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     August 22, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. Vincent A. LaQua 
 
     State's Attorney 
 
     Wells County 
 
     RE:  Roads - Right-of-Way - Easement 
 
     This is in reply to your letter of July 26, 1968. 
 
     You inform us that the county, in the process of rebuilding and 
     blacktopping a county road project, is attempting to acquire 
     additional land greater than the 33 feet of public right-of-way.  I 
     assume your reference is to the 33 feet on each side of the section 
     line. 
 
     You inform us that the county has procured its additional 
     right-of-way by purchase and receiving a deed from the owners to the 
     additional land and recording same.  You enclose a copy of the deed 
     form which apparently described the tract of land to be taken, though 
     it does not specify in the form submitted that only an easement is to 
     be taken. 
 
     Your question is stated as: 
 
           "In view of Section 32-15-03.2, can the County obtain fee 
           simple ownership of land for right-of-way or only an easement 
           by virtue of this form of deed?" 
 
     Section 32-15-03.2 of the North Dakota Century Code was extensively 
     considered by the Supreme Court of this state in Wallentinson v. 
     Williams County  101 N.W.2d. 571, (February 29, 1960) with regard to 
     both section line (33 foot), right-of-way and lands taken by eminent 
     domain.  From the language of that decision, we believe it quite 
     clear that the court did hold that said section 32-15-03.2 was 
     effective to reconvey lands in excess of the easement provided for in 
     such statute back to the owner from which such land was originally 
     taken, or to the heirs, executors, administrators or assigns of such 
     owner.  We know of no reason why same would not be equally effective 
     to prevent the state's political subdivisions from, after the 
     effective date of such statute, acquiring an estate greater than an 
     easement.  On such basis, your question must be answered to the 
     effect that only an easement for right-of-way can be obtained for 
     basically highway purposes. 
 
     We are not, of course, suggesting that the same form of deed you have 
     been using in the case of a proper purpose, such as public buildings, 
     could not convey a greater estate, or in a proper case could not 
     convey the right of entry upon and occupation of lands and the right 
     to take therefrom such gravel, earth, stones, trees and timber as 
     might be necessary for a public use.  We would suggest that the 
     limits of the property rights to be conveyed to the county, i.e., 



     easement, right-of-way etc., be properly described in any instrument 
     conveying same to county highway department. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


