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     February 6, 1968     (OPINION) 
 
     Honorable Edwin Sjaastad 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Sales Tax - Limitation on Collection 
 
     This is in response to your letter in which you recite the following: 
 
           "The audit division of the office of the State Tax Commissioner 
           performed a sales and use tax audit of the books and records of 
           a North Dakota retailer during the month of March, 1966.  At 
           the time of the commencement of the audit, the retailer was 
           informed that the audit would cover a six-year period beginning 
           January 1, 1960 through December 31, 1965.  The records for the 
           year 1961 through 1965 were made available for audit and these 
           records were actually examined by the Tax Department auditors. 
           The retailer, however, refused to make available for audit 
           purposes the books and records for the year 1960 and, 
           therefore, no actual examination of those records was made. 
           Only July 29, 1966, after the completion of the audit of the 
           books and records of the retailer for the years 1961 through 
           1965, this office formally assessed additional sales and use 
           tax for the year 1960.  As the records for the year 1960 had 
           not been made available for audit purposes, the basis for the 
           assessment for the year 1960 was the application of a 
           percentage of error which was established as a result of the 
           actual examination of the books and records of the retailer for 
           the period beginning January 1, 1961 through December 31, 1965. 
           This percentage of error was applied to the total gross 
           receipts reported by the retailer on the quarterly sales and 
           use tax returns filed by the retailer for the year 1960. 
 
           "The retailer in his refusal to present the records for the 
           year 1960 contended that the statute of limitation barred the 
           inspection of the records, and during hearings on the matter he 
           has cited as authority for his position an opinion issued by 
           you on August 22, 1966 to the Honorable R. Fay Brown.  In your 
           letter to Representative Brown you referred tot he statutory 
           provisions pertaining to the sales and use tax record keeping 
           requirement and, on page 2 of the opinion, you state that those 
           statutory provisions, in effect, place a limitation on the 
           collection of the tax.  However, as a direct holding on Mr. 
           Brown's particular question, you stated: 
 
           "'In direct response to question (a) under paragraph 1 of your 
           letter, it is our opinion that the Tax Commissioner is limited 
           to the tax records on use tax and sales tax audits retroactive 
           only to June 30, 1961.  Also in direct response to question (b) 
           under paragraph no. 1 of your letter, it is our opinion that 
           the retailer is not required to produce any records pertaining 
           to sales or use tax period to June 30, 1961.' 
 



           "* * *. 
 
           "Assuming that the legality of the sales and use tax assessment 
           can be established through an acceptable percentage of error 
           method, I respectfully request your opinion as to the 
           following: 
 
           1.  Does the statutory record keeping requirement referred to 
               by you in your opinion to Representative Brown constitute a 
               state of limitations which would bar the assessment and 
               collection of any tax for the year 1960 when the Tax 
               Commissioner was refused access to the books and records of 
               the retailer covering that year? 
 
           "If your answer to question no. 1 is 'No' then 
 
           2.  Did the Tax Commissioner on July 29, 1966, have the 
               authority to assess a tax for the year 1960 when access to 
               the records for 1960 was refused by the retailer." 
 
     The sales tax act initially was enacted every two years with a 
     self-expiration date until approximately 1957, at which time the body 
     of the act became permanent.  Only the imposition statute or section 
     had a self-expiration date and was enacted every two years.  This 
     probably accounts for the two-year limitation on the preservation of 
     records, until it was extended to a period of six years by recent 
     legislation.  It was initially designed to keep in step with the 
     basic act.  The present sales tax act is on a permanent basis.  The 
     question under the prior act was not raised, but there would have 
     been some doubt about collecting any tax after the two-year period 
     expired if the act had not been reenacted, because the administration 
     of the act expired on its own which left no legal machinery to 
     enforce the collection.  To enforce the collection, it would have had 
     to be based upon some other provision. 
 
     In the opinion to the late Honorable R. Fay Brown, dated August 22, 
     1966, we stated that "the provisions relating to the keeping and 
     preserving of the sales tax records, in effect, placed a limitation 
     on the collection of the sales tax * * * and * * * constitute a 
     statutory limitation." 
 
     Invariably the sales tax records serve as the basis for determining 
     the sales tax due.  It is difficult to envision, if not impossible, 
     how the tax due can be determined without these records, unless 
     information is obtained from some other source such as records of the 
     purchaser or inventory comparisons for the years involved, or some 
     other outside information.  The absence of the records makes the task 
     of determining the tax due nearly impossible as a practical matter. 
     While there are statutory provisions as to the methods that may be 
     employed by the Tax Commissioner in making assessments where records 
     are not available, they, we presume, must refer to the years during 
     which the retailer by law is required to preserve records. 
 
     While percentage of error method might be used in some instances it 
     must first be sufficiently founded on reliable criteria. 
 
     We also observe that if a distinction is permitted to be made as to 



     those retailers which retained records beyond the statutory time and 
     those who do not retain them beyond the statutory time, it would 
     amount to discrimination, which is prohibited by both the federal and 
     state constitution, where the one who keeps the records is subject to 
     an assessment and the one who does not retain the records beyond the 
     statutory time is not subjected to any further assessments. 
 
     We have examined the case of Walgreen v. State Board of Equalization, 
     166, Pac. 2d. 960, but it does not appear to be pertinent to the 
     specific question involved here.  Other elements were involved which 
     are not pertinent here.  We have also examined the case of Langer v. 
     State, 75 N.D. 1, 28 N.W. 89, but we do not find this case to be 
     pertinent either.  It is concerned with income tax. 
 
     As in everything, there must be a finality to certain things, 
     including taxation.  By removing the source by which a tax is 
     predicated, the net result is a statutory limitation having the same 
     practical effect of a statute of limitations. 
 
     In response to your first question, in the absence of fraud, 
     deception or concealment, the net effect of the statute on 
     preservation of records is that it constitutes a statute of 
     limitations if a return with payments was made by the retailer for 
     the years in question. 
 
     Question no. 2 need not be answered because of the answer given to 
     question no. 1. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


