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     May 28, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Amundson 
 
     Attorney 
 
     Bowman County Water Management District 
 
     RE:  Waters - Water Management Districts - Authority of Board 
 
            to Limit Impoundments 
 
     Your letter of April 18, 1969, requests an opinion relative to 
     subsection 8 of section 61-16-11 of the North Dakota Century Code. 
     This section describes the powers and duties of the board of 
     commissioners of a water management district, and subsection 8 
     provides as follows: 
 
           POWERS AND DUTIES OF BOARD OF COMMISSIONERS.  The board of 
           commissioners shall have the power: 
 
           * * * 
 
           8.  To make rules and regulations concerning the use to which 
               such waters may be put and prevent the pollution, 
               contamination or other misuse of the water resources, 
               streams, or bodies of water included within the district; 
 
           * * *." 
 
     You also cite the following underscored provisions of section 
     61-04-02: 
 
           APPLICATION FOR BENEFICIAL USE OF WATER REQUIRED.  The United 
           States, any department or agency thereof and any person, 
           association or corporation intending to acquire the right to 
           the beneficial use of any waters, before commencing any 
           construction for such purpose or before taking the same from 
           any constructed works, shall make an application to the state 
           engineer for a water permit, unless such construction or taking 
           from such constructed works is for domestic or livestock 
           purposes or for fish, wildlife and other recreational uses. 
           However, immediately upon completing any constructed works for 
           domestic or livestock purposes or for fish, wildlife and other 
           recreational uses the water user shall notify the state 
           engineer of such constructed works, dam or dugout's location 
           and acre-feet capacity.  Regardless of proposed use, however, 
           all water users shall secure a water permit prior to 
           constructing an impoundment capable of retaining more than 
           twelve and one-half acre-feet of water."  (Underscoring ours.) 
 
     You then ask the following questions: 
 
           Does the Bowman County Water Management District, within the 



           county of Bowman, North Dakota, have the power and authority to 
           limit construction of water impoundments within the county 
           regardless of their size or proposed use? 
 
           Does the Bowman County Water Management District have the 
           authority under this subsection to restrict all impoundments to 
           sizes of less than two acre-feet? 
 
           Does the Bowman County Water Management District have the 
           authority under this section to require drawdown tubes for 
           purpose of releasing water in any dam constructed within the 
           given watershed area within the county of Bowman? 
 
           Does section 61-16-15 divest a water management district of its 
           authorities to make rules and regulations concerning the use of 
           water when such rules and regulations would prevent the 
           construction of dams and dugouts having a capability of 
           impounding more than two acre-feet of water?" 
 
     Section 61-01-01.1 of the North Dakota Century Code states in part: 
 
           * * * Neither a conditional nor a perfected water permit shall 
           be required of a landowner or his lessee to appropriate water 
           from any source or any constructed works for domestic and 
           livestock uses.  * * *." 
 
     Sections 61-01-01.1 and 61-04-02, as previously quoted, in effect 
     allow water to be appropriated from any source without requiring the 
     appropriator to secure a water permit providing the water thus 
     appropriated is used for domestic, livestock or fish, wildlife or 
     other recreational purposes, and the impoundment is not capable of 
     retaining more than twelve and one-half acre-feet of water. 
 
     We do not find any law which specifically or by necessary implication 
     authorizes a water management district to:  (1) limit the 
     construction of water impoundments;  (2)  restrict all impoundments 
     to sizes of less than two acre-feet of water; or  (3) require 
     drawdown tubes in dams. 
 
     It is a well settled rule of law that political subdivisions and 
     administrative agencies have only those powers which are specifically 
     granted or necessarily implied from the grant.  The provisions of 
     section 61-16-11 relating to the powers and duties of the board of 
     commissioners must be construed in light of court decisions relating 
     to such provisions and the rules of law that would apply.  We cannot 
     say that the provisions of section 61-16-11, or subsection 8 thereof, 
     imply plenary authority to do all of the things mentioned.  For 
     example, section 61-01-01.1 establishes certain priorities and 
     concludes by stating that:  "Neither a conditional nor a perfected 
     water permit shall be required of a landowner or his lessee to 
     appropriate water from any source or any constructed works for 
     domestic and livestock uses.  Regardless of proposed use, however, 
     all water users shall secure a water permit prior to constructing an 
     impoundment capable of retaining more than twelve and one-half 
     acre-feet of water." 
 
     The legislature has specifically created certain priorities and 



     provided for other means of control, which applies equally well to a 
     user and the board of commissioners.  If the provisions relating to 
     the powers and duties of the board of commissioners were construed as 
     granting plenary power, such provisions could then be classified as 
     granting an unlawful legislative power.  It is a well settled rule of 
     law in this state that the legislature cannot delegate any 
     legislative powers to an administrative agency or political 
     subdivision.  It is also well established that administrative 
     agencies may not go beyond what the legislature has authorized.  (See 
     Medical Properties v. N. D. Board of Pharmacy, 80 N.W.2d. 87.)  A 
     regulation, to be valid, must not only be consistent with the 
     authority given to it by law but it must also be reasonable. 
     Reasonableness appears to be a major factor in determining the rights 
     of the board of commissioners or the rights of a user. 
 
     It is conceivable that under a certain given set of facts, taking 
     into account all of the other provisions of law related to waters, 
     that the board of commissioners may take certain action to regulate 
     the use of water and prevent pollution, contamination or other misuse 
     of water resources, but under the existing laws the board of 
     commissioners of a water management district may not arbitrarily set 
     a limitation or restriction without a real basis in fact.  The 
     board's activities or powers must also meet the constitutional due 
     process provisions. 
 
     As to your first question, the board of commissioners of a water 
     management district does not have the authority to limit the 
     construction of water impoundments within the county regardless of 
     their size or proposed use. 
 
     As to your second question, the district does not have the authority 
     under subsection 8 of section 61-16-11 to actively restrict all 
     impoundments to sizes of less than two-acre feet.  However, it is 
     conceivable that under certain given facts the management district 
     may limit the impoundments in certain areas for certain purposes to 
     sizes of less than two-acre feet.  This becomes a fact question. 
 
     As to your third question, the management district does not have the 
     authority to require drawdown tubes for the purpose of releasing 
     water in any dam constructed within the watershed area, unless it can 
     be established that this is a necessary means or the only practical 
     means of regulating the use of the water or preventing the pollution 
     or contamination of the water after taking into account all of the 
     other provisions of law and rights of the individuals concerned. 
 
     As to your fourth question, section 61-16-15 does not divest the 
     water management district of its authority.  However, the authority 
     of the water management district, as indicated above, is not plenary 
     and any rule or regulation must be based on reasonableness and 
     necessity, and the rights of water users, and must have a basis in 
     fact for its adoption, and must be within the power granted to it or 
     necessarily implied. 
 
     It becomes eminently clear that the questions asked cannot be 
     answered with a categorical "yes" or "no."  A given set of facts 
     could produce a definite "no" to all of those questions, and in a 
     given set of facts the answer would be a modified "yes." 



 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


