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     December 17, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. Chauncey T. Kaldor 
 
     City Attorney 
 
     RE:  Townships - Fire Protection - Contract with City 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the following questions: 
 
           1.  Can an organized township through its Board of Township 
               Supervisors enter into an agreement with the city to pay 
               the city so much a year for a period of years so the city 
               can furnish fire protection for the township. 
 
           2.  Is it necessary for the township to organize into a fire 
               protection district under chapter 18 (Fires) and especially 
               section 18-10-10 before such a contract would be a valid 
               and binding agreement." 
 
     The authority to enter into a fire protection service contract is 
     contained in section 18-10-10 of the North Dakota Century Code.  This 
     authority, as you will note, exists only between a rural fire 
     protection district with another rural fire protection district, or 
     with an incorporated city or village fire protection service.  This 
     strongly suggests that the authority to enter into such contract is 
     under the conditions set forth in the aforementioned section. 
 
     The general authority given to the electors of a township, under 
     section 58-03-07 of the North Dakota Century Code, more specifically 
     subsection 17 thereof, refers to the purchase of fire fighting 
     equipment in the manner provided for in Title 18.  Also, by taking 
     into account section 54-40-08 of the North Dakota Century Code, which 
     pertains to the joint exercise of governmental functions, we could 
     come to the conclusion that a township could jointly own fire 
     fighting equipment with another governmental body, but neither of 
     these provisions authorize the entering into a fire protection 
     service contract and jointly owning or operating fire fighting 
     equipment.  None of the other general powers given to townships are 
     broad enough to permit the entering into contracts for fire 
     protection service. 
 
     We must also recognize the financial elements of such contracts.  To 
     be successful, a township must be in a position to raise the 
     necessary revenues to pay for the services contracted for.  Without 
     the provisions of chapter 18-10, it is extremely difficult for a 
     township to raise the needed funds for such contract.  In addition to 
     this, the general rule of law is that one board may not bind its 
     successors unless there is specific authority to that effect.  It 
     further appears that where the legislature has specifically provided 
     under what conditions a fire protection service contract may be 
     entered into, such as in section 18-10-10, there is a presumption 
     that this is the procedure to be followed to the exclusion of others. 



 
     Taking these various factors into account, it is, therefore, our 
     opinion that a township may enter into a fire protection service 
     contract with another rural fire protection district or city if such 
     township first organized a rural fire protection district under the 
     provisions of chapter 18-10. 
 
     It is our further opinion that the only real contract of any 
     consequence may be entered into pursuant to the provisions of section 
     18-10-10 if such contract is to have a binding effect on all parties 
     concerned. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


