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     February 23, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. Edwin Sjaastad 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Sales Tax - Conditional Sales Contracts 
 
     This is in response to your request for an opinion on the following 
     specific hypothetical situation: 
 
           "* * * The dealer sold an automobile in 1962 for $3,600, less 
           trade-in of $600, and computed sales tax on the $3,000 at the 
           rate of 2 percent and remitted $60.00 to the state of North 
           Dakota at the time and transaction was consummated.  The 
           automobile was sold under a conditional sales contract and the 
           dealer subsequently assigned the $3,000 conditional sales 
           contract to a bank.  This consignment agreement contained a 
           recourse provision obligating the automobile dealer to 
           repurchase the contract from the financial institution in the 
           event of default on the contract by the purchaser.  The 
           purchaser then pays $1,000 in installment payments that are 
           applied against the principal and then defaults on the 
           transaction.  The automobile dealer then repossesses the 
           automobile and is required to pay the bank $2,000 as a result 
           of the repurchase of the contract.  The automobile dealer 
           subsequently sells the automobile and collects and remits sales 
           tax on that sale.  However, the automobile dealer deducts as a 
           credit on his return $40.00 which he has sustained as a tax 
           loss as a result of the repossession.  The $40.00 is computed 
           at the rate of 2 percent of $2,000, representing the repurchase 
           price of the contract." 
 
     The pertinent provision of the Sales Tax Act which has application 
     here is Section 57-39-01(6), which provides as follows: 
 
           "6. 'Gross receipts' means the total amount of the sales of 
               retailers, valued in money, whether received in money or 
               otherwise, provided, however, that discounts for any 
               purposes allowed and taken on sales shall not be included, 
               nor shall the sale price of property returned by customers 
               when the full sale price thereof is refunded either in cash 
               or by credit.  Provided, however, that on all sales of 
               retailers, valued in money, when such sales are made under 
               conditional sales contract, or under other forms of sale 
               wherein the payment of the principal sum thereunder be 
               extended over a period longer than sixty days from the date 
               of sale thereof that only such portion of the sale amount 
               thereof shall be accounted for, for the purpose of 
               imposition of tax imposed by this chapter, as has actually 
               been received in cash by the retailer during each quarterly 
               period as defined herein.  'Gross receipts' shall also 
               mean, with respect to the leasing or renting of tangible 
               personal property, the amount of consideration, valued in 



               money, whether received in money or otherwise, received 
               from the leasing or renting of only such tangible personal 
               property the transfer of title to which has not been 
               subjected to a retail sales tax in this state; 
 
           * * *"  (Emphasis supplied.) 
 
     The above underscored language has specific application to the 
     question under consideration. 
 
     We must also observe that the tax is imposed upon gross receipts. 
     (See Section 57-39-02.)  "Gross receipts" are defined in Section 
     57-39-01(6), which is quoted above, and particular reference is made 
     to the underscored language. 
 
     In addition to this, the North Dakota Act contains a provision 
     relating to worthless accounts, which is found in Section 57-39-04 of 
     the old Act.  A similar provision has been construed by other 
     jurisdictions.  It is significant to note that the jurisdictions 
     which have had occasion to construe sales tax worthless accounts 
     relating to the question at hand reached conclusions that the 
     conditional sales or deferred payment programs did not, per se, come 
     within the worthless account provision.  In this connection see 
     Olympia Motors v. McCroskey, 132 Pac. 2d. 355.  See also Montgomery 
     Ward & Company v. Fry, 269 N.W. 166.  In reviewing these cases it is 
     found that the tax act under consideration did not have a similar 
     definition of "gross receipts" as pertaining to conditional sales 
     contracts.  They had the other provisions defining "gross receipts" 
     but not the one pertaining to "conditional sales contracts." 
 
     The North Dakota Supreme Court had under consideration the worthless 
     account provision in Standard Oil Co. v. State Tax Commissioner, 299 
     N.W. 447, 71 N.D. 146, and with reference to the worthless account 
     provision said: 
 
           "These provisions speak for themselves and clearly evidence an 
           intention that the seller shall collect for, and pay to, the 
           state a sales tax of two percent (2 percent) upon the gross 
           receipts from all sales of tangible personal property, but that 
           he shall not be required to collect or pay such tax except upon 
           the sales price that he actually receives.  Thus, the act 
           provides that if a discount is allowed and taken, the amount of 
           the discount shall be deducted and the sales tax computed only 
           on the amount that is actually paid; and if the property is 
           returned by the purchaser and the sales price is refunded, 
           either in cash or by credit, the seller is not required to pay 
           or account for a sales tax." 
 
     While the foregoing statement specifically referred to the provisions 
     of the worthless account statute, it nevertheless states the tenor of 
     the sales tax act of North Dakota.  There is no reason why the legal 
     concepts placed upon the worthless account statute should not apply 
     to the underscored provisions of law pertaining to gross receipts as 
     pertaining to conditional sales contracts.  The tax is imposed only 
     upon that portion of the sale for which cash or payment has actually 
     been received by the retailer. 
 



     The mere fact that the 1967 Legislature enacted Section 5 of Chapter 
     459 of the 1967 Session Laws, clarifying situations arising out of 
     conditional sales contracts cannot be considered as a reversal of 
     previous concepts or as a substantial change to the previous tax act. 
     In this instance it is considered to be remedial clarifying 
     legislation. 
 
     The sales tax act never contemplated that the retailer should pay a 
     sales tax on actual losses sustained.  In an opinion issued to the 
     Honorable R. Fay Brown on August 2, 1966, relating, amongst other 
     things, to conditional sales contracts, we also said: 
 
           "* * * This, in effect, means that the sales tax, even though 
           computed on the entire purchase price, is not considered paid 
           or collected until the payment is made. 
 
           * * *." 
 
           "* * * However, if the tax was paid on the full purchase price 
           on a conditional sales contract but only a portion of the 
           purchase price was paid then only to the extent of the payment 
           made would the tax be due.  In such instance, adjustment can be 
           made or the difference can be used for future payments." 
 
     We have reviewed previous correspondence by Mr. Kenneth Jakes to Mr. 
     Douglas Dahlin, Sales and Use Tax Deputy, dated October 7, 1961; 
     correspondence to Mr. Perry Krabbenhoft of Northwood, North Dakota, 
     dated January 10, 1963; and a letter from this office to Mr. Lloyd 
     Omdahl, Tax Commissioner, dated October 2, 1963.  The subject matter 
     contained in those letters pertain to the supposition where the 
     retailer (seller) had, in fact, collected the tax on the entire 
     purchase price and no credit was given to the purchaser for such 
     payment in subsequent defaults or repossessions. 
 
     It is somewhat difficult to understand the actual business practices 
     resulting in collecting the tax on the full purchase price where only 
     a portion of the full price was paid.  But, we are not concerned with 
     that here, nor will we attempt to discuss accounting practices. 
 
     As to the specific question at hand, assuming that the conditional 
     sales contract deferred or extended the payments for a period longer 
     than sixty days, it is our opinion that the retailer under the 
     factual situation given is entitled to a credit of $40.00, which may 
     be taken on subsequent sales or use tax returns filed by said 
     retailer. 
 
     It is our further opinion that where a proper application is made by 
     the retailer who is unable to use the same as a credit on future 
     returns, the retailer is entitled to a refund. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


