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     July 30, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Alphson 
 
     State's Attorney 
 
     Grand Forks County 
 
     RE:  Counties - Redistricting - Manner of Creating Districts 
 
     This is in response to your letter in which you state that the County 
     Commissioners, pursuant to Chapter 11-07, as amended, of the North 
     Dakota Century Code, have commenced redistricting within the county. 
     You then call our attention to the provisions of Section 11-07-03 
     which, in part, states as follows: 
 
           "* * * In no event shall every district be formed in such a 
           manner that the population of cities located within each 
           district exceeds the population of the district area outside 
           the cities. * * *." 
 
     You further state that you are uncertain as to whether this means 
     that each district comprising urban and rural area must be equal in 
     population or whether there could be a commissioner's district all 
     within the city.  You further advise that the population of the City 
     of Grand Forks comprises approximately 71 percent of the population 
     of the County.  You also call attention to the provision of Section 
     11-07-03, which provides that in no event shall the commissioners' 
     districts vary in population more than 10 percent.  You then ask for 
     an opinion on the following questions: 
 
           1.  May the Redistricting Board establish districts wholly 
               within a city in the county or must they maintain in each 
               district an equal population of rural-to-urban population? 
 
           2.  Must the Grand Forks Air Force Base population be included 
               in the determination of district boundaries?" 
 
     A careful reading of Section 11-07-03 of the North Dakota Century 
     Code compels the conclusion that the districts shall not vary more 
     than 10 percent in population.  We further find that the districts 
     shall not be constituted in such a manner so that each district will 
     have a greater number of city population than rural population.  We 
     do not find any language which would indicate that a district may not 
     be composed of an area wholly and solely within the city limits.  In 
     fact, the requirements would indicate that in certain instances the 
     only way the statutory requirements can be met would be by creating a 
     district consisting wholly of an area within the city.  This would 
     mean that one or more districts may consist wholly of population of 
     the city as distinguished from population of rural and areas outside 
     of the city. 
 
     It is further observed that the districts shall be as regular and 
     compact as is practicable and shall be substantially equal in 



     population as is possible. 
 
     In direct response to Question No. 1, it is our opinion that the 
     redistricting board may establish districts wholly within the city 
     consisting of only urban population of that city.  It is our further 
     opinion that the law does not require that each district be composed 
     of city and rural population, but under no condition may every 
     district have city population which outnumbers the rural population 
     within the district.  Depending upon the distribution of population, 
     particularly where the greater percentage of the population of the 
     county is in the city, it is impossible to create districts in such a 
     manner so that each district will have part city and part rural 
     population and still conform with the law. 
 
     As to Question No. 2, we are enclosing a copy of an opinion addressed 
     to Representative Lynn W. Aas, Fifth District, Ward County, North 
     Dakota, which answers this question.  You will note that the opinion 
     states it is the population  including all of the people in the 
     county, as distinguished from residents and voters which is used in 
     redistricting. 
 
     As a matter of interest, the case of Kirkpatrick v. Preisler, 22 
     L.Ed.2d. 519, may be of interest.  This case, in effect, states that 
     no variance is permitted unless it can be justified. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


