposit such fees in the county treasury. 
 
     The question which has never been considered or discussed by the 
     North Dakota Supreme Court is one relating to the necessity of a 
     certified copy of orders, or who may make certified copies.  It 
     becomes eminently clear when the purpose of a certified paper is 
     examined that the certification would not be of any value unless it 
     was certified by a person having an official position.  The 
     certification obviously has value only because the person making the 
     certification has an official position.  It is not the name of the 
     individual that gives legality and credence to the certified matter 
     but rather the official position.  It would further appear that the 
     making of certified copies of legal papers in the file of the county 
     court of increased jurisdiction is a function that can be performed 
     by the clerk of court, and provision is made for charging a fee.  It 
     further appears that where the legislature has provided for the 
     collection of a fee for performing a certain Act that that 
     constitutes direction and authority to perform the act on the payment 
     of the fee. 
 
     Taking into account the provisions of House Bill No. 322 and being 
     guided specifically by the inclusion of all fees except fees charged 
     for performing marriage ceremonies and the legislative intent as 
     evidenced by the committee report, it is our opinion that House Bill 
     No. 322 requires that all fees collected except fees charged for 
     performing marriage ceremonies must be deposited with the county 
     treasurer.  It is our further opinion that a county judge is not 
     required to furnish certified copies of legal documents on record 
     with his court and that such copies can be furnished by the clerk of 
     court in the same manner as the clerks of district court do in 



     respect to matters where certified copies are needed and are on file 
     with the district clerk of court.  Where exemplification copies are 
     required we see no reason why the practice should not be 
     substantially the same as those employed in district court. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


