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January 7, 1969 (OPINION) 
 
Honorable Bernice Asbridge 
State Treasurer 
 
RE:  Taxation - Alcoholic Beverages - Federal Instrumentalities Exempt 
 
This is in response to your letter in which you ask for an opinion on the construction of 
Section 5-03-04 of the North Dakota Century Code, as amended by the 1967 Legislature.  
You also enclosed correspondence and reference material you received from the 
commanding officer of an air base in North Dakota, which material, amongst other things, 
referred to AFR and military directives and manuals. 
 
Your specific question is whether or not beer and liquor sold to officers' clubs are subject 
to the North Dakota taxes.  Apparently the question arises over the fact that an opinion 
was issued to the Honorable John Erickson, State Treasurer, on August 21, 1959, which 
held that sales of beer and liquor to officers' and noncommissioned officers' clubs were 
subject to the North Dakota taxes.  However, since then the Legislature has amended the 
law (Section 5-03-04), which now provides for an exemption.  Section 5-03-04, as 
amended, provides as follows: 
 

COLLECTION OF TAXES.  The taxes imposed by this chapter shall be paid 
by wholesalers to the state treasurer on or before the fifteenth day of each 
month.  Liquor wholesalers shall make such payments based on the total 
gallonage sold the preceding calendar month.  Beer wholesalers shall make 
such payments based on the total gallonage purchased from brewers the 
preceding calendar month.  Sales of beer and liquor to instrumentalities of 
the federal government on military reservations shall be tax exempt.  Upon 
satisfactory proof a tax credit shall be allowed beer wholesalers for beer 
purchased, but which cannot be sold in North Dakota.  A tax credit shall be 
allowed wholesalers on bad accounts which are charged off for income tax 
purposes, but a prorata tax shall again be paid on any accounts 
subsequently collected.  If any wholesaler makes an overpayment of taxes 
due, the state treasurer shall issue a credit applicable to future obligations  
or certify such amount to the department of accounts and purchases for a 
refund.  Any remittance within one dollar of the correct amount due may be 
accepted by the state treasurer as the correct amount due.    (Emphasis 
supplied.) 

 
The underscored language specifically exempts the sale of beer and liquor to 
instrumentalities of the federal government, if same are located on a military reservation. 
We are now faced with the question whether or not officers' and noncommissioned 
officers' clubs on military reservations are instrumentalities of the federal government.  In 



an effort to resolve this question, we have corresponded with the Department of the Air 
Force at Washington and received pertinent regulations, manuals and directives on the 
subject matter.  AFM 176-3, Section A, 1, states that an open mess is an activity and is an 
instrumentality of the United States Government.  In Paragraph 2 of same, it provides that 
the installation commander may authorize officers' and noncommissioned officers' open 
messes with approval of the major command.  Paragraph 32 of same provides that the 
sales by the open messes are limited to certain items, including malt beverages, and that 
sales of alcoholic beverages are to be in accordance with AFR 34-57.  Paragraph 5 
(February 9, 1968) of said regulation provides as follows: 
 

a. Alcoholic and malt beverages by the drink will be sold only to 
authorized adults.  When authorized by the installation commander, 
alcoholic and malt beverages may be sold by open messes or other 
sundry funds for consumption on the premises in: 

 
(1)  Open messes. 

 
(2)  The golf club house. 

 
(3)  Transient officers quarters 

 
(4)  Transient noncommissioned officers quarters. 

 
(5)  Facilities operated by other sundry funds on installations 

outside the United States. 
 
b. When authorized by the installation commander, packaged malt 

beverages may be sold by open messes." 
 

The foregoing regulation does not authorize packaged or bulk sales of alcoholic beverages 
as distinguished from malt beverages or beer. Throughout these regulations we repeatedly 
find the terms "officers'" and noncommissioned officers' open mess", but we do not find the 
terms or expressions "officers'" or "noncommissioned officers' clubs."  In correspondence 
with the Department of the Air Force, dated December 5, 1968, we were informed that 
there was no legal, substantive, or administrative distinction, but only a distinction as to 
terminology in that colloquially "open messes" are frequently referred to as "clubs." 
 
In Maynard & Child, Inc. v. Shearer (Ky. 1956) 290 S.W.2d. 790, the Court held that the 
officers' club was an instrumentality of the United States government and was exempt 
from the State excise taxes, unless it can be proved that the officers got together for the 
purpose of avoiding the prohibition of the sale of liquor imposed by Section 1350 of Title 
10, or unless proof showed that the association of officers was not, in fact, an officers' club 
under War Department regulations. 
 
This suggests that instances can exist where military personnel might organize and 
operate clubs which are not instrumentalities of the United states government.  The 



pertinent regulations referred to earlier herein clearly provide that such open messes may 
be established only with approval of the military command or major command.  While 
there may be a presumption that authority has been obtained to operate a club in 
accordance with military regulations, the State has no direct knowledge that this is a fact.  
Neither is the state in a position to know what sales of alcoholic beverages are permitted in 
military establishments.  It is conceivable that in certain areas the sale may be limited to 
malt beverages, and in other bases, the on-sale of liquor is permitted.  While the DOD 
directive dated May 4, 1964 authorizes, under certain conditions, sale outlets of packaged 
or bulk alcoholic beverages, we are not aware of an AFR directive or manual which 
specifically authorizes bulk or packaged sales of alcoholic beverages on military basis in 
the United States. We make this comment to illustrate that such activities are subject to 
the internal control pursuant to pertinent directives from the DOD and AFR and other 
military directives and manuals.  
 
It does appear that, under certain conditions where authority is granted and approval 
obtained by the proper military personnel, alcoholic beverages may be sold for 
consumption on the premises.  We also recognize the Legislative enactment which 
specifically exempts from North Dakota taxes sales of the alcoholic beverages to 
instrumentalities of the United States government.  The burden rests with the person 
claiming the exemption.  
 
It is, therefore, our opinion that in order to qualify for the exemption, the transaction data, 
such as purchase order, invoice or sales slip, must, in addition to the name of the mess or 
club to which the alcoholic beverages are sold, specifically state that the purchaser is an 
instrumentality of the United States government and must be signed by a duly authorized 
representative of such instrumentality.  If the invoice, data or sales slip does not state that 
it is purchased by an instrumentality of the United States, and is not signed by a duly 
authorized representative of such instrumentality, such sale will not be entitled to an 
automatic exemption from the State taxes.  As an example, the invoice or transaction 
memoranda should be substantially in the following manner:  "Noncommissioned officers, 
Minot Air Force Base, North Dakota, an instrumentality of the United States government" 
and must be signed by a duly authorized representative of such instrumentality. 
 
HELGI JOHANNESON 
Attorney General 


