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     March 24, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. Comart M. Peterson 
 
     Attorney for the Park District 
 
     Tioga, North Dakota 
 
     RE:  Cities - Recreation Systems - Dances for Teen-Agers 
 
     This is in reply to your letter with regard to the powers of a city 
     recreation system under Chapter 40-55 of the North Dakota Century 
     Code. 
 
     You state that you have been presented specific questions as to 
     whether they have authority to hold dances for the teen-agers, hire 
     name bands, charge admission to defray the cost and at the same time 
     invite teen-agers from surrounding towns to also attend. 
 
     You state that the members of the board are also concerned with what 
     supervision would be required at the dances and what liabilities they 
     could incur. 
 
     We agree generally with your thought that the language of these 
     statutes does appear to grant very broad powers to the systems 
     established thereunder. 
 
     We do not find a decision of the North Dakota Supreme Court directly 
     on the question of the appropriateness of dancing projects under said 
     Chapter 40-55.  We do note that in each sections 40-55-02 through 
     40-55-05 mention is made of "community centers, playgrounds, 
     recreation centers and other recreational and character building 
     purposes."  We do note further that McQuillin, Municipal 
     Corporations, 3rd Edition, Volume 13, Section 3702 at page 23 informs 
     us in part: 
 
           "Whether on the ground of the public welfare, the public 
           health, or the like providing recreational facilities or 
           projects for the public is usually an authorized public 
           improvement.  Reference has already been made to auditoriums, 
           opera houses, stadiums, etc.  In addition, are the opening, 
           establishing and maintaining of public parks, squares, and 
           other pleasure resorts, as playgrounds for children, golf 
           courses, bathing beaches, swimming pools and like places for 
           diversion and recreation." 
 
     We are most used to the concept of municipal recreational projects as 
     including such items as golf courses, swimming pools and similar 
     facilities.  However, said Chapter 40-55 is not in terms limited to 
     "outdoor" recreation.  Community centers and recreation centers could 
     well be utilized for such functions as dancing.  On such basis, we 
     would be inclined to the viewpoint that dancing was an appropriate 
     recreational project within the purposes specified in said Chapter 
     40-55. 



 
     The limitation of such dances to the "teen-agers" does present a more 
     difficult problem.  The broad authority granted would certainly not 
     include the right to discriminate against individuals or groups of 
     citizens in dispensing the benefits of a recreational program.  On 
     the other hand, assuming that "teen-age dances" were merely one phase 
     of a total program for the benefit of the entire community we are 
     sure there would be no objection to special programs for special 
     distinct groups of citizens as a part of an overall program for all 
     citizens of the community. 
 
     The suggestion of hiring bands may also be subject to some question. 
     The statutory provision section 40-55-03 of the North Dakota Century 
     Code provides that the board, commission or other body "may employ 
     play leaders, playground and recreation center directors, 
     supervisors, recreation superintendents and such other employees as 
     they deem proper," for the purpose of carrying out the provisions of 
     this chapter.  While a "name brand" does not necessarily come within 
     the specific described types of employees, and while it might be 
     suggested that the band is more closely related to an independent 
     contracting entity for the purpose of furnishing a part of the 
     program, we would not suggest that the total purpose is beyond the 
     scope of the chapter of itself where appropriate to an otherwise 
     proper recreation program. 
 
     The statutory provisions do provide for utilization of public moneys, 
     acceptance of grants or donations of money (Section 40-55-07) etc.; 
     however, no specific provision is made for charging admission. 
     Within the limits you specify, i.e., "to defray the cost", we know of 
     no specific legal objection, assuming of course that the admission 
     fee does not prevent the program from being available to all eligible 
     citizens of the community.  We would assume that the admission fee 
     would be in an amount within the means available to at least the 
     majority of citizens. 
 
     You mention also the possibility of inviting teen-agers from 
     surrounding towns to attend.  The cases we have examined, McLain v. 
     South Pasadena, 318 P. 2d., 199, (Cal. 1957) and Schreiber v. Rye, 
     278 N.Y.S. 2d. 527 involve instances where the court found itself 
     constrained to consider and approve the right of a local public body 
     to prevent attendance in the recreational facility by non-residents 
     where the large number of non-residents actually prevented use of the 
     facility by residents.  No specific comment is made in these cases as 
     to the right of a public body to admit non-residents to its 
     facilities.  To the extent that non-resident attendance does not 
     prevent or inconvenience the local citizenry in utilizing the 
     benefits of the facility, and the system is actually reimbursed for 
     actual expenses incurred in furnishing the facility, we would see no 
     legal objection to same on the same basis as surplus production of 
     other public projects may be sold. 
 
     You state that the members of the board are also concerned with what 
     supervision would be required at the dances and what liabilities they 
     could incur.  You are undoubtedly familiar with the provision of 
     section 40-55-10 to the effect that "The provision, conduct, 
     operation, and maintenance of a system of public recreation under the 
     provisions of this chapter shall be a governmental function of 



     municipalities, school districts, or park districts."  On such basis 
     where the program was reasonably maintained and controlled as such a 
     governmental function, we would assume that governmental immunity 
     would apply to any legal action brought against the municipality or 
     its officers.  It would seem unlikely in any case that the public 
     body could be held liable for injuries incurred.  In this respect we 
     believe it interesting to note the provisions of sections 53-02-08 
     and 53-02-10 of the 1967 Supplement to the North Dakota Century Code. 
     Section 53-02-10 specifically provides that the provisions of said 
     section with regard to admission of persons under the age of eighteen 
     years do not apply to dances sponsored and supervised by a 
     municipality, school district, or civic, fraternal, or religious 
     organization.  No similar exception is made with regard to the 
     remainder of the chapter.  We would therefore assume that the 
     provisions thereof with regard to policing, supervision, etc., would 
     apply to the type of project you have in mind.  In addition we might 
     reiterate that the exception to the provision of section 53-02-10 
     refers not only to sponsorship, but also to supervision.  We would 
     therefore assume that if the system intended to take advantage of the 
     exception to said section 53-02-10, it would be necessary to provide 
     adequate supervision on behalf of the sponsoring organization. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


