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     February 24, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. Donald R. Holloway 
 
     Securities Commissioner 
 
     State of North Dakota 
 
     RE:  Mineral brokers - Registration - Agent or employee 
 
     You recently requested an opinion from this office in regard to the 
     interpretation of various sections of Chapter 43-22 of the North 
     Dakota Century Code.  Your question is as follows: 
 
           Is an agent or employee of a registered oil, gas, or mineral 
           broker required to be registered as an oil, gas, or mineral 
           broker while performing the functions of such broker on behalf 
           of his registered principal or employer?" 
 
     Section 43-22-01(1) of the North Dakota Century Code provides: 
 
           1.  Oil, gas or mineral broker shall mean any person, 
               copartnership, association or corporation engaged in the 
               business of buying for resale leases, mineral rights, 
               royalties, or other interests in oil or gas properties or 
               in properties containing or presumed to contain uranium or 
               other fissionable materials from the surface holder or 
               landowner, whether for himself or as agent of others." 
               (Emphasis supplied.) 
 
     It is our opinion that the emphasized portion of the above quoted 
     definition pertains to agents of persons not registered as oil, gas, 
     or mineral brokers.  The language is necessary in order for one to 
     not avoid the requirements of the Act by claiming to be the agent of 
     another who is not registered as an oil, gas or mineral broker. 
 
     Section 43-22-05 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           BOND COVERS AGENT.  The bond or deposit furnished by an oil, 
           gas or mineral broker shall cover the acts of his duly 
           authorized employees or agents.  Any such employee or agent 
           need not furnish a separate bond but the burden of proof shall 
           rest upon any person not himself bonded to establish that he 
           was duly authorized by a bonded broker.  An oil, gas or 
           mineral broker registered under this chapter shall certify to 
           the commissioner the names, business addresses and residence 
           addresses of any regular employees or agents employed in the 
           business of buying for resale oil and gas leases, mineral 
           rights, royalties, or other interests in oil and gas properties 
           from the surface holder or landowner, at the time of 
           registration or renewal thereof and shall certify the names, 
           business and residence addresses of any such employees or 
           agents within ninety days of their employment by such oil, gas 



           or mineral broker." 
 
     The first sentence in the above quoted section provides that the bond 
     covers the agents and employees of the broker. 
 
     The last sentence of the above quoted section provides, in substance 
     that a registered oil, gas or mineral broker furnish names and 
     addresses of all his agents and employees that are buying mineral 
     rights for him.  This shows a legislative intent that such agents and 
     employees need not be separately registered as oil, gas or mineral 
     brokers as the public is protected by the registered broker, who as 
     principal or employer is required to be bonded, and if a non-resident 
     must have filed a Consent to Service of Process as the Act provides 
     in Section 43-22-07. 
 
     Therefore, the specific answer to your question is "no."  The agent 
     or employee of a registered oil, gas or mineral broker is not 
     required to be separately registered as an oil, gas or mineral broker 
     while acting within the scope of his agency or employment. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


