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     June 26, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Alphson 
 
     State's Attorney 
 
     Grand Forks County 
 
     RE:  Cities - Platting - Approval by County Planning Commission 
 
     This is in response to a request for an opinion on the following 
     situation: 
 
     A local contractor made application to the Grand Forks City Zoning 
     and Planning Commission for approval of a plat south of the City of 
     Grand Forks - approximately seven miles.  The contractor was turned 
     down in his application.  The contractor then applied to and obtained 
     approval of the Grand Forks County Planning and Zoning Commission. 
     The plat was then brought to the County Commissioners, which approved 
     said plat by a two-thirds vote.  You then inform us that it is 
     contended by some that the following underscored language in Section 
     40-48-19 of the North Dakota Century Code will not permit the filing 
     or the recording of the plat as approved by the County Commissioners: 
 
           "MAJOR STREET PLAN ADOPTED BY COMMISSION - REGULATIONS 
           GOVERNING FILING AND APPROVAL OF PLAT.  Whenever a planning 
           commission shall have adopted a major street plan of the 
           territory within its subdivision jurisdiction, or of a part 
           thereof, and shall have filed a certified copy of such plan in 
           the office of the register of deeds of the county in which such 
           territory or part is located, no plat of a subdivision of land 
           within such territory or part thereof shall be filed or 
           recorded until it shall have been approved by such planning 
           commission and such approval shall have been entered in writing 
           on the plat by the chairman or secretary of the commission." 
           (Emphasis supplied.) 
 
     The expression, "such planning commission", as found in the 
     underscored provision of Section 40-48-19 and quoted herein, 
     obviously refers to a "planning commission" as same appears in the 
     first portion of Section 40-48-19.  The expression, "A planning 
     commission", refers to the planning commissions mentioned in the 
     preceding section, which is Section 40-48-18.  The entire provision 
     of Section 40-48-19 simply provides that a plat which has not been 
     approved by such planning commission shall not be filed or recorded. 
     However, Section 40-48-18 sets forth how approval of a plat may be 
     obtained.  Said section reads as follows: 
 
           "JURISDICTION OF SUBDIVISION - APPROVAL OF COUNTY PLANNING 
           COMMISSION NECESSARY - FAILURE TO AGREE.  The territorial 
           jurisdiction of any municipal planning commission over the 
           subdivision or platting of land shall include all land located 
           in the municipality and all land lying within six miles of the 
           corporate limits of the municipality and not located in any 



           other municipality.  In the case of any such nonmunicipal land 
           lying within six miles of more than one municipality having a 
           planning commission, the jurisdiction of each municipality 
           shall terminate at a boundary line equidistant from the 
           respective corporate limits of such municipalities.  The 
           approval of the county planning commission, if there is one, 
           shall be necessary on all plats in areas outside the corporate 
           limits of any municipality.  If the county planning commission 
           fails to agree with a city planning commission having 
           jurisdiction over any plat, the board of county commissioners, 
           by a two-thirds vote of its entire membership, may overrule the 
           findings of one planning commission and approve said plat as 
           recommended by another planning commission." 
 
     Your letter does not provide us with any information, nor do we have 
     any information, as to whether or not a major plan other than the 
     present plat was adopted and, if so, by which planning commission. 
     Neither are we informed whether such plan, if any, was approved by 
     the County Planning Board, which appears to be a prerequisite under 
     Section 40-48-18. 
 
     Exclusive jurisdiction under Section 40-18-26 is given to the 
     planning commission within its territory, except as provided for in 
     Section 40-48-18.  The exception must be given full and true 
     consideration, and as a result of this the provisions of Section 
     40-48-18 would appear to be applicable in this instance. 
 
     In your specific instance we have doubt that the City Planning 
     Commission has jurisdiction because the plat, as stated, is 
     approximately seven miles south of the City of Grand Forks.  Section 
     40-48-18 gives territory jurisdiction to a municipal planning 
     commission only within six miles of a corporate limit.  If it is 
     within the six miles, the provisions of Section 40-48-18 permit the 
     County Commissioners to overrule the City Planning Commission if the 
     plat involves an area outside the corporate limits of the 
     municipality and was approved by the County Planning Commission.  An 
     approval is equivalent to a recommendation. 
 
     It is therefore our opinion, upon the facts presented and the 
     assumption made, that where a proposed plat pertains to an area which 
     is outside of the corporate limits of a municipality the County 
     Commissioners, by a two-thirds vote, may overrule the City Planning 
     Commission and approve a recommended plat by the County Planning 
     Commission.  It is our further opinion that a plat which has not been 
     approved by the appropriate planning commission, as the case may be, 
     may not be filed or recorded.  Final approval of a plat depends on 
     the location of the area and the body which has final jurisdiction. 
 
     In arriving at this conclusion, we are aware of the provisions of 
     Chapters 11-33 and 11-34.  We assumed that the Board of County 
     Commissioners had adopted a county planning commission. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


