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     July 11, 1968     (OPINION) 
 
     Honorable Edwin Sjaastad 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Exemption of Farm Machinery - Proof of Payment of Sales Tax 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the provisions of Section 57-02-20, as amended, of the North Dakota 
     Century Code, which provides as follows: 
 
           * * * No exemption shall be allowed, however, unless the buyer 
           exhibits to the assessor satisfactory written proof on a form 
           furnished by the state tax commissioner to retail sales or use 
           tax permit holders only, that the North Dakota sales or use tax 
           has been paid on such farm machinery.  A duplicate copy of such 
           form shall be attached to the assessment sheet which is filed 
           with the county auditor. * * *." 
 
     You state that a situation has arisen where the dealer, who should 
     have furnished the completed form mentioned in said section, did not 
     do so and it is now impossible for the farmer to obtain the form 
     because the business has been discontinued, either because of the 
     dealer's death or for some other reason.  You then ask, what are the 
     requirements which must be met, if any, before the assessor or the 
     Equalization Board can legally grant an exemption from assessment for 
     personal property taxes on that part of the value of the farm 
     machinery on which North Dakota sales or use tax was paid. 
 
     You also ask, if the exemption can be granted in the foregoing 
     situation, then in cases where the farmer did not receive the form at 
     the time of the purchase but the dealer is still in business, can the 
     exemption be granted without the form first being furnished to the 
     Tax Commissioner by the farmer. 
 
     As you pointed out in your letter, the Legislature provided for the 
     exemption of farm machinery from personal property taxes for the 
     first year if the sales or use tax was paid at the time of the 
     purchase.  This was accomplished in the first sentence of Section 
     57-02-20.  In the second sentence the Legislature, in effect, set out 
     the proof that is required.  The parenthetical phrase in said 
     section, "on a form furnished by the state tax commissioner to retail 
     sales or use tax permit holders only", was a method employed by the 
     Legislature to direct the Tax Commissioner to provide the forms.  We 
     also believe that the Legislature referred to such form so as to 
     establish a uniform method of providing the necessary information. 
     We believe that the parenthetical phrase is directory and not 
     mandatory. 
 
     In this respect, it is observed that the latter portion of Section 
     57-02-20 provides that, in the absence of proof that the sales and 
     use tax was paid, steps shall be taken to assess and collect the tax. 
     It then provides further that, upon proof that the tax was paid, the 



     assessment may be abated and the personal property tax may be 
     refunded if paid.  The latter provision pertaining to assessment and 
     collection of taxes is conditioned on the taxpayer failing or 
     refusing to exhibit proof of the payment of such sales or use tax. 
     This condition does not include a provision that the proof must 
     consist of either the original or duplicate copy of the form 
     furnished by the Tax Commissioner.  This provision would permit any 
     reliable method to establish or prove that the sales or use tax was 
     paid.  The term "such proof" quite obviously refers back to the term 
     "satisfactory written proof" which appears immediately preceding the 
     parenthetical qualifying phrase, "on a form furnished by the Tax 
     Commissioner." 
 
     We do not believe that the Legislature was primarily concerned with 
     form, but rather with substantative proof, and the reference to form 
     was to establish a uniform system of establishing proof and to direct 
     the Tax Commissioner to furnish the forms to tax permit holders. 
 
     We are also aware that the assessments are to be made on or about 
     April first, but we know as a matter of fact that not all of the 
     assessments are made on April first, but are made as of that date. 
     Consequently, having in possession the completed form on April first 
     is not an absolute requirement to qualify for the exemption.  We also 
     believe that if a form was actually furnished but lost, the property 
     owner would be entitled to obtain a duplicate or some other proof 
     that the form had been completed on or about the time the sales or 
     use tax was paid or that, in fact, it was paid. 
 
     Thus in response to your first question, it is our opinion that the 
     property owner may use any legal method to establish that he paid the 
     sales or use tax on a specific piece of property and, upon 
     establishing such fact, the property would be exempt from taxation. 
     This necessarily entails the consideration of time in which to 
     accomplish this, if the form was not furnished at the time of the 
     sale.  We believe that the assessor may allow the taxpayer a 
     reasonable time in which to provide this information, otherwise the 
     property will be assessed.  In this respect, we do not believe that 
     the Legislature intended that the property should be assessed 
     automatically and the taxpayer be required to proceed by the 
     abatement process, which can be cumbersome and time consuming both 
     for the taxpayer, the county commissioners and other persons 
     involved. 
 
     In response to your second question, it is our opinion that where the 
     seller or dealer is still in business, the form as prescribed by the 
     Tax Commissioner should be employed wherever possible.  However, if 
     the time factor were to become material, the taxpayer could submit 
     proof by some other method in exceptional instances, but where the 
     form would be available, the assessor would have the right to insist 
     that the form as prescribed by the Tax Commissioner be employed and 
     be furnished to him before granting the exemption. 
 
     As we analyze the statutory provisions, the Legislature was primarily 
     concerned with what should constitute adequate proof that the sales 
     and use tax was paid, and in this respect authorized and directed the 
     Tax Commissioner to provide a form which would contain all the 
     information necessary, but, at the same time, we do not believe that 



     the form in itself is the critical factor upon which the 
     determination is made.  By way of example, the form prescribed by the 
     Tax Commissioner could be pink in color and someone else might submit 
     the same information on a white form.  It is the information which is 
     controlling. 
 
     We have also taken into account that no provision of law exists which 
     requires, under penalty of law, to furnish the information to the 
     taxpayer. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


