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     August 6, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. H. L. Thorndahl, Jr. 
 
     State Examiner 
 
     RE:  Banks - Rate of Interest - Credit Cards 
 
     This is in response to your letter in which you ask if it is legal 
     for a bank to charge 1 1/2 percent interest per month as a service 
     charge on a credit card plan. 
 
     The powers and authority of banks are set out in Section 6-03-02 of 
     the North Dakota Century Code.  Under Subsection 9 thereof, it is 
     conceivable that a bank might engage in some form of credit card 
     activity, however, as to the interest rate, we come to a different 
     conclusion.  Section 6-03-62 of the North Dakota Century Code 
     provides as follows: 
 
           "INTEREST ON LOANS - RATE.  An association may demand and 
           receive for loans on personal security, or for discounting 
           notes, bills, or other evidences of debt, such rate of interest 
           as may be agreed upon, not exceeding the amount authorized by 
           law to be contracted for, and it may receive such interest 
           according to the ordinary usage of banking associations and for 
           not more than one year in advance." 
 
     The ordinary rate of interest is set forth in Section 47-14-09 of the 
     North Dakota Century Code and, in effect, provides that the legal 
     rate of interest, unless otherwise specifically provided, shall not 
     exceed 7 percent.  From this we must conclude that a bank is 
     authorized to charge interest at a rate not to exceed 7 percent, 
     unless it comes within certain exceptions, with which we are not 
     concerned here. 
 
     The rates of interest which may be charged for activities such as 
     installment purchases are provided for in Chapter 51-13 of the North 
     Dakota Century Code but do not apply to banks.  The bank may 
     participate in a retail installment contract by purchasing same from 
     the seller under such terms and conditions and for such price as may 
     be mutually agreed upon.  (Section 51-13-02, Subsection 9.a.)  This 
     would be comparable to purchasing accounts receivable. 
 
     We have also examined the provisions of the Small Loans Act to 
     determine whether or not a bank could resort to some of the 
     provisions contained therein, but Subsection 2 of Section 13-03-03 
     excludes banks and others from coming within the provisions of such 
     Act.  It therefore appears that a bank could not use the interest 
     rates as specified therein.  Neither do we believe that a bank can, 
     in any manner, qualify under the provisions of Chapter 51-14 
     pertaining to revolving charge accounts because the Act contemplates 
     that it be limited to a retail seller.  We do not believe that under 
     the present laws on operations of banks that a bank can be considered 
     a retailer as such term is used in Chapter 51-14.  We have also 



     examined Chapter 13-04, but same does not contain an interest rate of 
     1 1/2 percent per month. 
 
     It is therefore our opinion that a state-chartered bank may not 
     charge an interest rate of 1 1/2 percent per month under any 
     circumstances, and this would include credit card activities. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


