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     April 24, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. J. M. Glaser 
 
     Deputy Labor Commissioner 
 
     RE:  Labor - Mediation Boards - Exemption of Political Subdivisions 
 
     This is in reply to your letter with regard to the application of a 
     part of section 34-11-02 of the North Dakota Century Code.  Your 
     letter states that you would like our opinion as to whether a 
     subdivision of government not specifically mentioned would be exempt 
     from the provisions of this chapter although the reference is to 
     public employees 
 
     Section 34-11-02 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           "MEDIATION BOARD, HOW DESIGNATED - SELECTION OF CHAIRMAN. 
           Whenever a public employer or the employing head of a board, 
           commission, or department in the state service or in the 
           services of any subordinate jurisdiction or whenever any union, 
           association, or group of public employees of a public unit of 
           government decides by vote of such group that a grievance or 
           matter in dispute which has been considered between the 
           employer and the employee cannot be settled amicably and 
           without disruption of the public service it shall be the duty 
           of the employer or the employees or both to request in writing 
           of the chief executive officer of the unit of government, 
           namely the governor in the state service, the chairman of the 
           county board or commission in county services and the mayor or 
           city manager of the city in city services, that it is the wish 
           of one or both parties concerned in such dispute or grievance 
           that the provisions of this chapter be made use of by the 
           designation by such officer or two members of a mediation 
           board, one to be recognized as a representative of the employer 
           in the public service and one to be a bona fide employee who is 
           a member of the union, association, or group of employees and 
           who is interested in the point of view of such group of 
           employees.  The two persons so designated shall upon their 
           appointment forthwith meet and agree upon a third person who 
           shall be chairman of the mediation board." 
 
     We note that the above statutory provision mentions the state, county 
     and city.  We note further that section 34-11-03 of the North Dakota 
     Century Code mentions state, county and city.  Neither said section 
     34-11-02 nor section 34-11-03 mentions townships, school districts or 
     other forms of political subdivision or quasi-political subdivision. 
     We do not find in this chapter the use of the term "political 
     subdivision."  The references to its application contained in the 
     chapter are to "unit of government" or such things as "the state or 
     any subordinate jurisdiction thereof."  The references to state, 
     county and city in said sections 34-11-02 and 34-11-03 do not 
     indicate that state, county and city are necessarily examples of the 
     political subdivisions covered therein, but would rather indicate 



     that they are the political subdivisions covered therein. 
 
     In previous correspondence we have considered, in effect, the 
     possibility of considering school district employees to be "public 
     employees" within the meaning of this chapter.  (See Xerox copy of 
     letter attached)  We note also that in a very recent decision of the 
     District Court for Ward County, North Dakota, the memorandum opinion 
     issued by the court indicates quite strongly that principles applying 
     to "government employees" applied to the school district employees 
     there concerned.  In view of this situation we would be inclined to 
     the view that the general principles stated in section 34-11-01 of 
     the North Dakota Century Code might well be applicable to the 
     employees of political subdivisions of the state other than state, 
     city or county employees.  However, in view of the very specific 
     designation of state, city or county employees in said sections 
     34-11-02 and 34-11-03 we are not prepared to state that the 
     procedures there provided for are available to employees or employers 
     of other than the state, city or county. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


