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     June 11, 1969     (OPINION) 
 
     Mrs. Clara D. Brown 
 
     Executive Secretary 
 
     North Dakota Teachers' Insurance 
 
       and Retirement Fund 
 
     RE:  Teachers Insurance and Retirement Fund - Teachers Contribution - 
 
            Statutory Conflict 
 
     This is in reply to your letter of June 9, 1969, relative to Senate 
     Bill No. 258 enacted by the 1969 Legislative Assembly and effective 
     July 1, 1969.  You state the following facts and questions: 
 
           Section 15-39-14 gives three percent of a teacher's salary as 
           the rate to be contributed by the employer and not to exceed 
           $150.00 per year.  The intended rate was two percent with the 
           $150.00 maximum. 
 
           The teacher's assessment is to be three percent to a maximum of 
           $225.00 which would mean the maximum salary would be $7,500.00. 
           Two percent of $7,500.00 would give the $150.00 maximum for the 
           employer. 
 
           In section 15-39-17 the intended rate of two percent is given. 
 
           May we legally use the two percent for the employer's share as 
           it was the intent of the law?" 
 
     Section 1 of Senate Bill No. 258 amends section 15-39-14 of the 1967 
     Supplement to the North Dakota Century Code to read, in part, as 
     follows: 
 
           * * * When a political subdivision or institution covered by 
           the benefits of the teachers' retirement fund provides sick 
           leave and employs substitute teachers at additional cost to 
           said subdivisions or institutions, they shall be assessed three 
           percent per annum but in no event be required to pay in excess 
           of one hundred fifty dollars per year as matching fund for any 
           one teaching position.  Teachers employed on a full-time basis 
           shall be assessed three percent per annum, but not more than 
           two hundred twenty-five dollars per year."  (Emphasis 
           supplied.) 
 
     Section 2 of Senate Bill No. 258 amends section 15-39-17 of the 1967 
     Supplement to the North Dakota Century Code to provide, in part, as 
     follows: 
 
           * * * The disbursing officers of each school district, and of 
           each county, between June twentieth and June thirtieth of each 



           year, shall forward to the treasurer of the county the 
           assessments deducted and retained as provided in this chapter, 
           and in addition thereto, contributions to the fund in an amount 
           equal to assessments shall be set aside from funds available 
           for the payment of the salary of the teachers, except that no 
           contribution by any school district, as determined by a 
           teacher's contribution, shall exceed two percent of the 
           teacher's salary or one hundred fifty dollars per year as 
           matching fund for any one teaching position.  * * *." 
           (Emphasis supplied.) 
 
     There is an obvious discrepancy in the law in that section 15-39-14, 
     as amended by Senate Bill No. 258, specifies a two percent 
     contribution by the school districts or institutions.  Neither of 
     these provisions were part of the original bill as introduced. 
     However, the changes were recommended by the Senate Education 
     Committee.  See page 590 of the Senate Journal.  The amendments were 
     adopted by the Senate.  See page 619 of the Senate Journal.  Since 
     both amendments were adopted at the same time, there is nothing in 
     the legislative history which is of assistance in determining whether 
     the two percent or the three percent rate should prevail. 
 
     However, as you have noted, the teacher's contribution is three 
     percent but not to exceed $225.00 per year.  It appears logical that 
     the legislature would have intended the salary bases against which 
     the percentages were to be applied to be the same.  In this instance 
     the maximum salary upon which the teacher would be required to pay an 
     assessment would be $7,500.00 ($225.00 divided by three percent). 
     The employers (school districts, institutions, etc.) are limited to a 
     maximum payment of $150.00 and it would appear that the two percent 
     rate is the one intended by the legislature since $150.00 divided by 
     two percent also equals $7,500.00.  If the three percent rate is 
     used, it would mean the school districts would be paying a higher 
     rate on a lower salary base, i.e., $5,000.00 ($150.00 divided by 
     three percent). 
 
     Ordinarily this method of determining legislative intent would be 
     given little consideration.  However, in view of the fact the 
     statutes, as amended, are directly conflicting and in view of the 
     fact the legislative intent is impossible to determine from the 
     legislative history, we believe the above method of determining 
     legislative intent is proper in this instance. 
 
     It is our opinion that two percent is the proper rate for the 
     employer's share of contribution to the Teachers' Insurance and 
     Retirement Fund. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


