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     January 3, 1969     (OPINION) 
 
     Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     RE:  Contractors - License - Transfer to Corporation 
 
     This is in response to your letter in which you ask an opinion on the 
     following: 
 
           "I respectfully request your opinion whether or not, under the 
           contractor's license law, (Chapter 43-07 N.D.C.C.), an 
           individual or a partnership who holds a valid contractors 
           license may incorporate and have the corporation use the 
           license held by the individual or the partnership or will it be 
           necessary for the corporation to secure a new license in its 
           own name in order to operate as a contractor. 
 
           "It is understood that the individual will be the owner of the 
           corporation and the members of the partnership will by the 
           owners of the corporation." 
 
     A contractor's license is not based on public necessity or 
     convenience such as carriers or utilities and other similar 
     activities.  A contractor may obtain a license upon making the proper 
     application and by meeting the required qualifications.  The 
     applicant is not required to establish that a public necessity or 
     convenience exists, nor must such factor be considered by the 
     registrar in granting or denying a license.  The license in question 
     must be considered as a personal privilege. 
 
     A license being a personal privilege cannot as a general rule be 
     communicated or assigned to another.  This rule, however, is subject 
     to modification under certain circumstances where equity requires a 
     transfer in such instances where the licensee dies or where one 
     member of a licensed firm transfers his interest to another for which 
     the license fee is paid and the legal representative or remaining 
     partner carries on the trade or business in the same place.  (See 33 
     Am. Jur. Licenses Section 6, Page 330). 
 
     There are distinct differences between corporations and natural 
     persons.  For purposes of this question we will refer to those 
     differences which we believe are significant. 
 
     A corporation as distinguished from a natural person is an artificial 
     being created pursuant to law with either a perpetual existence or a 
     limited specified time with renewal options.  A corporation exists 
     only in law whereas a natural person has an existence on its own.  A 
     corporation is a legal entity distinct and separate from the members 
     who compose it and has only such powers as are conferred upon it by 
     law.  As to the question here, it should be noted that any disability 
     against a corporation is limited to same, whereas the liability of 
     individuals doing business as such extends to any assets or property 



     of the individual.  It necessarily follows that a change of a 
     business from an individual or individuals to a corporation or a 
     change from a partnership to a corporation creates a complete new 
     legal entity. 
 
     Ownership of the stock of a corporation does not determine the 
     stature, worthiness or liability of a corporation, but rather the 
     directors under whose control the corporation is operated and 
     directed determines same.  Basically, liability and assets of a 
     corporation and not the individual determines the financial soundness 
     of a corporation. 
 
     It is therefore our opinion that a license held by an individual or 
     partnership may not be transferred to a newly created corporation 
     even though the newly created corporation is composed of the same 
     individuals or partnership.  Such newly created corporation would be 
     required to obtain a new license on its own qualifications.  However, 
     as a successor, the newly created corporation could refer to the 
     projects performed by the individuals or corporation in establishing 
     its reliability as a corporation.  It would not necessarily follow 
     that the newly created corporation has the same capacity or 
     reliability, but such information could be used merely to indicate 
     the type of work performed. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


