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     November 28, 1969     (OPINION) 
 
     Mr. L. J. Schirado 
 
     State's Attorney 
 
     Morton County 
 
     RE:  Counties - Publication of Commissioner Proceedings - Content of 
 
     This is in reply to your letter of November 24, 1969, relative to 
     publication of county commissioner proceedings.  You ask the 
     following questions: 
 
           "This office respectfully requests of your office an opinion 
           relative to the content and extent of publication of County 
           Commissioner proceedings in the official newspaper of the 
           County.  Specifically, is it permissible for a County to 
           publish a fair and concise statement of what transpired at a 
           meeting or must such publication be a verbatim account so as to 
           comply with Section 11-11-37 N.D.C.C.?  The specific inquiry 
           being, must the published proceedings itemize each claim 
           voucher relative to general bills and road and bridge bills or 
           may such expenditures be categorized such as, general bill 
           evidenced by Warrant numbers 1 to 100, together with the total 
           sum of such vouchers and road and bridge bills evidenced by 
           numbers 100 to 200, together with the total sum of such 
           vouchers?" 
 
     Section 11-11-37 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           "PROCEEDINGS OF BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS TO BE PUBLISHED 
           IN OFFICIAL NEWSPAPER - WHEN PUBLISHED.  The board of county 
           commissioners shall cause to be published in the official 
           newspaper of the county a full and complete report of its 
           official proceedings at each regular and special meeting.  The 
           publisher of the official newspaper shall cause the report of 
           the proceedings of the board of county commissioners to be 
           published in the issue of his paper next succeeding the time of 
           its reception, and shall cause to be filed with the county 
           auditor an affidavit of publication executed in the proper 
           form." 
 
     We would note that the above quoted section has not been materially 
     altered since its publication in the 1925 Supplement to the 1913 
     Compiled Laws.  On March 2, 1936, this office issued an opinion 
     concerning the construction of this provision in which we held it was 
     not required to publish a verbatim account of the meeting but the 
     publication must consist of a fair statement of what transpired at 
     each meeting.  (See page 62, Report of the Attorney General for the 
     period July 1, 1934 to June 30, 1936.)  This opinion has been adhered 
     to since its issuance and this is the present opinion of this office. 
 



     With regard to the itemizing of claim vouchers in the publication, 
     this office on July 25, 1946, issued an opinion in which we concluded 
     that election expenses must be itemized and could not be "lumped" 
     together.  This opinion, reported on page 62 of the Report of the 
     Attorney General for the period of July 1, 1946, through June 30, 
     1948, stated in part: 
 
           "You will note that the section above quoted requires the 
           county commissioners to cause to be published a full and 
           complete report of its proceedings.  I cannot conceive that 
           lumping all of the expenses of the primary election as one item 
           constitutes a full and complete report of the payment of the 
           items involving the expenses of the primary election. 
           Undoubtedly, the figures '46051 to 46219' refer to the warrant 
           numbers drawn in payment of the lump sum indicated.  The 
           public, or any person who felt that he wanted to ascertain the 
           items involved in the lump sum stated, would have to go to the 
           auditor's office and examine the warrant record to ascertain 
           the amounts paid to the various inspectors, judges, clerks, and 
           other expenses involved in the election.  I do not believe that 
           that is the intent of the law.  Publication of official 
           proceedings has a very definite purpose in our representative 
           form of government.  It not only serves as a means of 
           information, but as a deterrent upon public officials in the 
           management and expense involved in official duties." 
 
     The opinion further noted that the information is important to the 
     public as all of the expenditures of the county commissioners in 
     performance of official duty involve the payment of public money. 
     The opinion also noted that Section 11-11-39 of the Code provides for 
     an appeal from a decision of the Board of County Commissioners by any 
     person aggrieved thereby and it is conceivable that if an itemized 
     statement were published, some taxpayer might object to the amount of 
     some item and contest the right of the Commission to allow the same. 
     The opinion notes this could not be done if the expenditures were not 
     itemized. 
 
     While the 1946 opinion referred to herein is concerned directly with 
     the itemizing of election expenses, the rationale of the opinion is 
     obviously applicable to all expenditures of the county.  There would 
     be not valid reason for itemizing election expenditures of the county 
     and not itemizing other expenditures of the county, and this office 
     has previously indicated the 1946 opinion applies to all expenditures 
     of the county except those salaries of county officials which are 
     indicated to be exempt under the provisions of the 1936 opinion.  The 
     1936 opinion indicated that the resolution fixing the salaries of 
     deputies and clerks should be made a part of the published 
     proceedings of the Commissioners when adopted and thereafter when the 
     salaries allowed pursuant to such resolution are paid they need to 
     not be mentioned in the Commissioners' proceedings, as they are not 
     required to be allowed by the Commissioners after they have been once 
     established by the Commissioners.  The opinion also indicates that 
     the warrants issued for salaries to elective officers do not 
     constitute a part of the Commissioners' proceedings except that the 
     resolution which may be adopted by the Commissioners fixing those 
     salaries at the amounts established by statute is, when adopted by 
     the Commissioners, a part of the proceedings and should be published. 



 
     In summary, it is our opinion that expenditures may not be 
     categorized by grouping of warrant numbers, together with the total 
     sum of such vouchers, but that such expenditure must be itemized in 
     the published proceedings. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


