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     December 10, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. Robert L. Eckert 
 
     State's Attorney 
 
     Richland County 
 
     RE:  Waters - Water Management Districts - Definition 
 
          of Resident Freeholder 
 
     This is in reply to your letter of December 3, 1969, with regard to 
     the application of the term "resident freeholder." 
 
     Your letter informs us that your board of county commissioners would 
     like to consider the reappointment of an individual to the county 
     water management district board of commissioners.  It further informs 
     us that the individual in question is presently living in another 
     county but voted most recently in your county.  He owns real estate 
     in your county and formerly lived in your county.  The farm he 
     previously lived on is now occupied by his sons.  His residential 
     personal property is assessed in the other county.  You are informed 
     that he has disposed of all of his personal property in your county. 
 
     Your question is whether the board of county commissioners of your 
     county can appoint this individual to serve as a member of the board 
     of commissioners for your county's water management district. 
 
     You call our attention to the provision of section 61-16-08 of the 
     1969 Supplement to the North Dakota Century Code which provides, in 
     part: 
 
           "* * * any resident freeholder in the district shall be 
           eligible for appointment to the board of commissioners thereof. 
           * * *." 
 
     The term "resident freeholder" is not commonly used in prescribing 
     qualifications for office in this state.  The word "freeholder" has 
     long been recognized in our system of law.  Thus, we note at 17A, 
     Words and Phrases, Permanent Edition, 309, the statement that: 
 
           "A tenant who held by a free tenure under the feudal system had 
           a right to the enjoyment of the land for his life, at least, 
           and could not be dispossessed even for the nonpayment of rent 
           or nonperformance of his services, and hence he was called a 
           'freeholder.'  Turner v. Dawson, 80 va. 841, 844." 
 
     We also find the more qualified term "resident freeholder" defined. 
     37 Words and Phrases, 1969 Cumulative Annual Pocket Part Supplement, 
     55, informs us that: 
 
           "A 'resident freeholder' qualified to protest annexation is one 
           who is a resident within the area to be annexed, holding a 



           present legal title to a freehold estate in real property 
           located within the area to be annexed.  Kunesh v. City of Great 
           Falls, 317 P.2d. 297, 301, 132 Mont. 285. 
 
           "To be 'resident freeholder' of proposed town which would be 
           composed of contiguous territory which was part of two other 
           towns, the person was required to be a freeholder and 
           domiciliary of the territory which was to compromise (sic) the 
           new town, but it was not necessary that such person spend 
           majority of his time at location of the freehold interest.  In 
           re Town of Spread Eagle, 116 N.W.2d. 165, 168, 17 Wis. 2d 200. 
 
           "'Resident freeholders' within meaning of statute providing 
           that after approval of commissioner of education of plan for 
           formation of consolidated school district, election on 
           consolidation shall be held on presentation to county 
           superintendent of petition or petitions asking for formation of 
           consolidated school district by at least twenty-five percent of 
           'resident freeholders' of each school district, means persons 
           who are residents of school district involved, and who own 
           freehold interest in land situated in such school district, and 
           not residents who own land in other parts of the state. 
           Sullivan v. Joint Independent Consol. School Dist. No. 102 of 
           Swift and Chippewa Counties, 88 N.W.2d. 1, 5, 251 Minn. 378." 
 
     From the facts given in your letter, we would assume that there is no 
     question but that the individual in question owns real estate in your 
     county and thus is a freeholder of your county.  The problematical 
     question would, therefore, apparently be whether he is a "resident" 
     freeholder of your county.  It is our opinion that residence for 
     purpose of this qualification should be determined under the 
     provisions of section 54-01-26 of the North Dakota Century Code.  We 
     are, of course, not familiar with all background circumstances, 
     however, from the information you submit we would assume that while 
     the individual has physically moved to another county he has not 
     formed the necessary intent to make the new county his permanent 
     residence.  On such basis he would be permitted to vote under 
     residence requirements only in your county, not in the county where 
     he is usually physically present.  If this is the basis upon which he 
     votes in your county, we would assume such voting is valid, that he 
     is a legal resident of your county, and that he therefore is also a 
     "resident freeholder" of your county within the meaning of the 
     statutory language previously quoted herein.  The converse is also 
     true, i.e., if he has physically moved to the new county with the 
     intention of establishing his permanent legal residence in that 
     county, he is a legal "resident" of that county, he may not vote in 
     the former county, and he is not a "resident freeholder" of a 
     district within your county within the meaning of the statutory 
     language heretofore quoted.  Voting in a county other than that of 
     one's residence is a criminal offense, and we would not assume that 
     the individual has performed an illegal act in the absence of direct 
     proof that he has done so. 
 
     On the basis of the facts you give, the question would appear to turn 
     upon the "intent" of the individual who has physically moved to 
     another county.  Perhaps the best evidence of such intent would be 
     his own statement as to what that intent is.  If he has performed 



     acts inconsistent with an intention to retain your county as his 
     county of legal residence, such as voting in the new county, his 
     declaration might be open to serious question.  However, the facts 
     you give do not contain any item that would necessarily militate 
     against his declaring that it is and has been his intention that your 
     district is his place of legal residence. 
 
     On such basis, if he declares that it is his intention that your 
     district is and remains his legal residence and the real property 
     interests mentioned are owned by him in your district, we would 
     assume on the basis of the facts given that he is a "resident 
     freeholder" of that district and, on this basis, that he may be 
     appointed to the board of commissioners of that district. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


